Πού θα φτάσει ο λογαριασμός;
Πού θα φτάσει ο λογαριασμός;
Όσοι πίστευαν ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα εκτονωνόταν σχετικά γρήγορα διαψεύσθηκαν. Η Ευρώπη -ακόμα και οι χώρες που δεν το ήθελαν- βρίσκονται από προχθές σε καθεστώς διαχείρισης κρίσης. Η κρίση αυτή θα οξυνθεί ακόμα και αν ο ρωσικός στρατός δέν περάσει τα σύνορα της Ανατολικής Ουκρανίας, και αυτό διότι ούτε η Ε.Ε. αλλά ούτε και η Ρωσία μπορούν να υποχωρήσουν. Τι γίνεται όμως με τις παράπλευρες απώλειες;
Η Ελλάδα, για την ώρα, φαίνεται οτι θα πληρώσει έναν λογαριασμό 130, το πολύ, εκατομμυρίων ευρώ -ένα μέρος του οποίου θα αναπληρωθεί απο κοινοτικά χρήματατα, τα οποία ήδη έχουν ζητήσει η Φινλανδία και η Πολωνία (που με βάση το ΑΕΠ της είναι η πλέον θιγμένη χώρα από τα ρωσικά αντίμετρα). Σημαντικά προϊόντα, όπως οι κονσέρβες ροδακίνου, δεν περιλαμβάνονται. Ταυτόχρονα, η Ρωσία διαπραγματεύεται με χώρες όπως η Αργεντινή και η Χιλή για να αναπληρώσει εισαγωγές από χώρες της νότιας Ευρώπης, καθώς οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν συμμετοχή σε εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Και ενώ με αγωνία Έλληνες παραγωγοί επιχειρούν να περάσουν τα προϊόντα τους σε τρίτες χώρες (Λευκορωσία, Μολδαβία) και από εκεί να τα προωθήσουν ως προϊόντα μη προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία (δεν γίνεται με όλα), η Ρωσία καθιστά σαφές ότι θα επιχειρήσει να κλείσει και «αυτή την τρύπα» – ως γνωστόν τα εμπάργκο είναι η χαρά των μεσαζόντων και των λαθρεμπόρων. Την ίδια ώρα, άλλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή παρουσία επωφελούνται από το εμπάργκο. 'Ετσι, γνωστή ελληνική εταιρεία συσκευασίας χάνει μεν από τον περιορισμό των εξαγωγών της από το εργοστάσιο της Ρουμανίας -φτιάχνει βάζα για τουρσί που πάνε στη ρωσική αγορά- αλλά το εργοστάσιό της στη Βουλγαρία παίρνει αυξημένες παραγγελλίες από τη Γεωργία που σπεύδει να καλύψει, σε μια παρεμφερή συσκευασία, το κενό που δημιουργεί η Ρουμανία.
Στην Αθήνα, κι ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τη βιομηχανία ότι το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή θα μειωθεί, σε συσκέψεις με θέμα τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου Ε.Ε.-Ρωσίας, εξετάζονται σενάρια που το ρωσικό φυσικό αέριο θα λείπει από την αγορά. Οι πρώτοι που θα θιγούν θα είναι τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση εξετάζει πώς θα αποζημιωθούν αυτοί οι παραγωγοί, κίνηση που θα κάνει το ρεύμα ακριβότερο καθώς τέτοιες αποζημιώσεις δεν μπορεί παρά να μετακυληθούν στους καταναλωτές. Στη συνέχεια, το σχέδιο είναι να σταματήσει η παροχή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα σενάρια διακοπής της ροής του φυσικού αερίου δεν θα ήταν δυνατόν, όπως έδειξαν οι προηγούμενες δύο ουκρανικές κρίσεις αερίου, να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες. Είναι κάτι που δεν αρέσει όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά ούτε και στη Ρωσία. Εκείνη χρειάζεται πιο πολύ από την Ευρώπη τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου για την οικονομική της ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News