443
|

Ένας «ευπατρίδης» των γραμμάτων

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 20 Νοεμβρίου 2015, 22:08

Ένας «ευπατρίδης» των γραμμάτων

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 20 Νοεμβρίου 2015, 22:08

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, σε μια από τις εξαίσιες επιφυλλίδες του στο «Βήμα της Κυριακής», τον χαρακτήρισε ως τον «πιο γενναιόδωρο φίλο, συνεργάτη και συνάδελφο στον χώρο των νεοελληνικών σπουδών». Μα, και για όσους δεν είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, αλλά σίγουρα έχουν περιδιαβεί, ανιχνεύσει και ψαύσει το έργο του, αντιλαμβάνονται ότι το κενό που άφησε ο Γ.Π. Σαββίδης είναι δυσαναπλήρωτο. Ηταν 11 Ιουνίου του 1995, όταν έσβησε αθόρυβα στον Λόγγο Αιγίου, σε ηλικία 66 ετών, στο σπιτικό αφοσιωμένων φίλων, όπως σημείωνε ο κ. Μαρωνίτης σε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό του. 

Ο Γ. Π. Σαββίδης υπήρξε ένας πεφωτισμένος μελετητής και καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Αθηνών, αλλά τις συνέχισε στο King’s College του φημισμένου Κέιμπριτζ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλολογίας το 1966 με τη διατριβή του «Οι Καβαφικές Εκδόσεις (1891-1932)». Υπήρξε έκτακτος αυτοτελής καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1966, παραιτήθηκε για λόγους ακαδημαϊκής και ηθικής τάξεως το 1971 και επανήλθε το 1974 ως τακτικός καθηγητής για άλλα εννέα χρόνια. Διετέλεσε μόνιμος επισκέπτης της Eδρας Νεοελληνικών Σπουδών Γιώργου Σεφέρη και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ από το 1977 έως το 1984 οπότε και παραιτήθηκε οικειοθελώς.

Ο Γιώργος Σεφέρης επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1964. Στη δεύτερη σειρά δεξιά, ο Γιώργος Σαββίδης.

Τα επιστημονικά του δημοσιεύματα ξεκίνησαν από το 1951, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (κυρίως «Το Βήμα» και «Τα Νέα»). Επιμελήθηκε με τρόπο υποδειγματικό τις εκδόσεις ποιημάτων του Σεφέρη, του Καβάφη, του Καρυωτάκη, του Σικελιανού, του Βαλαωρίτη, του Δαπόντε και πάρα πολλών άλλων.

Στην πραγματικότητα, ο Γ.Π. Σαββίδης ήταν ένα φίλεργο και εναργές πνεύμα που προχωρούσε εις βάθος τη μελέτη των σπουδαίων κειμένων με τα οποία καταπιανόταν. Η μελέτη του για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, επί παραδείγματι, ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και μπορεί να αποτελέσει, ακόμη και σήμερα, την επιτομή της εμβάθυνσης στο έργο ενός ποιητή τέτοιου βεληνεκούς.

Καθηγητής στο Χάρβαρντ τη δεκαετία του '80.

Άνθρωπος που έμεινε σταθερός στις απόψεις του για την ελληνική γλώσσα (ήταν γνωστή η ανησυχία για το γλωσσικό ζήτημα), τη λογοτεχνία της χώρας, τη φιλολογική μελέτη, ο Γ.Π. Σαββίδης δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ένας «ευπατρίδης» των γραμμάτων. Μια ανήσυχη φλέβα άοκνης και εις βάθος δημιουργίας.

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 10:00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα) θα γίνει το ανακάλημα του Γιώργου Σαββίδη. Για τον κορυφαίο φιλόλογο και νεοελληνιστή θα μιλήσουν οι: Στάθης Ευσταθιάδης, Αλέκος Ζάννας, Πάνος Θεοδωρίδης, Μιχαήλα Ιατρού, Κώστας Ιορδανίδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Κατερίνα Καρύδη, Διονύσης Καψάλης, Τάκης Μαυρωτάς, Πόπη Μοσκώφ, Μανόλης Σαββίδης, Έλση Σαράτση, Μέμη Σπυράτου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα «Φίλοι του Γ.Π. Σαββίδη» στο facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News