Το φάρμακο δεν είναι ενέσιμο, αλλά χάπι και στοχεύει στο γονίδιο που προκαλεί τον καρκίνο (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock
Θέματα

Βρετανία: Επαναστατικό φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η σοτορασίμπη είναι το πρώτο μιας νέας φαρμακευτικής κατηγορίας που συρρικνώνει τους όγκους, μπλοκάροντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής χορηγείται και σε ελληνικά νοσοκομεία
Γιάννης Δεβετζόγλου

Πρώτοι στην Ευρώπη οι βρετανοί ασθενείς θα λάβουν μία νέα, καινοτόμο δραστική ουσία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η σοτορασίμπη, όπως ονομάζεται, έχει δείξει στις κλινικές δοκιμές ότι σταματά την ανάπτυξη όγκων στον πνεύμονα για επτά μήνες. Το φάρμακο στοχεύει σε μία μετάλλαξη, γνωστή μεταξύ των ειδικών ως «αστέρι του θανάτου», σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η δραστική ουσία ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων. Χορηγείται ως χάπι και όχι ενέσιμα και οι γιατροί ελπίζουν ότι θα αποτελέσει μια σημαντική ανακάλυψη, όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και του εντέρου.

Κάθε χρόνο στη Βρετανία καταγράφονται 48.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα. Στη χώρα μας, καταγράφονται 10.000, εκ των οποίων το 60% είναι άντρες και το 40% γυναίκες.

Το φάρμακο θα χορηγηθεί αρχικά σε 600 ασθενείς τον χρόνο, οι οποίοι έχουν προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα.

«Η σοτορασίμπη είναι το πιο συναρπαστικό νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς είναι το πρώτο που στοχεύει στο γονίδιο που προκαλεί τον καρκίνο», εξηγεί στους Times ο Τσαρλς Σουάντον, επικεφαλής κλινικός γιατρός στο Cancer Research UK.

Πειραματικά και στην Ελλάδα

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί. Ωστόσο, «υπάρχουν ασθενείς στην Ελλάδα που το λαμβάνουν στο πλαίσιο δοκιμής που κάνει η κλινική μας», λέει στο Protagon ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα πρώτα δεδομένα που έχει ο καθηγητής στα χέρια του, το φάρμακο φαίνεται πολλά υποσχόμενο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, σε συγκεκριμένους ασθενείς. «Είναι πολύ νωρίς, όμως, για να λάβει κανονική άδεια χορήγησης, καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές», σχολιάζει ο ίδιος.

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να συρρικνώνουν τους όγκους μέσω αδρανοποίησης μιας πρωτεΐνης, της KRAS, η οποία που διευκολύνει την ανάπτυξή τους.

Μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί τρόπος να ανασταλεί η δράση της KRAS. Το πρώτο φάρμακο που το επιτυγχάνει αυτό είναι η σοτορασίμπη, η οποία συνδέεται με την εν λόγω πρωτεΐνη, την απενεργοποιεί και με τον τρόπο αυτό σταματά τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη καρκίνου.

«Το φάρμακο έρχεται να προστεθεί σε μία λίστα αποτελεσματικών θεραπειών ακριβείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίες βοηθούν στη βελτίωση της επιβίωσης για ασθενείς με περιορισμένες επιλογές», συμπλήρωσε ο Σουάντον.

Οι ασθενείς θα λάβουν δωρεάν το φάρμακο, βάσει ειδικού κονδυλίου και σύμφωνα με τις οικονομικές απαιτήσεις που θα προκύψουν από τη διαπραγμάτευση που θα κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας με τη φαρμακευτική εταιρεία Amgen που το παράγει.

Οπως με όλες τις παθήσεις, που καλό είναι να διαγιγνώσκονται έγκαιρα με προληπτικό έλεγχο, έτσι και στον καρκίνο του πνεύμονα παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαγνώσεις λόγω της πανδημίας.

Στη Βρετανία, σχεδόν 500.000 άτομα έκαναν προληπτικές εξετάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και περισσότερα από 50.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο και ξεκίνησαν θεραπεία.