Τα μυστικά του σινεμά 43.0
Τα μυστικά του σινεμά 43.0
Ο Χοσέ Ντοροτέο Αράνγκο Αράμπουλα (1878-1923), πιο γνωστός με το παρατσούκλι "Πάντσο Βίγια", ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της μεξικανικής επανάστασης την περίοδο 1910-1920, που συνετέλεσε στην ανατροπή του δικτάτορα Πορφίριο Ντίαζ. Ο ταραχώδης βίος του μεταφέρθηκε αρκετές φορές στο σινεμά, με τον Γιουλ Μπρίνερ (το 1968) και τον Τέλι Σαβάλας (το 1972) να αποτελούν δύο από τους ηθοποιούς που τον ενσάρκωσαν στην οθόνη. Ο Πάντσο Βίγια, πάντως, δεν είχε την ανάγκη τους, αφού «υποδύθηκε» τον εαυτό του 4 φορές, σε ισάριθμα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν την περίοδο που διαρκούσε η επανάσταση: «Η ζωή του Βίγια» (1912), «Με τον στρατηγό Πάντσο Βίγια στο Μεξικό» (1913), «Η ζωή του στρατηγού Βίγια» (1914) και «Ακολουθώντας τη σημαία στο Μεξικό» (1916), όλα αμερικανικής παραγωγής.
Από αυτά τα τέσσερα -βουβά- ντοκιμαντέρ, «Η ζωή του στρατηγού Βίγια» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί ο θρυλικός επαναστάτης άντλησε, μέσω της ταινίας, τα αναγκαία χρήματα για τις ανάγκες του αγώνα του, αντιστρέφοντας, παράλληλα, το αρνητικό κλίμα που καλλιεργούσε εναντίον του ο μεγαλοεκδότης Χιρστ στις ΗΠΑ. Για να το πετύχει, έστειλε απεσταλμένους στο Χόλιγουντ με σκοπό να πείσει κάποιον από τους επικεφαλής των στούντιο να δεχτεί την πρόταση «αποκλειστικής συνεργασίας».
Ο παραγωγός (και πιονιέρος του κινηματογράφου) Ντέιβιντ Γκρίφιθ, της Mutual Film Corporation, βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα και στις 3 Ιανουαρίου 1914 υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο, προσφέροντας ως προκαταβολή 25.000 δολάρια και το 50% των συνολικών εισπράξεων. Περιλάμβανε, όμως, έναν από τους πιο παράδοξους όρους σε κινηματογραφικό συμβόλαιο. Σύμφωνα με αυτό, ο Βίγια ήταν υποχρεωμένος να διεξάγει όλες τις μάχες με το φως της ημέρας, για να μπορούν να καταγράφονται ευκρινώς από τις κάμερες του συνεργείου.
Ο αρχηγός της Στρατιάς του Βορρά τήρησε πιστά αυτό τον όρο. Τόσο, ώστε να αναβάλλει τη σημαντική επίθεση στην πόλη της Οχινάγκα, μέχρι να φθάσει ο κάμεραμαν (και μετέπειτα διάσημος σκηνοθέτης Ράουλ Γουόλς) που βρισκόταν κάπου αλλού, προκειμένου να κινηματογραφήσει τη νικηφόρα επίθεση. Ο παράδοξος όρος του συμβολαίου τηρήθηκε, αλλά είχε βαρύ τίμημα: την απώλεια πολλών οπαδών του Βίγια στο πεδίο της μάχης, εξαιτίας του άπλετου φωτός που τους έκανε εύκολο στόχο στα πολυβόλα των αντίπαλων «ομοσπονδιακών».
Η ταινία αυτή έχει χαθεί, σώζονται όμως κάποια μικρά αποσπάσματα από τη νικηφόρα μάχη, καθώς και ελάχιστες φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί για διαφημιστικούς λόγους. Το υλικό αυτό, μαζί με το πρωτότυπο συμβόλαιο που υπέγραψαν ο Πάντσο Βίγια με τους υπεύθυνους του χολιγουντιανού στούντιο, βρίσκονται σήμερα στο μουσείο της Πόλης του Μεξικού. Το 2003, γυρίστηκε μια τηλεταινία σχετικά με την παράξενη αυτή παραγωγή. Τίτλος της "And starring Pancho Villa as himself", με τον Αντόνιο Μπαντέρας στον ρόλο του θρυλικού Μεξικανού επαναστάτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News