«Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας», Ερίκ Βαρτζμπέντ (Μεταίχμιο)
«Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας», Ερίκ Βαρτζμπέντ (Μεταίχμιο)
Τον Άλεν ή τον αγαπάς ή τον μισείς. Ένας διδάκτορας Ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτικής αναλυτικής κατεύθυνσης, πιστεύει ότι ο Γούντι μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου…
Ο Ερίκ Βαρτζμπέντ θεωρεί ότι με τις ταινίες του Άλεν γελάμε και σκεφτόμαστε, ξεκαρδιζόμαστε και στοχαζόμαστε. Στην περίπτωση, βέβαια, που εκτιμούμε τον ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη. Προφανώς, υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω που δεν τον εκτιμούν καθόλου. Για την ακρίβεια, ξερνάνε πάνω στις ταινίες του, στα ευφυολογήματα, στους αφορισμούς του και δεν βρίσκουν καθόλου έξυπνες -όσο και χρήσιμες- τις ατάκες του. Προσωπικά, ανήκω στους υπερασπιστές του καλλιτεχνικού του έργου, ενώ λατρεύω όσα έχει πει.
Το τι κάνει στην προσωπική του ζωή ουδόλως με αφορά, προτιμώ να εστιάζω στο ότι ανήκει στο «κόμμα των σκεπτικιστών»: Απογοητευμένος πεσιμιστής, τάσσεται υπέρ της αμφιβολίας για οτιδήποτε έχει σερβιριστεί ως δεδομένο, την ίδια στιγμή που οι ανησυχίες του -τις περισσότερες φορές- δεν είναι πολιτικές, αλλά φιλοσοφικές. Σύμφωνα με τον Ερίκ, στις ταινίες τού Άλεν η ρήση διαποτίζει την εικόνα, ο λόγος σκορπίζεται σαν πυροτέχνημα και με το δικό του ύφος εκφράζει την ουσία της ανθρώπινης ζωής: την κατάστασή μας ως διεφθαρμένου ζώου, εξόριστου σε έναν κόσμο σημείων, απολωλότος μέσα στο λεκτικό σύμπαν. Συχνά ο εξορθολογισμός και η γλώσσα εμποδίζουν τους ήρωές του να καταλάβουν τον εαυτό τους, τον πλησίον και τον κόσμο. Ίσως «φωτογραφίζει» εσένα, δηλαδή. Ο Άλεν, πάντα σύμφωνα με τον Βαρτζμπέντ, σφυγμομετρεί τη μοντερνικότητα και διαγιγνώσκει αυτή την ανθρώπινη ανεπάρκεια που οξύνεται την εποχή της επικοινωνίας και της ψηφιακής ματαιοδοξίας. Την ίδια στιγμή, μια πυξίδα με δύο πόλους προσανατολίζει την ηθική του Άλεν: από τη μια η τραγωδία -που πρέπει να την αποφεύγεις- και, από την άλλη, η κωμωδία – που πρέπει να την επιδιώκεις στη ζωή σου. Σε αυτό το βιβλίο ο Ερίκ -λιγότερο ως φαν του Άλεν και περισσότερο εξασκώντας το επάγγελμά του ως ψυχοθεραπευτής- χρησιμοποιεί αποσπάσματα συνεντεύξεων του νεοϋορκέζου σκηνοθέτη ή διαλόγους των ταινιών του, μετατρέποντάς τα σε μαθήματα του (ευ) ζην. Τα διδάγματα του Γούντι μέσα από όσα έχει πει -και μακριά από το είδος της απλής ψυχαγωγίας- μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας επειδή ακριβώς αντλούν σοφία από τη δική μας χαοτική κατάσταση. Όπου από χάος στις ζωές μας, άλλο τίποτα!
Δεν ξέρω αν, τελικά, ο Γούντι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή – το σίγουρο είναι ότι μπορεί να σε κάνει να έχεις μια άλλη θεώρηση στα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως ο ίδιος έχει πει, «Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον.».
Αυτός είναι ο Γούντι. Ή τον αγαπάς ή αγαπάς το να τον μισείς. Ο ίδιος, πάντως, ισχυρίζεται «Για το μόνο πράγμα που μετανιώνω στη ζωή είναι που δεν είμαι κάποιος άλλος.». Και αν ο Γούντι σε πείσει για αυτά που λέει, ίσως να αλλάξει και (τ)η ζωή σου…
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Αριθμός Σελίδων: 117
ISBN: 978-960-566-120-5
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News