Ο άνδρας-μυστήριο στο ακροατήριο
Ο άνδρας-μυστήριο στο ακροατήριο
Πολλοί από μας πίστευαν ότι μπορεί μεν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τα θαλάσσωνε στην οικονομία αλλά τουλάχιστον θα περιόριζε πρακτικές του παρελθόντος τις οποίες συνδέουμε με το «βαθύ κράτος». Όμως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα οι πρακτικές αυτές εντείνονται.
Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στο Σεράγιεβο προσκαλεσμένος σε ένα συνέδριο με θέμα την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, με αφορμή την επέτειο 20 ετών από το γεγονός. Όπως είναι γνωστό τον Ιούλιο του 1995 οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις υόο τον Ράτκο Μλάντιτς κατέλαβαν το χωριό Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία και εκτέλεσαν 8.000 άμαχους άντρες.
Το πάνελ του συνεδρίου είχε ως θέμα την ευθύνη διαφόρων δυτικών κυρίως χωρών στο έγκλημα. Το θέμα της ομιλίας μου αφορούσε τη στάση της Ελλάδας. Εκεί επανέλαβα για πολλοστή φορά την άποψή μου ότι το ελληνικό κράτος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι όχι μόνο στη Σρεμπρένιτσα αλλά και αλλού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.
Μόλις άρχισε η ομιλία μου εμφανίσθηκε κάποιος που άρχισε να γράφει μανιωδώς κάθε μου λέξη. Μόλις τέλειωσα σηκώθηκε και έφυγε. Δεν έμεινε να με χαιρετήσει ή να μου συστηθεί. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ζήτησαν τα στοιχεία του και εκεί αποκαλύφθηκε ότι ήταν Έλληνας υπάλληλος της πρεσβείας μας στο Σεράγιεβο! Φυσικά οι δοργανωτές καθώς και οι διάφοροι καθηγητές που συμμετείχαν στο συνέδριο κυριολεκτικά έμειναν εμβρόντητοι από αυτές τις τακτικές χαφιεδισμού που χρησιμοποιεί το ελληνικό κράτος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διοργάνωσης του συνεδρίου Χικμέτ Κάρζιτς: «Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα ότι ένα κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέρχεται σήμερα μεθόδους που είχαμε συνηθίσει από το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας, μεθόδους που στοχεύουν να εμποδίσουν την έκφραση κριτικών απόψεων».
Να σημειωθεί ότι καμία άλλη πρεσβεία δυτικής χώρας δεν είχε στείλει «χαφιέ» να καταγράφει τις ομιλίες των δημοσιογράφων και καθηγητών που προέρχονταν απ' αυτή τη χώρα.
Είναι κρίμα που ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν και οι προκάτοχοί του, για να αποθαρρύνει την έκφραση κριτικών απόψεων. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο, με ευκαιρία την επέτειο 20 ετών από τη Σρεμπρένιτσα, να αποχαρακτήριζε όλα τα απόρρητα κρατικά έγγραφα που συνδέονται με την περίοδο του πολέμου στη Βοσνία, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το μέγεθος της ελληνικής συνενοχής.
Το ερώτημα φυσικά τώρα είναι τι προτίθεται να κάνει η ΕΣΗΕΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News