371
|

Ο θιασάρχης των σκιών

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 1 Ιουλίου 2012, 02:51

Ο θιασάρχης των σκιών

Αρης Μαλανδράκης Αρης Μαλανδράκης 1 Ιουλίου 2012, 02:51

Δείτε το slide show

Περισσότερο από μισό αιώνα ο Θανάσης Σπυρόπουλος διατρέχει τις συνοικίες της Αθήνας και την επαρχία, δίνοντας παραστάσεις του Καραγκιόζη. Στο πλευρό του έχει το γιο του, Κώστα, και αρκετούς βοηθούς (ανάλογα με τις ανάγκες των έργων),υπηρετώντας με συνέπεια ένα από τα πιο γνήσια είδη λαϊκού πολιτισμού που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη λαίλαπα του χρόνου. Ο μπερντές του Θανάση Σπυρόπουλου είναι εποχούμενος, έχοντας μετατρέψει ένα καμιόνι σε θέατρο με την αφαίρεση της μιας πλευράς (όπως οι καντίνες πρόχειρου φαγητού) και αντικαθιστώντας την με την οθόνη. Τον συναντήσαμε στην Ηλιούπολη, λίγο πριν συνεχίσει την καλοκαιρινή περιοδεία του σε άλλους δήμους της Αθήνας, και αναζητήσαμε το στίγμα του σε αυτό το σύμπαν των θαλερών σκιών και του πηγαίου γέλιου.

Πόσα χρόνια δίνει παραστάσεις: Ξεκίνησε στα τέλη του ’50, σε ηλικία 14 ετών.

Τι τον οδήγησε σε αυτή την τέχνη: Ο πατέρας του ήταν καφετζής και στο μαγαζί του, στο Κοπανάκι της Μεσσηνίας, έδιναν παραστάσεις διάφοροι καραγκιοζοπαίχτες που τον μάγευαν και του έδειξαν το δρόμο.

Δάσκαλός του υπήρξε: Ένας φίλος του πατέρα του, ο καραγκιοζοπαίχτης Βασίλης Φιλντισάκος από την Κυπαρισσία

Οι καλύτερες παραστάσεις του: «Ο Καραγκιόζης επιλοχίας στην Κορέα», και αργότερα «στο Βιετνάμ», και «Ο Καραγκιόζης νύφη». Μια επικαιρική (τα παλαιότερα χρόνια), και μια κλασική κωμωδία.

Οι παραστάσεις που τον δυσκολεύουν περισσότερο: «Αθανάσιος Διάκος» και «Τα βασανιστήρια του Οδυσσέα Ανδρούτσου», γιατί κάνει πολλές «λαρυγγοφωνές» (μετάβαση από χαμηλές σε υψηλές οκτάβες) που κουράζουν. Από την άλλη, «Ο γάμος του Καραγκιόζη» χρειάζεται πολλά χέρια(βοηθούς) για να κρατούν όλη την προίκα του ήρωα, που παρελαύνει στο πανί μαζί με καμήλες, λιοντάρια και πολλές άλλες φιγούρες.

Ποιες κωμωδίες προτιμά να παίζει: Κυρίως τις ηρωικές και τα θρίλερ (διάβολοι, βρικόλακες, φαντάσματα, σκελετοί κ.λπ.) . Τα τελευταία έχουν αφαιρεθεί από το ρεπερτόριό του επειδή πολλοί γονείς τα θεωρούν αντιπαιδαγωγικά. Δυστυχώς, όπως λέει ο ίδιος. Και φέρνει ως παράδειγμα την κωμωδία «Ο Καραγκιόζης με το Διάβολο κουμπάροι»: όταν τέλειωνε η παράσταση έβρισκε πολλά καθίσματα κατουρημένα. Όχι από φόβο, αλλά από τα… ακατάσχετα γέλια!

Πώς βλέπει τον Καραγκιόζη στις μέρες μας: Όσο γεννιούνται παιδιά, ο ήρωας αυτός δεν πρόκειται να πεθάνει. Ο ίδιος έχει φροντίσει να καταγράψει γύρω στις 150 δικές του κωμωδίες, ώστε να τις διδάσκονται οι νεώτεροι καραγκιοζοπαίχτες.

 

Δείτε το slide show

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News