Ψησταριές και σούβλες έχουν ανάψει από το πρωί σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας | Intime
Θέματα

Μελέτη ανήμερα Τσικνοπέμπτης: Οι κρεατοφάγοι έχουν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Τι εξηγεί η καλαματιανή επιστήμονας Γιώτα Μήτρου, η οποία είναι διευθύντρια Ερευνας και Καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας του Καρκίνου (WCRF) με έδρα στο Λονδίνο και υπεύθυνη της μελέτης
Protagon Team

Οι χορτοφάγοι έχουν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με όσους καταναλώνουν κρέας, σύμφωνα με νέα, μεγάλη επιστημονική μελέτη, η οποία διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και καρκίνου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσε τα δεδομένα 470.000 ενηλίκων από 40 έως 70 ετών και έβαλε στο μικροσκόπιο τη συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ψαριού, σε σύγκριση με τη διάγνωση νέων καρκίνων σε βάθος περίπου δέκα ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Κόντι Γουότλινγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέλυσαν τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι:

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η διατροφή με περιορισμένο κρέας και αυξημένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και του εντέρου», εξηγεί η ελληνίδα ερευνήτρια, με καταγωγή από την Καλαμάτα, Γιώτα Μήτρου, μία εκ των υπευθύνων της μελέτης και διευθύντρια Ερευνας και Καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας του Καρκίνου (WCRF).

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα από τη νέα μελέτη επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια οδηγία του WCRF για περιορισμό του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) από τη διατροφή και την κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων.