Δειλά βήματα στη σοσιαλδημοκρατία
Δειλά βήματα στη σοσιαλδημοκρατία
Και όμως κάτι φαίνεται να κινείται στον χώρο της Ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Μπορεί η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης να μην συνέπεσαν στο ίδιο πάνελ της ημερίδας, «Η Ελλάδα Μπροστά: Προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο» που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, υπό την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά, οι θέσεις και οι διαθέσεις τους να βρουν κοινή περπατησιά, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.
Παρόντων των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη, Παναγιώτη Πικραμμένου και του Ιταλού Ντ' Αλέμα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ακολουθώντας το «ούτε κοντά για να μην καούμε, ούτε μακριά για να κρυώνουμε», εξήγησαν πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να συμβαδίσουν.
Και φαίνεται να ανιχνεύονται ορισμένα σημεία επαφής, καλός οιωνός για το μέλλον. Η διάθεσή τους για σύγκλιση, λοιπόν, ήταν εμφανής, παρά την απόσταση που ακόμη τους χωρίζει. Σε τρία σημεία θα μπορούσαν να συνοψισθούν όσα ειπώθηκαν:
-Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη θέση του για συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων σε ισότιμο διάλογο, υπό τον όρο της σταθερής απόρριψης της νοοτροπίας των κομματικών μηχανισμών, άνοιξε μια πόρτα που παρέμενε κλειστή. Δίνει, με τον τρόπο αυτό, μια νέα δυναμική προσέγγιση και ανοίγει νέο κεφάλαιο στο εγχείρημα της συμπόρευσης των δυνάμεων της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, που αναλαμβάνει συντονιστής μιας διευρυμένης επιτροπής στελεχών και προσωπικοτήτων με στόχο να προωθήσει τον διάλογο με τις υπόλοιπες πλευρές.
-Η Φώφη Γεννηματά συνέχισε το άνοιγμα, κυρίως προς Το Ποτάμι, για συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ως τρίτος πόλος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, ενώ δήλωσε ανοιχτή στη μορφή και το περιεχόμενο της συνεργασίας, υπό τον όρο ασφαλώς πώς θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
-Και οι δύο πολιτικοί ηγέτες απέφυγαν από την μια να αναφερθούν εκτενώς στον ΣΥΡΙΖΑ, περιοριζόμενοι να ασκήσουν κριτική στην κυβερνητική πρακτική του, ήταν, όμως, εμφανής η αγωνία τους μήπως κυριαρχήσει στον σοσιαλδημοκρατικό κεντροαριστερό χώρο.
Έτσι, λοιπόν, παρά τα δειλά βήματα διαμορφώνεται η κοινή πεποίθηση ότι η σύμπραξη των δυνάμεων που πιστεύουν στη σοσιαλδημοκρατία είναι αναγκαία αλλά όχι ακόμη ικανή συνθήκη. Το περιεχόμενο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφωνούν να γίνουν το ταχύτερο για να βγεί η Ελλάδα από τη κρίση, θα καθορίσει σημαντικά τον βαθμό επιτυχίας του εγχειρήματος.
Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση, την οποία συντόνισε ο εκδότης-διευθυντής του protagon, Χρήστος Μεμής, μεταξύ της Άννας Διαμαντοπούλου και του Μάσιμο Ντ Αλέμα ,για τα προβλήματα και τις προοπτικές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αξιοσημείωτο ήταν το θετικό βλέμμα του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν πετύχει οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να μην είναι αρνητικοί απέναντί του. Αυτή η τοποθέτηση ξένισε στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ήταν στο ακροατήριο. Η απάντηση ήρθε από την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ο «αριστερός λαϊκισμός», ως προοδευτική πολιτική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News