623
|

Ρατσισμός και υπεροψία

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 18 Ιουνίου 2014, 01:00

Ρατσισμός και υπεροψία

Νίκος Σωκιανός Νίκος Σωκιανός 18 Ιουνίου 2014, 01:00

Οι Γιαπωνέζοι είχαν χτυπήσει το Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941 και αμέσως μετά τις Φιλιππίνες. Οι Αμερικάνοι υπέστησαν πανωλεθρία. Δεν περίμεναν ποτέ να πάθουν τέτοια ζημιά από τους Ιάπωνες, που τους θεωρούσαν υποδεέστερο λαό, τυφλοί από τον ρατσισμό. Τους Ιάπωνες τους «ήξεραν» σαν καρικατούρες από τα κόμικς: κοντούς, με σκιστά μάτια, χοντρά γυαλιά, χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Είχαν καταλάβει λάθος οι Αμερικάνοι. Το πλήρωσαν.

Τόσο αμέριμνοι ήταν στις ΗΠΑ, που δεν πίστευαν την καταστροφή που έπαθαν. Όταν έφτασαν τα σκληρά και αδιάσειστα στοιχεία, ζορίστηκαν. Αδιαλείπτως τυφλοί από τον ρατσισμό. Ξαφνικά υπέθεσαν ότι οι Ιάπωνες κάπου… βρήκαν νέα όπλα, με άγνωστη και ανώτερη τεχνολογία. Άλλοι πάλι έδειξαν τον Χίτλερ, αυτός είπαν, με τους ναζί, ναι, αυτοί τους εκπαίδευσαν και τους οδήγησαν. Άρειοι, ανώτερη ράτσα. Να η εξήγηση!

Λάθος και αυτό. Ο Χίτλερ δεν είχε ενημερωθεί από τους Ιάπωνες για την επίθεσή τους. Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ τους. Ο καθένας είχε το δικό του σχέδιο επεκτατισμού.

Η απλή, αλλά σκληρη εξήγηση για την αμερικανική πανωλεθρία, ήταν ότι απέτυχαν, χαζοχαρούμενοι και χαλαροί, να προφυλάξουν τις βάσεις τους, υποτιμώντας τους «σχιστομάτηδες», τους «κιτρινιάρηδες». Ξηλώθηκαν γι' αυτό το τραγικό λάθος δύο Αμερικάνοι στρατηγοί. Λίγο πλήρωσαν για τον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών από την αμεριμνησία τους.

Ο πολύς στρατηγός Μακ Άρθουρ, που πιάστηκε και αυτός στον ύπνο και στις Φιλιππίνες έχασε τα μισά αεροπλάνα του στο έδαφος, παρόλο που είχε προειδοποιηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά το Περλ Χάρμπορ, αυτός τη γλίτωσε. Του το φύλαξε μάλλον ο Ρούσβελτ για αργότερα.

Τον πρόεδρο Ρούσβελτ τον συμβούλεψε η υπηρεσία ασφαλείας να κινηθεί με θωρακισμένο αυτοκίνητο για να εκφωνήσει τον περίφημο λόγο του μπροστά στο κοινοβούλιο! Λόγο που προετοίμασε τους Αμερικάνους για την κήρυξη του πολέμου στους Γιαπωνέζους. Το θωρακισμένο αυτοκίνητο θεωρήθηκε απαραίτητο, διότι υπήρχε φόβος δολοφονικής απόπειρας του προέδρου από… Γιαπωνέζους.

Να σημειώσουμε ότι ο Ρούσβελτ δεν μπορούσε να περπατήσει! Τα άκρα του ήταν παράλυτα από την πολιομυελίτιδα. Φορούσε στα πόδια του μεταλλικά στηρίγματα.

Στις ΗΠΑ υπήρχε το 1941 νόμος που απαγόρευε στην υπηρεσία του Προεδρου να ξοδέψει παραπάνω απο 700 δολάρια για το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο! Το θωρακισμένο ήταν πολύ ακριβότερο από το επιτρεπτό ποσό. Βρέθηκε. Τους το έδωσε ο… Αλ Καπόνε, διότι χρωστούσε στην εφορία! Τι να το κάνει άλλωστε στη φυλακή που μπήκε (για τα χρέη του στην εφορία και όχι για τις αμέτρητες δολοφονίες που είχε στο ενεργητικό του).

Η ομιλία του Ρούβελτ, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο, κράτησε μόνο έξι λεπτά και τριάντα δεύτερα. Το Κογκρέσο επικύρωσε σε 24 ώρες την πρόταση του προέδρου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μπήκαν στον πόλεμο. Που έγινε Παγκόσμιος.

Από τότε έπαψαν μερικοί Αμερικάνοι να υποτιμούν ρατσιστικά τους Ασιάτες. Η υποτίμηση μεταλλάχθηκε σε μίσος και κορυφώθηκε αργότερα στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι και στο Βιετνάμ. Με το Agent Orange και τις βόμβες Ναπάλμ από τα αεροπλάνα, για να «ψοφήσουν τα βλαβερά ζωύφια»…

Σχετικά κόμικς είχαν μάλιστα κυκλοφορήσει μεταφρασμένα και στην Ελλάδα τη δεκαετία του '60.

Οι καιροί άλλαξαν και χρειάσθηκε να αλλάξουν στάση και οι Αμερικάνοι λόγω… οικονομικής ανάγκης! Από τη δεκαετία του '80 και μετά αποδέχθηκαν τις μαζικές επενδύσεις των γιαπωνέζικων κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έστησαν εργοστάσια στις ΗΠΑ, τα φημισμένα transplants. Εκεί, Ιάπωνες εκπαίδευσαν και εκπαιδεύουν τους Αμερικανούς εργάτες στη βιομηχανικη παραγωγή, σύμφωνα με το δικό τους παραγωγικό μοντελο. Με Ιάπωνες σε θέσεις κλειδιά των επιχειρήσεων και αφεντικά. Με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο ορθολογισμός της αξιοπρεπούς εργασίας στη βιομηχανία και η εκπαίδευση στη δημιουργία της κατασκευής προϊόντων έσπασε μερικά από τα αποστήματα του ρατσισμού. Χρειάσθηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να επέλθει αυτή η κατανόηση, στην οποία συνέβαλαν αποφασιστικά οι κυβερνήσεις και των δύο κρατών με πληθώρα συνεργασιών σε τεχνολογικά αλλα και σε στρατιωτικά έργα.

ΥΓ.: Εάν κατά σύμπτωση σας περνάνε σκέψεις περί ρατσισμού των Ελλήνων και τις επιπτώσεις του, καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, δεν θα έχετε άδικο. Τα σχόλιά σας ευπρόσδεκτα. Θα αναφερθώ σχετικά σε άλλο άρθρο, προσεχώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News