| CreativeProtagon
Θέματα

Υπόθεση Novartis: το χρονικό μιας πολιτικής φούσκας

Με την αρχειοθέτηση για το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε τον Αντώνη Σαμαρά, έξι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ενεπλάκησαν εντελώς εσφαλμένα. Παράλληλα, ακόμα και σήμερα δεν φαίνεται να έχουν βρεθεί ίχνη από τα 50 εκατ. ευρώ σε μίζες. Το Protagon παρουσιάζει το χρονικό ενός σκανδάλου-φούσκα.
Protagon Team

Το τελευταίο —ως το επόμενο— επεισόδιο στην «υπόθεση Novartis» γράφτηκε την Τρίτη με την παραπομπή του σκέλους της δικογραφίας για την εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά, στο αρχείο. Είχαν προηγηθεί άλλες πέντε αρχειοθετήσεις εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων από το σύνολο των 10, αλλά και: καταγγελίες για μεθοδεύσεις από το Μαξίμου (βλέπε «Ρασπούτιν»), διαταγές για ανοίγματα λογαριασμών και θυρίδων των πολιτικών και των στενών συγγενών τους, και βεβαίως οι αξέχαστες δηλώσεις πολάκειου ύφους «για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βάλει κάποιους φυλακή».

Οπως φαίνεται, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», ως προς το πολιτικό σκέλος του, παραπέμπει σε τσιχλόφουσκα. Οι δε εμπλεκόμενοι τόνιζαν εξ αρχής και συνεχίζουν να τονίζουν ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι η κυβερνητική μεθόδευση, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να στοχοποιηθούν και να τρωθεί το κύρος τους. Μετά από δυόμισι χρόνια, μοιάζουν να έχουν περισσότερο δίκιο παρά άδικο.

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τo 2014 δύο στελέχη της Novartis κατέθεσαν στο FBI τα πρώτα στοιχεία για την υπόθεση, βάσει του νόμου για αθέμιτες πρακτικές εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρειών. Τρίτος μάρτυρας εμφανίστηκε το 2017, μετά την έναρξη των ερευνών στην Ελλάδα και τα αιτήματα για συνδρομή στους Αμερικανούς στα τέλη του 2016. Η ζημία του Δημοσίου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση ανερχόταν σε τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, ενώ το ύψος των μιζών που δόθηκαν τα 50 εκατομμύρια. Στην ελληνική έρευνα, τρεις μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν προστατευόμενοι και κατέθεταν υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου».

Οι καταθέσεις που ενέπλεκαν τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα φαίνεται να δόθηκαν από την «Αικατερίνη Κελέση» στο διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018. Σε αυτές κατονομάζονταν ως χρηματισθέντες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, οι πρώην υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Ενδεικτικά, για τον πρώην Πρωθυπουργό αναφέρθηκε: «Πριν από τα μέσα του 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project. Είχε μαζί του μια μαύρη τσάντα samsonite τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει  με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινου, πράσινου, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά. Το αυτοκίνητο του κ. Φρουζή εισήλθε και στάθμευσε στο Μέγαρο Μαξίμου».

Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο ειπώθηκε ότι «ο Φρουζής διέδιδε ότι του έδωσε ένα μικρό δωράκι γύρω στα 100 χιλιάρικα».

Για τον Αδωνι Γεωργιάδη ότι «είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα ποσό 2 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε – τα χρήματα αυτά τα πήρε με βαλιτσάκι στο υπουργικό γραφείο».

Και οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν για πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ανήλθαν σε 10 μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Η αναφορά των ονομάτων τους στη δικογραφία σήμαινε την αυτόματη παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή.

Ως δια μαγείας απουσιάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος το 2015 ήταν υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και χειριζόταν τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα μόνη μνημονιακή χρονιά που ανέβηκε και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν το 2015 με υπουργό τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος αμέλησε να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων. Ομως —και πάλι ως δια μαγείας— στη δικογραφία αναφερόταν μόνο με τα αρχικά του, Π.Κ.

Κανένας άλλος από τους 17 επιπλέον μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν δεν φαίνεται να ανέφερε κάτι για εμπλοκή πολιτικών.

Το χρονικό του ξεφουσκώματος