Είμαι από τους ανθρώπους που σημαδεύουν τις γνωριμίες τους από τη χρήση της γλώσσας. Δίνω πολλές ευκαιρίες στους ανθρώπους, αλλά το συγκεκριμένο κουσούρι με χτυπά κατάστηθα και τίποτα δεν είναι ίδιο πια στη γνωριμία. Ένας «Οκτώμβρης» με μαχαιρώνει, «μια επιστολή στον διευθύνων σύμβουλο» με σκοτώνει, «ένα ευειδής παιδί» (που άκουσα στην τηλεόραση από έναν τάχα μου λόγιο) με αποτέλειωσε.
Μακάρι να μην πάσχετε από την ίδια εκλεκτική πάθηση, γιατί βάζει ένα επιπλέον κριτήριο στο χρηματιστήριο των αξιών σας και σας συνοδεύει δια βίου. Και στη ζωή, πρέπει να αφαιρούμε και να μην προσθέτουμε βαθμούς δυσκολίας.
Γεγονός είναι πάντως ότι εγώ πάσχω – και με τούτη την ιδιομορφία, έβαλα μια μέρα το κινητό μου να με καθοδηγήσει σε μια διαδρομή που έπρεπε να κάνω σε γειτονιές αχαρτογράφητες σε μένα. Ήμουν πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό μου, που αποτόλμησε να καταφύγει στη χρηστική εφαρμογή και ακολούθησα τις οδηγίες με ακρίβεια. Κι εκεί, άρχισε το μαρτύριο.
Καταρχάς, τα ελληνικά που ακούγονται είναι απολύτως ιδιόμορφα – μια γυναικεία φωνή με προέτρεψε λ.χ. να στρίψω σε 500 μέτρα δεξιά, στην «δύο πέντε ήτα σίγμα Μαρτίου». Κι ενώ αγχωμένη προσπαθούσα να αποκρυπτογραφήσω το νόημα της εντολής, είδα στα δεξιά μου φαρδιά πλατιά την πινακίδα της οδού «25ης Μαρτίου»…
Στη συνέχεια, όμως, ήρθαν αλλεπάλληλα τα χτυπήματα – πρόκειται για την αυτοκρατορία της ονομαστικής. «Σε 100 μέτρα στρίψτε στην οδός Αδάμ» και «σε 700 μέτρα στρίψτε αριστερά στη λεωφόρος Κηφισίας». Στον κόμβο, δε, που θα συναντήσετε, «επιλέξτε την έξοδος Μεσογείων»…
Έστω λοιπόν, ότι είσαστε παιδί. Κάθεστε στο πίσω κάθισμα και ακούτε μια φωνή να δίνει εντολές -στις οποίες πειθαρχεί ο γονιός σας- σε τούτη την κακοποιημένη γλώσσα. Ποιος θα σας επηρέαζε πιο πολύ στον τρόπο διατύπωσης – η γραμματική του σχολείου ή το application; Αν σε αυτά προσθέσετε τη γλώσσα του twitter και των SMS -τα ΣΚ (Σαββατοκύριακα), τα tespa (τέλος πάντων) και τα smr (σήμερα)- που από γραπτή γίνεται και προφορική, νομίζω ότι η επιρροή στη διολίσθηση είναι μεγαλύτερη.
Έχω διαβάσει ότι έρευνες υποστηρίζουν πως η χρήση των SMS και του twitter ενισχύουν και πάντως δεν βλάπτουν τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. Έχω τις αμφιβολίες μου, αλλά εμπιστεύομαι τους επιστήμονες. Είμαι όμως απολύτως βέβαιη, ότι τα βάρβαρα ελληνικά που προσφέρει το GPS βλάπτουν. Και είναι ανεξήγητο το γεγονός, πώς μια μεγάλη διεθνής εταιρεία δεν έχει την ευαισθησία να προσέξει την ποιότητα της γλώσσας που προσφέρει. Είναι τόσο δύσκολο να διορθωθεί, ή μήπως -το χειρότερο- δεν το έχουν προσέξει;
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News