Protagon A περίοδος

Το «κανόνι» της Κύπρου

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γέοργκ Ασμουσεν, δεν μπόρεσε επαρκώς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμά του διευκόλυνε -τουλάχιστον στην παροχή πρόσθετης ρευστότητας- τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου...

Τάσος Τέλλογλου

Μιλώντας χθες στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γέοργκ Ασμουσεν, δεν μπόρεσε επαρκώς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το ίδρυμά του διευκόλυνε -τουλάχιστον στην παροχή πρόσθετης ρευστότητας- τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου με πάνω από 9 δισ. ευρώ το κρίσιμο διάστημα μετά το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων (μισό ΑΕΠ της Κύπρου). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Ελευθέρων Δημοκρατών Θοδωρή Σκυλακάκη,  ο κ. Ασμουσεν είπε απλά ότι η Τράπεζα πολιτεύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της, "τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο".

Τι λέει όμως το καταστατικό – που δεν γνωρίζουμε; Οτι μια τράπεζα παίρνει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας όταν "είναι βιώσιμη" ή όπως συμπλήρωσε ο ίδιος ο κ. Ασμουσεν "κρίνεται ότι μπορεί να γίνει βιώσιμη". Προς το τέλος των τοποθετήσεών του, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παραδέχθηκε ότι πριν από την έγκριση του κυπριακού προγράμματος η Τράπεζα δεν ήταν πλέον βιώσιμη για αυτό και η Κύπρος τέθηκε μπρος στο δίλημμα "πρόγραμμα, αλλιώς κόβουμε τον ELA" (european liquidity asssitsance). Μόνο που αυτό το "μεσοδιάστημα" διήρκεσε παραπάνω από έναν χρόνο. Είναι η παροχή έκτακτης ρευστότητας κάτι "έκτακτο"; Οσο ήταν η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα απαντήσει κάποιος. Πολλοί στις Βρυξέλλες αναζητούν τις νομικές συνέπειες που μπορούν να έχουν παρόμοιες αποφάσεις αφού, καθώς είπε ο Σκυλακάκης, με την παροχή αυτής της τεράστιας "έκτακτης" ρευστότητας χρήματα φορολογουμένων έφυγαν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και πήγαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς (και, πιθανώς, όχι εκείνων που πληρώνουν το "μάρμαρο").

Ο Ασμουσεν επισήμανε ότι κάτι τέτοιο συνέβη και με τις ελληνικές τράπεζες. Είπε ακόμα ότι η απόφαση ανήκει στην κεντρική τράπεζα Κύπρου. Η απόφαση, ναι. Αλλά η ρευστότητα; Η ΕΚΤ καθορίζει την "οροφή" της έκτακτης ρευστότητας. Αλλά με ποια κριτήρια;

Απο την άλλη πλευρά ο Ασμουσεν σημείωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είχε ενεργητικό 750% του ΑΕΠ, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το μέγεθός του, όσο η δομή του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, η φτωχή διαχείριση του ρίσκου και η κακή εποπτεία. Σαν να ήθελε να πει, όταν έχεις 7,5 φορές το ΑΕΠ ενεργητικό είναι μάλλον λογικό να παίρνεις ένα ΑΕΠ "έκτακτη ρευστότητα". Και έπειτα να βαράς κανόνι…