Εκφράζοντας μια ιδεολογία διαμετρικά αντίθετη με εκείνην της βίας που διαπερνά τη μεγάλη πλειοψηφία των παιχνιδιών παγκοσμίως το Viridi προσπαθεί να μας κατευνάσει έπειτα από μια άγρια μέρα στους δρόμους της πόλης ή στους φρενήρεις ρυθμούς της δουλειάς και μας χαλαρώνει με την απαλή μουσική του που παραπέμπει σε γιόγκα ή σε σεάνς αισθησιακού μασάζ.
Σκοπός του παίκτη είναι να φυτέψει και να φροντίσει αποτελεσματικά μεγαλώνοντάς τον έναν κάκτο της ερήμου ή κάποιο άλλο σαρκώδες φυτό, από τα δεκάδες που του προσφέρονται, μεριμνώντας για τις καθημερινές του ανάγκες με τη λεπτότητα αλλά και τη στοργή που επιβάλλει μια τόσο απαιτητική (πρακτικά και συναισθηματικά) εργασία.
Αρχικά επιλέγετε από τη μεγάλη γκάμα φυτών αυτό που θέλετε να υιοθετήσετε και αφού βεβαιωθείτε πως φυτέψατε το σπόρο του όπως πρέπει στην εικονική γλάστρα σας και το ποτίσατε ανάλογα με το νερό που χρειάζεται, το παρακολουθείτε νοερά να μεγαλώνει υπό τους ήχους μιας απαλής μουσικής. Αν ξεχαστείτε και φέρετε στο μυαλό έναν παλιό σας έρωτα, τόσο το καλύτερο.
Το Viridi είναι μια σχεδόν πνευματική και στοχαστική εμπειρία, η οποία μας μαθαίνει την υπομονή που τόσο χρειαζόμαστε όλοι στη ζωή μας αλλά και μας εξοικειώνει με τους αργούς ρυθμούς που διέπουν τη φύση.
«Τα Ταμαγκούτσι είναι τα κοντινότερα σημεία αναφοράς αυτού του παιχνιδιού» επισημαίνει στον Τζόν Μπράουνλι από το fastcodesign.com ο τεχνικός διευθυντής του Viridi, Κέβιν Μάξον, αναφερόμενος στα γιαπωνέζικα εικονικά πετ που είχαν γίνει τρελή μόδα για παιδιά και εφήβους στη δεκαετία του ’90.
Και η Ζόι Βαρτανιάν, υπεύθυνη δημιουργικού της Ice Water Games που λανσάρει το παιχνίδι, αποκαλύπτει.«Αναρωτήθηκα μέσα μου ποιο θα ήταν για μένα το ιδανικό παιχνίδι που θα με έκανε αληθινά ευτυχισμένη. Και διαπίστωσα πως αυτό που πραγματικά ήθελα ήταν να οικοδομήσω ένα μικρό, περίκλειστο, ολότελα δικό μου κόσμο, όπου θα είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ με πράγματα ευχάριστα και δημιουργικά, τα οποία θα ήταν σε θέση να με χαλαρώσουν. Ετσι κατέληξα στο συγκεκριμένο game, που είναι μισό προσομοίωση και μισό τέχνη».
Oπως ήδη θα καταλάβατε, το Viridi δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνη όπου θα παίξετε μαζί του λίγα λεπτά την ημέρα και ύστερα θα το παρατήσετε. Καταρχήν θέλει συνέπεια. Αλλά και δέσμευση και πάνω απ΄ όλα ηρεμία.
Σκεφτείτε το, λοιπόν, πριν ξεκινήσετε: σας πηγαίνει όλο αυτό το σετάκι; Αν ναι, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι πολλά πράγματα δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε και θα ήταν πολύ συνετό, αν όχι σοφό, να αφεθούμε στους ρυθμούς τους. Ακούστε τι λέει ο μεγάλος κινέζος στοχαστής του 3ου π.Χ. αιώνα, Μέγγιος:
«Τι πρέπει να κάνουμε με τις υποθέσεις μας; Αυτό που γνωρίζει ο κάθε αγρότης: Ούτε να τραβήξουμε το φυντάνι για να μεγαλώσει με το ζόρι, ούτε να καθόμαστε και να το κοιτάζουμε παθητικά. Πρέπει να βοηθήσουμε τη διαδικασία να εξελιχθεί, δίχως όμως να την εγκαταλείψουμε. Σκαλίζουμε το χώμα και το αερίζουμε, κι έτσι βοηθάμε την ανάπτυξη του φυτού. Αποφεύγουμε τόσο την ανυπομονησία όσο και την αδράνεια». Να το πρώτο και σημαντικότερο μάθημα ζωής που εκπορεύεται από το Viridi.
Για να αφεθείτε στη γοητεία του, θα πρέπει να κατεβάσετε πρώτα το Steam και, αν είστε πραγματικά πορωμένοι, με λίγα ευρώ επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε το φυτό σας από μια μεγαλύτερη, ακόμη πιο πλούσια ποικιλία σπόρων. Οι εφαρμογές για iOS και Android κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.