(Για να μη ξεχνιόμαστε. Υπάρχει ζωή και στις άλλες χώρες).
Στην Ισπανία η ανατροπή έγινε προς τα αριστερά, στην Πολωνία προς τα σούπερ-δεξιά και στην Ιρλανδία προς τις ατομικές ελευθερίες. Σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσα σ' ένα 48ωρο είχαμε αποτελέσματα που χαρακτηρίσθηκαν αναπάντεχα.
Στην Ισπανία και κόντρα στις δημοσκοπήσεις, σε τρεις μεγάλους δήμους οι δεξιές υποψηφιότητες είτε ήρθαν οριακά πρώτες (Μαδρίτη, Καστίγια-Λα Μάντσα) με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τις δημαρχίες εφόσον συνεργαστούν οι δυνάμεις των σοσιαλιστών και των αριστερών, είτε δεύτερες – όπως στη Βαρκελώνη, όπου η υποψήφια των «Αγανακτισμένων» όχι μόνο πήρε την πρωτιά από τον υποψήφιο του Ραχόι, αλλά ξεπέρασε και τον υποψήφιο του εθνικιστικού Καταλανικού κόμματος.
Οι αναλυτές μιλούν για το τέλος του δικομματισμού, που είχε εμπεδωθεί στην Ισπανία σε όλη τη διάρκεια του δημοκρατικού της βίου από τις εκλογές του '77 και μετά, επισημαίνοντας επίσης την ένταξη στο εκλογικό σώμα ψηφοφόρων που σταθερά απείχαν – με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμο της Βαρκελώνης, όπου οι ψηφίσαντες αυξήθηκαν πάνω από 8% σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.
Στις Προεδρικές εκλογές της Πολωνίας έγινε το αναπάντεχο: να τις κερδίσει ο Αντρέι Ντούντα, υποψήφιος του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, έναντι του απερχόμενου Προέδρου Κομορόφσκι, που προερχόταν απ' τη γενιά της «Αλληλεγγύης». Καθηγητής Νομικών και στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Λεχ Κατζίνσκι (που σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα στο Σμόλενσκ) επελέγη από τον δίδυμο αδελφό του Γιαροσλάβ Κατζίνσκι για την Προεδρική υποψηφιότητα – επιτυχώς.
Το αποτέλεσμα, σημειώνουν οι σχετικές αναλύσεις, αναμφίβολα επιβαρύνει τις προοπτικές του κυβερνώντος (φιλελεύθερου κεντρώου) κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτών ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς φαίνεται ότι το υπερσυντηρητικό κόμμα των Κατζίνσκι βρίσκεται στην τροχιά της επανόδου.
Στην Ιρλανδία τέλος, όπου τα ήθη της χώρας διαμορφώνονται από την Καθολική Εκκλησία και όπου το 84% των πολιτών δηλώνουν ενεργοί καθολικοί, σε δημοψήφισμα το 62% των ψηφοφόρων ενέκριναν μια τροπολογία του Συντάγματος που επιτρέπει τον γάμο «ανάμεσα σε δύο πρόσωπα αδιακρίτως φύλου». Μετά ταύτα, η Ιρλανδία είναι η 14η χώρα στην Ευρώπη που επιτρέπει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση αντιλήψεων, καθώς πριν από 22 χρόνια οι ιρλανδοί ομοφυλόφιλοι απειλούνταν με κάθειρξη.
(Τα ελληνικά σίριαλ, στην πλειοψηφία τους, μπορεί να τα βλέπεις, να τα εγκαταλείπεις για μήνες κι όταν τα ξαναδείς, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις χάσει κάτι στην κατανόηση της πλοκής. Έτσι ακριβώς διαβιούμε στην Ελλάδα τους τελευταίους πέντε μήνες – ανακυκλώνοντας και αναμασώντας τις ίδιες πολιτικές εκτιμήσεις. Πολιτικοί τε και πολίτες. Πού και πού όμως, ας βγάζουμε το κεφάλι μας έξω, σαν την κεφαλή του υποβρυχίου, για να βλέπουμε τι τρέχει στον ευρωπαϊκό μας περίγυρο και να παίρνουμε μιαν ανάσα).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News