Ο λαϊκισμός του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία
Ο λαϊκισμός του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία
Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότερο γίνεται γνωστή στην ευρύτερη κοινή γνώμη, η ρύθμιση στο νέο Μνημόνιο ότι επιβάλλεται 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (ΦΕΚ 14, 14-8-2015), γεγονός πρωτόγνωρο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., κατά παράβαση μάλιστα, του Συντάγματος όπου κατοχυρώνεται η ισότητα στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και της αντίστοιχης κοινοτικής οδηγίας 2006/138/ΕΚ. Αντιπαρέρχομαι των νομικών κι άλλων ένδικων μέσων, τα οποία φαντάζομαι ότι θα ασκήσουν οι θιγόμενοι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ωστόσο, ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών, είναι φρόνιμο να επισημανθούν η προχειρότητα, η επιπολαιότητα, η κουτοπονηριά (πρωτοφανές για την «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση), οι δογματισμοί και ο προκλητικός λαϊκισμός που κυριάρχησαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στο κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία οδήγησαν στη συγκριμένη ρύθμιση. Για να γνωρίζουν προσερχόμενοι στις κάλπες όσοι τους αφορούν, τα μικρά αλλά σημαντικά που θα υποστούν.
Κατ' αρχήν το δικαίωμα στην εκπαίδευση αποτελεί στη σύγχρονη εποχή θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα και επαφίεται στον καθένα να το ασκήσει όπως εκείνος θεωρεί σωστό για τον εαυτό του και τις πεποιθήσεις του. Δεν είναι εμπόρευμα η εκπαίδευση ώστε να κοστολογηθεί η υπεραξία της και να φορολογηθεί αναλόγως.
Επιπολαιότητα και προχειρότητα, διότι αποφασίστηκε μία διάταξη στο πόδι, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς να διερευνηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα 80.000 νοικοκυριά που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και στους 12.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ' αυτά, επειδή επιθυμούν να τους δώσουν τη δυνατότητα μιας εκπαίδευσης πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα έναντι της ελλειμματικής δυστυχώς δημόσιας εκπαίδευσης. Επιβαρύνοντας το κόστος ενισχύουν τη «μαύρη» εργασία, καθώς πολλές συμφωνίες αμοιβών των εκπαιδευτικών θα γίνονται «κάτω από το τραπέζι», χωρίς παραστατικά, ενδεχομένως κατώτερες από τις σημερινές, αφού θα μειωθούν τα έσοδα των ιδιωτικών σχολείων, θα μειωθούν επίσης θέσεις εργασίας γιατί, για να ανταπεξέλθουν τα σχολεία θα προτιμήσουν τον ελάχιστο αριθμό προσωπικού ενώ θα επιβαρυνθούν οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, που δεν αυξάνονται λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού πολλοί γονείς μη αντέχοντας το οικονομικό βάρος θα υποχρεωθούν να γράψουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Ήδη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις.
Κουτοπονηριά, διότι με την ψηφισθείσα πρόβλεψη διαχωρίζονται τα ιδιωτικά σχολεία σε κερδοσκοπικά και μη, με έωλα κριτήρια και προϋποθέσεις. Επιπλέον, συνιστά «αριστερή» κουτοπονηριά γιατί με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται επιλεκτικά συμφέρονται στην ιδιωτική εκπαίδευση και διαμορφώνονται σχέσεις συνδιαλλαγής. Πού είναι η βασική αρχή της Αριστεράς «ίδιοι κανόνες και ίδιες δυνατότητες για όλους»; Άλλη μια πρωτότυπη προσέγγιση του υπουργού Παιδείας, Μπαλτά, και του γ.γ. του υπουργείου, Χασάπη, αλλά και του Μαξίμου που το δέχθηκε.
Προκλητικός λαϊκισμός, διότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβαρύνει με την επιβολή του ΦΠΑ την ιδιωτική εκπαίδευση για να μην αυξήσει τον ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου! Δηλαδή με το δήθεν φιλολαϊκό επιχείρημα ότι όσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία έχουν χρήματα, ας επιβαρυνθούν κάτι παραπάνω για να μην στερηθούν τα χαμηλά εισοδήματα το μοσχαρίσιο κρέας. Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του. Η σύγχρονη προσαρμογή από τον ΣΥΡΙΖΑ του συνθήματος των ειρηνιστών της δεκαετίας του ΄60 «βούτυρο όχι κανόνια». Διόλου όμως παράξενο γιατί στην ιδεολογικοπολιτική ταυτότητά του όλα μπάινουν στον ίδιο μύλο. Ισοπεδώνονται τα πάντα καθώς όποιος επιλέγει να κινηθεί έξω από τις κρατικές δομές, δηλαδή εν προκειμένω να προτιμήσει την ιδιωτική εκπαίδευση, είναι «αντίπαλος» των υπολοίπων.
Έτσι, μετά την κατάργηση της αριστείας και κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Εκπαίδευση, η ισοπεδωτική πολιτική με τον… Μπαλτά και τον Χασάπη συνεχίζεται.
*Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι δημοσιογράφος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News