Με σάλτσα ντομάτα και κρεμμυδάκια και στιφάδο γίνονται πεντανόστιμοι οι χοχλιοί | Νεκταρία Κοκκινάκη
Κουζίνα

Τα Κρητικά: Χοχλιοί στιφάδο

Τα σαλιγκάρια στην Κρήτη τα λένε χοχλιούς, τα αγαπούν ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και τα μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους. Το στιφάδο είναι ένας από τους καλύτερους
Bostanistas

Ίσως η πιο αγαπημένη τροφή για εμάς τους Κρητικούς, είναι ο μεζές που έχει την κρητική σφραγίδα. Και δεν είναι άλλο από τους χοχλιούς. Μαθαίνουμε από παιδιά να τους τρώμε, να τους μαγειρεύουμε, να τους μαζεύουμε.

Φυσικά δεν θα μπορούσε αυτή η θεϊκή τροφή να λείπει σαν θεματολογία  από τη λαϊκή μας έκφραση, τα δίστιχα δεκαπεντασύλλαβα ποιήματα, τις μαντινάδες. Εξάλλου ο χοχλιός είναι ένα από τα πιο ερωτικά πλάσματα του πλανήτη μας και οι Κρητικοί το έχουν παρατηρήσει:

Επιθυμώ πολύ ποθώ, μα με τη θέληση σου / Φως μου, να χοχλιδοσυρθώ επάνω στο κορμί σου.

Με τσοι μπουμπουριστούς χοχλιούς, τ’ αρισμαρί ταιριάζει/και με τη λάβα του έρωτα, τσι κοπελιάς το νάζι.

Σαν δεν σακάσει ο χοχλιός, δεν έχει ξίγκι αμμάτι / Κι α δε ξεκάψει η κοπελιά, είναι φωτιές γεμάτη.

Χοχλιδοβολοσέρματα, δεν θέλω μπλιό μαζί σου / Γιατί είδα αλλουνού χοχλιού σημάδια στο κορμί σου…

Δείτε τη συνταγή εδώ