Ραντεβού συζύγων
Ραντεβού συζύγων
«Θυμάσαι πώς ήταν όταν τρώγαμε οι δυο μας, όταν η κουβέντα μας δεν διακοπτόταν χίλιες φορές από μια παιδική ερώτηση, όταν το φαγητό μας εξελισσόταν σε κανονικό ρυθμό και όχι χώνοντας μια μπουκιά στο στόμα την ώρα που καταπίνουν τα βλαστάρια μας;». Αυτή ήταν η σκέψη της Χορν Σολβέιγκ και προ μηνών πρότεινε στους γονείς να βρουν μια «θυρίδα χρόνου» για να ξαναθυμηθούν πώς ήταν όταν ήταν εραστές – μήπως έτσι διασώσουν τη σχέση τους. Η Χορν Σολβέιγ είναι υπουργός της Νορβηγίας για το Παιδί, την Ισότητα και την Κοινωνική Ενσωμάτωση, προέρχεται από το συντηρητικό-φιλελεύθερο κόμμα «Πρόοδος» και η ίδια έχει χωρίσει. «Ίσως να μην είχα επιτυχία στον γάμο μου, ακριβώς επειδή δεν έβγαινα ραντεβού με τον άντρα μου» σχολίασε πρόσφατα.
Πάμε απ΄ την αρχή – τον περασμένο Οκτώβριο η κα Σολβέιγ επεσήμανε τον υψηλό αριθμό διαζυγίων της χώρας της. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Guardian", το 40% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγια, ενώ οι περισσότεροι Νορβηγοί στην ηλικία των 40-44 ετών χωρίζουν απ΄ τον/τη σύντροφό τους.
«Βγείτε ραντεβού με τον/τη σύζυγό σας, πάτε σινεμά, περπατείστε, πάτε να φάτε κάπου ωραία. Μια βδομάδα είναι πολύ σύντομη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου που έχει πολλές επαγγελματικές και οικογενειακές ευθύνες για να φροντίσει και τη σχέση με τη γυναίκα του (ή τον άντρα της). Διορθώστε το λοιπόν, βγείτε σε ραντεβού μια φορά τη βδομάδα, όπως τότε – όταν πρωτογνωριστήκατε» προέτρεψε.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Νορβηγίας ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόδειξη της κας Χορν Σολβέιγ είναι «άλλη μια ένδειξη των συντηρητικών προκαταλήψεων της κυβέρνησης. Διότι, ανάλογες προτάσεις περιείχε η«καμπάνια του φλερτ», την οποία είχαν σχεδιάσει αμερικανοί συντηρητικοί στη συνέχεια του Εθνικού Προγράμματος Γάμου», που (με τη σειρά του) είχε υποστηριχθεί από το Ινστιτούτο Αμερικανικών Αξιών, το οποίο – τέλος – χρηματοδοτείται για να προωθεί «νέο-συντηρητικές και χριστιανικές απόψεις».
Στη συνέχεια αυτής της είδησης, σε πρόσφατο δημοσίευμα της "Guardian" υπενθυμίζεται, ότι η συγκεκριμένη υπουργός είχε σφοδρά επικριθεί στη χώρα της όταν (το 2011) είχε σχολιάσει στην τηλεόραση πως στην περίπτωση ενός βιασμού «αγόρια και κορίτσια έχουν ίση ευθύνη. Διότι τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν και τα αγόρια οφείλουν να σέβονται μιαν αρνητική απάντηση»…
(Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη σας, αλλά νομίζω ότι η σχέση ενός ζευγαριού είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Το «σύστημα» των εβδομαδιαίων ραντεβού (σαν να πρόκειται για γυμναστική) μου φαίνεται πολύ μηχανιστικό και απρόσωπο – τόσο, ώστε μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Και πάντως, μου μοιάζει εντελώς άστοχο να αποτελεί μέτρο μιας «κυβερνητικής πολιτικής» με στόχο τη μείωση των διαζυγίων. Στο ίδιο μήκος κύματος δεν είναι εξάλλου και η κινεζική νόρμα του «ενός παιδιού»; Κι αν δεν είναι ελεύθερος στη σχέση του ένας άνθρωπος, τελικά σε ποιον τομέα της ζωής του είναι ελεύθερος;).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News