Η γνώση της ημέρας: Μακριά κι αγαπημένοι
Η γνώση της ημέρας: Μακριά κι αγαπημένοι
Ένας φίλος μου που φοβάται ότι έχει προσβληθεί από AIDS πριν αρχίσει να τρέχει σε γιατρούς με παρακάλεσε επειδή ξέρω διάφορες ξένες γλώσσες να ψάξω στο Διαδίκτυο για να βρω διάφορα σχετικά με το θέμα. Πρώτα του απήντησα ωμά: Δεν τρελάθηκα φίλε μου καλέ. Μετά του εξήγησα: Αυτό τα ψάξιμο μπορεί να μου στοιχίσει στο μέλλον όταν θα ψάχνω για τον επόμενο εργοδότη μου!
Η ιστορία είναι φανταστική βέβαια αλλά ο κίνδυνος που επισημαίνει είναι πραγματικός. Το ξέρουν πια και οι πέτρες ότι όταν πας να συμπληρώσεις ερωτηματολόγιο για εργασία σε ρωτούν αν είσαι στο Facebook και σε άλλα τέτοια «κοινωνικά» (μάλλον αδόκιμος όρος) δίκτυα. Ήδη σε έγκυρα έντυπα άνθρωποι όπως η Lori Andrews καθηγήτρια της Νομικής σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τη συλλογή πληροφοριών για εμάς όλους. Όχι μόνον από οργανισμούς όπως η Αστυνομία και η Κ.Υ.Π. αλλά και από ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε μεγάλες εταιρείες όταν προσλαμβάνουν κόσμο. Ακόμη και το τι έψαχνες στο Google το προηγούμενο εξάμηνο το μαζεύουν και το «αξιοποιούν». Πώς είναι το προφίλ σου στο Facebook, ποιοι φίλοι σου έχουν κάνει like ποιοι σε ακολουθούν στο twitter. Αν τυχόν έψαχνες το θέμα κατάθλιψη τον προηγούμενο μήνα την πάτησες, στο λέω υπεύθυνα. Και δεν τους ξέρεις ποιοί είναι αυτοί που μαζεύουν τις πληροφορίες. Βγάζουν όμως λεφτά συσχετίζοντας αυθαίρετα στοιχεία για εσένα.
Aggregate data είναι ο όρος και καταλαβαίνετε ότι αν ακόμη κι Αμερικανοί καθηγητές της Νομικής καταγγέλλουν τη δουλειά αυτή το πράγμα έχει ήδη ξεφύγει. Εγώ αν τους ήξερα θα πήγαινα να αυτοκαταγγελθώ για να μου φύγει το άγχος ότι τον τελευταίο καιρό έμπαινα στο Indy Media και μαζί να τους υποσχεθώ ότι δεν θα το ξανακάνω. Να το ελέγχουν κιόλας από εδώ και πέρα.
Βλέπω φίλους να γράφουν ότι απλά βαρέθηκαν τα social media και τέτοια. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό και πολύς κόσμος χωρίς να το υποψιάζεται έχει ήδη εκτεθεί. Θα επανέλθω.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News