384
|

Mικρό εγχειρίδιο για τα χρέη των νοσοκομείων

Mικρό εγχειρίδιο για τα χρέη των νοσοκομείων

Πριν από ένα δίμηνο, κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης επισκέπτεται τα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας Johnson &Johnson, ελέγχει τιμολόγια και από αυτά ξεχωρίζει ένα τιμολόγιο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία (στην οποία το ελληνικό δημόσιo χρωστάει εκατοντάδες εκατομμύρια) είχε κάνει τζίρο σε μία βίδα(!) συνολικά 10.000 ευρώ, με ποσοστό υπερτιμολόγησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες 5-6 φορές.

Λίγες μέρες πριν αρχίσει η διαδικασία αποπληρωμής των προμηθευτών που έχουν «κόψει» τις προμήθειες στα νοσοκομεία, το Δημόσιο επιλέγει τη "διαρροή" στον Τύπο μιας λίστας υπερτιμολόγησης, με τελικό στόχο να μειωθεί το ύψος των τιμολογίων που θα πληρώσει.

Την ίδια ώρα τα κρατικά νοσοκομεία συνεχίζουν να προμηθεύονται υλικά με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που το έκαναν επί χρόνια από το 200. Επικαλούμενα τις τιμές ενός ΦΕΚ που έχει καταργηθεί από το 2007 αλλά που χρησιμοποιούν ως βάση για υπολογισμό της τιμής. Τι και αν οι μεγάλες σοβαρές –ξένες εταιρείες τους έχουν προτείνει εκπτώσεις 30-50% στις τιμές αυτές; Τι και αν όλοι ζητούν να καταργηθούν οι τιμές ΦΕΚ και να γίνονται διαγωνισμοί κατά νοσοκομεία η κατά ΠΕΣΥ; Το κράτος αντί να αλλάξει τις διαδικασίες και να παρακολουθεί τις καινούργιες, ασχολείται με την οργάνωση των «διαρροών».

Γιατί; Μα γιατί πίσω από τη συνέχιση της ίδια πρακτικής βρίσκεται η «πράσινη εκδοχή» της αλογοσκούφειας φόρμουλας της «ήπιας προσαρμογής»: Δεν είναι δυνατόν, λένε οι πολιτικοί υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας συνεπικουρούμενοι και από άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, να κοπούν τα «μαύρα» σε ένα βράδυ, θα αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που δουλεύουν στην Υγεία. Οπότε στην υπερτιμολόγηση κάνουμε μικρές «διορθώσεις» ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν «μαύρα» οι γιατροί αλλά λιγότερα. Για αυτό όταν ανακοινώνονται οι περικοπές από το ΙΚΑ όσοι γνωρίζουν απλά χαμογελούν, διότι τα χρήματα που (δεν) παίρνουν ακόμα, αρκούν για να συντηρείται το «καθεστώς» του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και των ιδιωτικών κλινικών που αγοράζουν πολλές φορές σε τιμές υψηλότερες από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι 24 δις ευρώ ενώ 37 εταιρείες (μαιευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, ιδιωτικές κλινικές) είναι στις 300 πιο κερδοφόρες της χώρας. Κάποιες από αυτές θα χάσουν από την αλλαγή του συστήματος αλλά το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Χθες! Όχι με «κολπάκια», ούτε με συνταγές της λιγότερης (;;) διαφθοράς αλλά με μέτρα που αλλάζουν το χάρτη, δημιουργούν εμπιστοσύνη σε όσους θέλουν την αλλαγή και σοκ και δέος σε όσους αντιστέκονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News