«Υπάρχει μια αλήθεια στη σύνδεση του ISIS με την εισβολή στο Ιράκ», παραδέχθηκε ένας από τους πολιτικούς ηγέτες που έδωσαν, πριν από δώδεκα χρόνια, το πράσινο φως στην, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απολογήθηκε για το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, την ανατροπή, δηλαδή, του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο στούντιο του CNN και προέβη σε μια αρκετά προσεγμένη απολογία, όταν δέχθηκε την ερώτηση που τον στοιχειώνει από τη στιγμή που αποφάσισε να συμμετάσχει η χώρα του στο πλευρό των ΗΠΑ και στο κυνήγι των όπλων μαζικής καταστροφής, που δεν βρέθηκαν ποτέ.
«Εφόσον αποδείχθηκε ότι, τελικά, δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, ήταν η απόφαση για την εισβολή στο Ιράκ λανθασμένη;», τον ρώτησε ο αμερικανός δημοσιογράφος, Φαρίντ Ζακαρία. «Μπορώ να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι η πληροφορία που δεχθήκαμε ήταν λανθασμένη», απάντησε ο βρετανός πολιτικός, αναμασώντας μια απάντηση που έχει δώσει και στο παρελθόν, «μπορώ, επίσης, να ζητήσω συγγνώμη που ο σχεδιασμός δράσης εμπεριείχε κάποια λάθη και να απολογηθώ που δεν συνειδητοποιήσαμε, τότε, ποια θα ήταν η συνέπεια της πτώσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ».
Αυτό για το οποίο δεν μετανιώνει, και για το οποίο δεν μπορεί να απολογηθεί, είναι η απομάκρυνση του σουνίτη δικτάτορα. «Είναι πολύ καλύτερα που, σήμερα, εν έτει 2015, δεν είναι εκεί ο Σαντάμ», τόνισε ο πολιτικός που παραιτήθηκε από το αξίωμά του το 2007, μετά από δέκα χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Με λίγα λόγια, όσον αφορά στην απόφαση για την εισβολή και την ανατροπή του καθεστώτος του Ιράκ, η θέση του κ. Μπλερ δε διαφέρει πολύ από τη στάση που κρατούσε το 2004, όταν δήλωνε ότι «δεν θα απολογηθεί για τη σύγκρουση, καθώς πίστευε ότι ήταν η σωστή επιλογή», και το 2007, όταν επαναλάμβανε ότι «δεν θα έπρεπε να απολογούμαστε για αυτό που κάνουμε στο Ιράκ».
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Τόνι Μπλερ να απολογηθεί για την εισβολή στο Ιράκ: λίγες μόνο μέρες προτού ανακοινωθεί η ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μιας πολυετούς έρευνας για τον πόλεμο
Ωστόσο, ενώ μέχρι σήμερα ο κ. Μπλερ αρνούνταν να αναγνωρίσει τη σύνδεση ανάμεσα στη συσπείρωση των ισλαμιστών του ISIS με το κενό εξουσίας που άφησε εισβολή στο Ιράκ, στη συνέντευξή του στον Ζακαρία παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εμείς, που απομακρύναμε τον Σαντάμ το 2003, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση το 2015». Φρόντισε, βέβαια, να μετριάσει αυτές τις ευθύνες. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πρώτον, το ρόλο της Αραβικής Άνοιξης στη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, και, δεύτερον, ότι το ISIS εξελίχθηκε από μια βάση στη Συρία και όχι στο Ιράκ», πρόσθεσε ο 62χρονος πολιτικός.
Το ενδιαφέρον για τους επικριτές του βρετανού πολιτικού, και για τους πιο υποψιασμένους, βρίσκεται στη χρονική στιγμή που επέλεξε ο ίδιος να απολογηθεί για τον τρόπο και τις συνέπειες της εισβολής στο Ιράκ, δηλαδή, λίγες μόνο μέρες προτού ανακοινωθεί η ημερομηνία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων μιας πολυαναμενόμενης έρευνας για τον πόλεμο στο Ιράκ, που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Τη ζήτησε το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός της Σκοτίας, Γκόρντον Μπράουν και την ανέλαβε ο πρώην ανώτατος κρατικός αξιωματούχος, Σερ Τζον Τσίλκοτ, με μια ομάδα 11 ατόμων. Η συλλογή των δεδομένων και των μαρτυριών έχει ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια, ενώ, μέχρι σήμερα, όλο το εγχείρημα έχει κοστίσει 15εκατ. ευρώ, ωστόσο, ακόμη δεν έχει βγει στη δημοσιότητα κανένα πόρισμα της έρευνας.
«Είναι εμφανές ότι (ο Μπλερ) θέλει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας και να αποδώσει την ευθύνη στις υπηρεσίες πληροφόρησης για την παροχή λανθασμένων στοιχείων», πιστεύει ο Ρεγκ Κις, πατέρας του υποδεκανέα Τομ Κις, που σκοτώθηκε στο Ιράκ, το 2003. «Είναι πολύ καλός στο να απολογείται για πράγματα για τα οποία δε φέρει καμία ευθύνη», δηλώνει, με μια πιο σαρκαστική διατύπωση, η βρετανίδα πολιτικός, Κλερ Σορτ, πρώην υπουργός για τη Διεθνή Ανάπτυξη, που παραιτήθηκε από τη θέση της και την Εργατική κυβέρνηση όταν τέθηκε το ζήτημα της εισβολής στο Ιράκ.
The Blair spin operation begins but the country still awaits the truth. The delay to Chilcot report is a scandal. https://t.co/pPhRcZzGrc
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) October 24, 2015
Η απάντηση από το γραφείο Τύπου του κ. Μπλερ στις κριτικές που προήλθαν από βρετανούς πολίτες και πολιτικούς έφτασε άμεσα: «ο Τόνι Μπλερ έχει επανειλημμένα απολογηθεί για τη λανθασμένη πληροφορία που δέχθηκαν και για τα λάθη στο σχεδιασμό δράσης, ενώ έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί ότι ήταν λάθος να απομακρύνουν τον Σαντάμ». Αναφορικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην ανατροπή του καθεστώτος και την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, ο εκπρόσωπος του κ. Μπλερ διευκρίνισε στο BBC ότι ο βρετανός πρωθυπουργός δεν ισχυρίστηκε ότι η απομάκρυνση του βίαιου δικτάτορα οδήγησε άμεσα στην ίδρυση της ισλαμικής οργάνωσης, αλλά ότι, αντιθέτως, «επισήμανε ότι το 2008, όταν η Αλ Κάιντα ηττήθηκε, το ISIS ήταν σχεδόν ανύπαρκτο».
Πάντως, για τις οικογένειες των θυμάτων, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί η αιτιολογική σύνδεση ανάμεσα στον πόλεμο στο Ιράκ και την επικράτηση της πιο μεθοδικής και φονικής τρομοκρατικής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή για να ζητήσουν συγγνώμη οι υπεύθυνοι πολιτικοί. «179 θύματα από το προσωπικό του βρετανικού στρατού και 3.500 τραυματίες. Για να μην υπενθυμίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες ιρακινούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν», δήλωσε ο κύριος Κις. «Ο τύπος (Μπλερ) πρέπει να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να πει “έκανα λάθος και ζητώ συγγνώμη”».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News