353
|

Ο Άσμουσεν και ο Τσίπρας

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 3 Ιουλίου 2012, 07:35

Ο Άσμουσεν και ο Τσίπρας

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 3 Ιουλίου 2012, 07:35

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν είπε χθές στην Σία Κοσιώνη ότι εκτός από την υποτίμηση του βαθμού της ύφεσης, η ελληνική πολιτική απέφυγε να κάνει το πρόγραμμα προσαρμογής δικό της και αυτό επαιξε σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα αποτυχία του προγράμματος. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση με τον κ. Άσμουσεν –έναν σοσιαλδημοκράτη ανώτερο υπάλληλο – ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την νέα κυβέρνηση να απαιτήσει από τους δανειστές μας να εξισωθεί με το στάτους της Ισπανίας, της Ιταλίας και όσων άλλων χωρών διεκδικήσουν  όσα συμφωνήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Μόνο που αυτές οι αποφάσεις, που θα αργήσουν να υλοποιηθούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αφορούν τους «καλούς μαθητές». Εκείνους που από μόνοι τους αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα και ανακοινώνουν χωρίς να τους ζητηθεί τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 100.000 ή περνούν διατάξεις για τα εργασιακά, όπως συνέβη στη Μαδρίτη και τη Ρώμη. Εμείς συζητάμε ακόμα σοβαρά αν πρέπει να έχουμε στον ιδιωτικό τομέα μισθούς υψηλότερους από τους ισπανικούς. Η Ελλάδα είναι μία χώρα χωρίς μέλλον στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, με μηδενική προοπτική να δημιουργηθούν δουλειές και ακόμα μικρότερη προοπτική να δημιουργηθούν δουλειές για νέους.

Ο κ Τσίπρας με την χθεσινή του ομιλία απλά επιβεβαίωσε την εικόνα της χώρας που ζητά έχοντας κάνει ελάχιστα. Ζητά από τα χρήματα των άλλων. Γιατί από τα χρήματα των άλλων θα πληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θέλει ο κ Τσίπρας να αποσυνδέσει από το χρέος. Ανακεφαλαιοποίηση που κατέστη αναγκαία επειδή ακριβώς οι Τράπεζες αγόραζαν τα τελευταία 4 χρόνια «βουνά» ελληνικών ομολόγων. Από αυτή την αποψη η περίπτωσή τους μπορεί να μην μοιάζει με εκείνη της Ισπανίας έχει όμως πολλές ομοιότητες με την ιταλική περίπτωση (Το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού χρέους βρίσκεται σε ιταλικά χέρια). Πολλές ομοιότητες αλλά και μία διαφορά: Ο κ Μόντι και η ομάδα του πρώτα κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό της χώρας και μετά, αφού κερδίσουν τον έπαινο των δανειστών για τις αλλαγές, ζητούν να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ευρώ. Τους ακούνε γιατί είναι μεγάλη χώρα και επειδή φέρονται ως ελίτ που παλεύει να σώσει ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια κολοσσιαία διαφορά με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News