333
|

Ένα (πεφτ)αστέρι, πέφτει-πέφτει

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 12 Αυγούστου 2013, 16:37

Ένα (πεφτ)αστέρι, πέφτει-πέφτει

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 12 Αυγούστου 2013, 16:37

Αργά το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου, αν σηκώσεις τα μάτια στον ουρανό, θα δεις μια απίστευτη βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες.
 
Αυτό θα λάβει χώρα στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, αλλά και στην Ελλάδα, ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από την Κυριακή και μέχρι την Τρίτη οι επιστήμονες αναμένουν αυξημένη πτώση μετεώρων -μέχρι και 100 ανά ώρα- σε ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα.

Από μόνες τους οι Περσείδες αποτελούν κάτι το εντυπωσιακό, αφού σημειώνουν γρήγορες και φωτεινές πτώσεις διαγράφοντας πύρινους χείμαρρους, αστρικές «ουρές» σα να λέμε, κάτι σαν τα ατελεύτητα μαλλιά της Ραπουνζέλ – λιγότερο στο παραμυθένιο του, περισσότερο στο αστροφυσικό του.

Έτσι κι αλλιώς οι Περσείδες έχουν παραχθεί από μια τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, εκείνη του κομήτη «109Ρ/Σουίφτ-Τατλ» που διαθέτει πυρήνα διαμέτρου 26 χλμ. (ναι, δεν πρόκειται για λάθος typing). Τι τα θες, βασανισμένος κομήτης είναι. Ενώ έχει μπει στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος τον Δεκέμβριο του 1992, πρέπει να περάσουν περίπου 130(!) χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, σε ένα ακόμα αιωνόβιο ταξίδι ανάμεσα στ’ άστρα. Και μέχρι να φύγει ο «109Ρ/Σουίφτ-Τατλ», θα μας θυμίζει ότι είναι εδώ αφήνοντας μετέωρα, βάρους μικρότερου του ενός γραμμαρίου, τα οποία θα μπαίνουν στη γήινη ατμόσφαιρα και θα "λαμπαδιάζουν", σε ύψος περίπου 100 χλμ. Η τριβή και άρα η υπερθέρμανση από την ταχύτητά τους, αφήνει πίσω τους φωτεινά χνάρια, αυτά βλέπουμε και ερωτευόμαστε(;). Η NASA αναφέρει ότι οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.

Για να τα δείτε, θα πρέπει να:
-Το επιτρέπει ο καιρός. Αν έχει σύννεφα ή βρέχει, αφήστε το.
-Πρέπει να ξενυχτήσετε, αφού όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσα περισσότερα «πεφταστέρια» μπορείτε να δείτε, με γυμνά μάτια.

Προαιρετικά, αν πιστεύετε και μόνο, να κάνετε ευχές, μπορεί και να πιάσουν. Και τη στιγμή που θα τις κάνετε και θα πέφτουν τα (πεφτ)αστέρια, ο αστερισμός Περσέας -από τον οποίο προέρχονται οι Περσείδες και πήραν το όνομά τους- μάλλον θα χαμογελάει, με το πιο αστρικό χαμόγελο που υπάρχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News