Η γνώση της ημέρας: Πιο φτηνό το «μαύρο»
Η γνώση της ημέρας: Πιο φτηνό το «μαύρο»
Μια εβδομάδα πριν τις γιορτές έχω ένα καλό νέο για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Μπορεί οι μισθοί να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και μετά από δυο χρόνια να μην ξέρουμε αν θα πληρώνουμε κιόλας από τις οικονομίες μας για να έχουμε δουλειά όμως η τιμή του μαύρου θα έχε πέσει από τα 1000 ευρώ που έχει σήμερα στη χονδρική και θα είναι μόλις στα 600!
Ο λόγος βέβαια είναι για το μαύρο χαβιάρι. Διότι μπορεί το ρωσικό να τελείωσε σχεδόν και πολλοί να πενθούν ήδη αλλά σε άλλες γωνιές της Γης φροντίζουν για να μην μας λείψει. Το να στήσεις χαβιαρομάγαζο είναι μια επένδυση της υπομονής. Το ψάρι Οξύρρυγχος που ζούσε σε άγρια κατάσταση στην Κασπία θάλασσα έδινε από παλιά το κλασικό μαύρο. Η χωρίς προηγούμενο κακοποίηση της Φύσης εκεί, με ρύπανση των νερών, φράγματα στα ποτάμια και υπεραλίευση εξαφάνισε το 99%. Τώρα όμως αναπτύχθηκαν σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως είναι η Φινλανδία, η Ισπανία και φυσικά η Κίνα εκτροφεία. Χρειάζονται οκτώ χρόνια για να φανεί αν το ψάρι που εκτρέφουν θα είναι αρσενικό ή θηλυκό και άλλα πέντε για να αρχίσει αν είναι θηλυκό να σχηματίζει αβγά. Και κάτι που θα κάνει αρκετούς να ανατριχιάσουν είναι ότι οι ίδιοι οι εκτροφείς όταν είναι να πάρουν το πολύτιμο αυτό υλικό από το μεγαλόσωμο ψάρι ονομάζουν «θυσία» το σφάξιμό του.
Και όποιος μόνο θέλει να ξέρει από πού έρχεται η λέξη χαβιάρι κι αυτός θα έχει μια μικρή απογοήτευση διότι δεν ξέρουμε ακριβώς. Υπάρχει η τουρκική χαβιάρ αλλά κι αυτή από κάπου αλλού μας ήλθε. Στο λεξικό Μπαμπινιώτη αναφέρεται και η εκδοχή «ταριχ-αβγιάριον», από το τάριχος που σήμαινε στην αρχαία εποχή και το παστό ψάρι αλλά δεν είναι κι αυτό κάτι σίγουρο. Εμείς οι Έλληνες πάντως, όπως φαίνεται, αφού θα φτηνύνει θα συνεχίσουμε να τρώμε το μαύρο. Πάει καλά και με το κουτόχορτο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News