416
|

«Μου έκλεψαν το password!»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 23 Ιανουαρίου 2014, 00:46

«Μου έκλεψαν το password!»

Χριστίνα Πουλίδου Χριστίνα Πουλίδου 23 Ιανουαρίου 2014, 00:46

Όταν η στάχτη του ισλανδικού ηφαιστείου είχε αναποδογυρίσει την τάξη του κόσμου, αναρωτιόμουν ποια άλλη βλάβη θα μπορούσε να έχει ανάλογες οικουμενικές επιπτώσεις. Η απάντηση στο ερώτημά μου, εν μέρει ήρθε χτες από τη Γερμανία. Η είδηση έλεγε ότι εκλάπησαν οι κωδικοί πρόσβασης στην ηλεκτρονική αλληλογραφία από 16 εκ. χρήστες του email στη χώρα!

Η ανακοίνωση έγινε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφαλείας, όπου επισημαίνεται ότι σε ένα δίκτυο υπολογιστών εγκαταστάθηκε κακόβουλο λογισμικό, που επέτρεψε στους χάκερς να κλέψουν διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και κωδικούς λογαριασμών. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, η υπηρεσία άνοιξε μιαν ιστοσελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να μπαίνει για να ελέγξει αν υπήρξε θύμα αυτής της επίθεσης.

Κατά τη σχετική είδηση του BBC, οι χάκερς μόλυναν εκατομμύρια υπολογιστές μέσω ενός προγράμματος που τους έδωσε πρόσβαση σε ένα δίκτυο, από όπου μπορούσαν να υποκλέψουν τα δεδομένα. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι επειδή οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατέληγαν στο πρόσημα .de, εκτιμήθηκε ότι ο στόχος ήταν επικεντρωμένος στη Γερμανία.

Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι η επίθεση έπληξε περίπου το 1/5 του γερμανικού πληθυσμού, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στον κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα η επίσημη ιστοσελίδα που άνοιξε για να εξυπηρετήσει τα πιθανά «θύματα» έπεσε υπό το βάρος εκατομμυρίων επισκέψεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι χτες το πρωί μπήκαν 8,5 εκ. χρήστες στην ιστοσελίδα για να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους και ήδη σε 750.000 διαπιστώθηκε «διάρρηξη» από τους «πειρατές».

Στην Deutsche Welle επισημαίνεται, ότι οι αρχές δεν έχουν δώσει πληροφορίες για την πιθανή ταυτότητα των δραστών και, πάντως, ήδη ο αρμόδιος αξιωματούχος των Σοσιαλδημοκρατών επεσήμανε πως «η υπόθεση μας έδειξε πως η κλοπή της διαδικτυακής ταυτότητας έχει αναπτυχθεί και άρα, έχουμε πολλά να κάνουμε επ΄ αυτού στο μέλλον. Φυσικά θα χρειαστούν λεφτά, αλλά δεν μπορούμε παρά να επενδύσουμε στον τομέα της ασφάλειας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα σε γερμανική εφημερίδα εξάλλου, η δημοσιοποίηση της πληροφορίας είδε μεν τώρα το φως της δημοσιότητας, ήταν όμως σε γνώση της Ειδικής Υπηρεσίας Πιστοποίησης και Ασφαλείας των Νέων Τεχνολογιών ήδη από τον Δεκέμβριο. Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση αποδίδεται στον χρόνο που απαιτήθηκε για να διαμορφωθεί η ειδική ιστοσελίδα, όπου οι χρήστες βάζουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, στην οποία τους αποστέλλεται εν συνεχεία μήνυμα σε περίπτωση που ανήκουν στα θύματα της επίθεσης.

Οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες φαίνεται πως παρέλυσαν χτες στη Γερμανία, καθώς οι πάντες δίσταζαν να προσφύγουν στον λογαριασμό τους πριν εξακριβώσουν αν είχε παραβιαστεί. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συναλλαγές βρίσκονται πλέον στη διάθεση ορισμένων πειρατών, οι οποίοι μπορούν άνετα να κάνουν φύλλο-φτερό τη ζωή εκατομμυρίων Γερμανών… Και όλα αυτά έγιναν γνωστά, δυο μέρες πριν από τον εορτασμό της… Ευρωπαϊκής Μέρας Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News