Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV, μειώνει τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περίπου 90%, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από τον πραγματικό πληθυσμό και όχι από κάποια την κλινική μελέτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασαν ειδικοί από τη Βρετανία.
Οπως γράφει το BBC, ο μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Cancer Research UK, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «ιστορικά» και δήλωσε ότι το εμβόλιο αποδεικνύεται ότι τελικά σώζει ζωές.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, έβαλε στο μικροσκόπιό της κορίτσια από τη Βρετανία, τα οποία είχαν κάνει το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το 2008, σε ηλικία 11-13 ετών.
Τα κορίτσια αυτά είναι πλέον γυναίκες άνω των 20 ετών με ενεργή σεξουαλική ζωή. Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στη μελέτη, τόσο οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, όσο και τα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας, μειώθηκαν κατά 87% σε όσες είχαν εμβολιαστεί.
«Ο αντίκτυπος που είχε το εμβόλιο ήταν τεράστιος», σχολιάζει ο καθηγητής Πίτερ Σαζιένι, από το King’s College του Λονδίνου, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.
Τα ποσοστά μείωσης εκδήλωσης καρκίνου ήταν μικρότερα, όταν το εμβόλιο χορηγούνταν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότερες έφηβες μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο ιδανικά πρέπει χορηγείται προτού ξεκινήσει κάποιος τη σεξουαλική του ζωή.
Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις στη Βρετανία. «Και οι αριθμοί αυτοί αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος εκδηλώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, οπότε όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα θετικά αποτελέσματα του εμβολιασμού», σχολίασε ο δρ Σαζιένι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιτυχία σημαίνει ότι όσες κοπέλες εμβολιάστηκαν, μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον πολύ λιγότερες εξετάσεις τραχήλου της μήτρας, δηλαδή τεστ-ΠΑΠ.
Μέχρι σήμερα, σε πολλά κράτη οι πολιτικές υγείας έχουν εστιάσει στην πρόληψη των κοριτσιών. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το φορτίο της νόσου από τον HPV είναι επίσης υψηλό στους άνδρες, και το να θεωρείται ο HPV ως ένας ιός που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, υποεκτιμάται σημαντικά το βάρος της νόσου.
Ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερους από 300.000 θανάτους κάθε χρόνο. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς.
Ο ιός HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής και του τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων.
Σχεδόν οι εννέα από τους 10 θανάτους σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου βιοτικού επιπέδου, όπου δεν υπάρχει για όλες τις γυναίκες πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες από ό,τι στα πλουσιότερα κράτη όπως η Βρετανία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τον σχεδιασμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για πλήρη εξάλειψη της ασθένειας διά του εμβολιασμού.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση σε ηλικία 18 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.
Το Νοέμβριο του 2020 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, εν μέσω της πανδημίας, προχώρησε σε υπενθύμιση των συστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση του εμβολιασμού ρουτίνας σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, καθώς όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και αναβολές.