Oσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία «θα λάβει μια απόφαση σε εβδομάδες όχι σε μήνες», δήλωσε η Σάνα Μαρίν, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, την Τετάρτη, από τη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Αντερσον.
Καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μαίνεται στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία σκέφτονται πολύ σοβαρά να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ανεπίσημα το ενδεχόμενο συζητιέται εδώ και ημέρες, αλλά πλέον μιλούν ανοικτά για αυτό και οι κυβερνήσεις των δύο – ιστορικά μη ευθυγραμμισμένων με το ΝΑΤΟ – χωρών. Μέχρι και σε Λευκή Βίβλο για την Ασφάλεια που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας αναφέρεται πλέον ρητά πως «δίχως το NATO δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας».
«Πρόκειται περί μιας σημαντικής στιγμής στην Ιστορία, το τοπίο έχει αλλάξει και πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλεια και την ειρήνη», σημείωσε η Μαγκνταλένα Αντερσον από την πλευρά της. Προς στο παρόν στη Σουηδία διεξάγεται ένας διάλογος εντός των Σοσιαλδημοκρατών (του κόμματος της πρωθυπουργού) οι οποίοι αντιτίθεται στην ένταξη της πατρίδας τους στο ΝΑΤΟ. Ομως γνωρίζουν πως, ενόψει τον εκλογών του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, το ζήτημα της ασφάλειας θα αρχίσει να απασχολεί ολοένα περισσότερο τους Σουηδούς. Πάντως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Svenska Dagbladet (το οποίο δεν διαψεύστηκε) η Στοκχόλμη θα έχει εξετάσει το ζήτημα «μέχρι τον Ιούνιο», αναφέρει η Corriere della Sera σε ρεπορτάζ της.
Η Φινλανδία, η οποία με τη Ρωσία μοιράζεται 1.360 χλμ. συνόρων, έχει ήδη πέσει θύμα εισβολής με δράστη τη Μόσχα, το 1939, στο πλαίσιο μιας επίθεσης η οποία από στρατηγική και τακτική σκοπιά θυμίζει την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και χθες ένα βίντεο – που επαληθεύτηκε από το βρετανικό Sky News – έδειχνε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα με βαρύ πυραυλικό εξοπλισμό να πλησιάζουν τα ρωσοφινλανδικά σύνορα στο Βίμποργκ.
«Βλέπουμε πώς συμπεριφέρεται η Ρωσία στην Ουκρανία», επισήμανε η Σάνα Μαρίν. «Πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό στη Φινλανδία. Υπάρχουν κίνδυνοι είτε ενταχθούμε είτε δεν ενταχθούμε. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απειλές κυβερνοεπιθέσεων ή υβριδικών επιθέσεων», πρόσθεσε.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ιστορικά ουδέτεροι Φινλανδοί τάσσονται σε ποσοστό 68% υπέρ της ένταξης. Μόνο το 12% διαφωνεί. Ακόμη και στη Σουηδία, η πλειοψηφία, αν και λιγότερο ξεκάθαρη, είναι υπέρ.
Στην έκθεση ασφαλείας που παρουσιάστηκε στο φινλανδικό κοινοβούλιο, γίνεται αναφορά στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο παρέχει μια συλλογική «ομπρέλα» προστασίας στα κράτη-μέλη, η οποία δεν προσφέρεται στην Φινλανδία στο πλαίσιο της απλής συνεργασίας της με τη Συμμαχία. Επισημαίνεται επίσης ότι «η συνεργασία μεταξύ της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις ενταξιακές διαδικασίες θα ήταν σημαντική» και θα μπορούσε «να διευκολύνει την απάντηση σε μια ρωσική αντίδραση».
Η μιλένιαλ στροφή της Φινλανδίας
Η αλλαγή στάσης της Φινλανδίας απέναντι στο ΝΑΤΟ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην σοσιαλδημοκράτη 36χρονη πρωθυπουργό της, Σάνα Μαρίν και στον συντηρητικό, ηλικίας 73 ετών, πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νιινίστο. «Η εμπειρία του παρόντος και η μνήμη του παρελθόντος», αναφέρει σχετικά η Φραντσέσκα Μπάσο, ανταποκρίτρια της Corriere della Sera στις Βρυξέλλες (όπου εδρεύει το ΝΑΤΟ), σημειώνοντας πως σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας την ευθύνη για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής τη φέρει η κυβέρνηση μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ωστόσο το ενδιαφέρον προσελκύει η Σάνα Μαρίν, κυρίως λόγω του βιογραφικού της. Οταν τον Δεκέμβριο του 2019 πήρε στα χέρια της τα ηνία της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο (για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το World Happiness Report), όντας μόλις 34 ετών, κατέστη η νεαρότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας.
Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται ακόμη πιο μικρή, στα 21 της, προσχωρώντας στη νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ενώ σήμερα είναι πρόεδρός του. Το 2012 κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Φινλανδίας, όπου η Μαρίν σπούδασε Διοικητικές Επιστήμες ενώ στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Φινλανδίας ανήλθε τον Ιούνιο του 2015, με την εκλογή της στο κοινοβούλιο, ενώ τον Ιούνιο του 2019 ο επίσης σοσιαλδημοκράτης τότε πρωθυπουργός Αντι Ρίνε τη διόρισε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ωστόσο, έπειτα από μόλις έξι μήνες εγκατέλειψε τη θέση της για να αναλάβει την πρωθυπουργία της πατρίδας της, αφότου ο Ρίνε αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν ένα από τα πέντε κόμματα της συμμαχίας που ηγούνταν απέσυρε τη στήριξή του.
Η Σάνα Μαρίν «είναι μια επαγγελματίας πολιτικός, αλλά είναι επίσης μια millennial, επομένως κάνει πολύ ελεύθερη χρήση των social media και δημοσιεύει φωτογραφίες με φίλους που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής της», αναφέρει η ιταλίδα δημοσιογράφος. Εξαιτίας της εν λόγω στάσης της επικρίθηκε αλλά δεν δίστασε να απαντήσει, μέσω της τηλεόρασης μάλιστα, εξηγώντας πως «είμαι εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς και ναι, αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο που κάνω τη δουλειά μου και στον τρόπο που ζω».