Η είδηση των ημερών δεν γράφτηκε στις περισσότερες εφημερίδες και σε όποια sites ανέβηκε θα ήταν από αυτές με τα λιγότερα κλικ. Η Ισπανία θα διεκδικήσει την Προεδρία του Eurogroup, μέσω του Λουίς Ντε Γκίνδος, του υπουργού της Οικονομίας της. Η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο, από τους αρχηγούς κρατών.
Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ντράγκι με το που τελείωσαν τις αναφορές τους στην ελληνική κατάσταση και στις διαπραγματεύσεις με τον Βαρουφάκη, έδωσαν συγχαρητήρια στους Ίβηρες για την προσαρμογή και για τα κατορθώματά τους το τελευταίο διάστημα. Ο Μοσκοβισί, μάλιστα, στάθηκε περισσότερη ώρα σε όσα έχουν πετύχει οι Ισπανοί, παρά στο φλέγον ζήτημα της συμφωνίας εταίρων-Αθήνας. Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ντε Γκίνδος άκουσε τα καλύτερα από τους «σφιχτούς» βόρειους.
Πέρυσι, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν «έξοχο υπουργό Οικονομικών, σε ιδιαίτερα κρίσιμες εποχές». Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα, αποκάλυψε πως θα τον στηρίξει αν βάλει υποψηφιότητα για το Eurogroup. Λογικό, οι Ευρωπαίοι θέλουν να δείξουν πως ο Νότος δεν είναι απομακρυσμένος από τα όργανα και τα οφίτσια, επιδιώκουν να επιβραβεύσουν ένα success story από μία χώρα που δρα με βάση τις νόρμες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
H Ισπανία έχει κάνει βήματα προόδου τους τελευταίους μήνες. Τεράστια βήματα, άλματα προς τον εξορθολογισμό των δεικτών της οικονομίας της και την ανάπτυξη, ενώ το παράδειγμα της Bankia αποτελεί το «διαμάντι» του Ντε Γκίνδος. Δεν είναι και λίγο πράγμα να αλλάζεις το τραπεζικό σύστημα της χώρας, να σώζεις εφτά τοπικές τράπεζες και να αναμορφώνεις τα πάντα μέσα σε δυόμισι χρόνια. Και τώρα ήρθε η ώρα να γευτεί τους καρπούς της σοδειάς. Έτσι είναι ο κόσμος, έτσι λειτουργεί το σύστημα. Πετυχαίνεις κάτι; Έχεις ανταπόδοση, πληρώνεσαι, κάτι παίρνεις πίσω, τέλος πάντων. Καταστρέφεις κάτι; Κάτι χάνεις, κάποιο τίμημα πληρώνεις. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε σε ποια περίπτωση ανήκουμε εμείς. Κι ας ήμασταν σε παρόμοια κατάσταση με τους Ισπανούς. Ναι, αυτούς που υποτίθεται πως θα έκαναν συμμαχία με εμάς για να πολεμήσουμε τον κακό Βορρά.
Υ.Γ.: Για να προλάβουμε τα σχόλια με θεωρίες συνωμοσίας. Όχι, η Ευρώπη δεν λέει πως η Ισπανία τα πήγε περίφημα για να σώσει τον δεξιό Ραχόι από τους αριστερούς Podemos που έδειχναν να έρχονται, αλλά τελικά έμειναν από καύσιμα και, πλέον, θα δώσουν μάχη για μία θέση μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Απλά τα πήγαν, όντως, εξαιρετικά. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ραχόι θα είχε πέσει, όπως ο -επίσης δεξιός- Σαμαράς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News