Το ζεύγος Μπέζος το 2018, με φόντο μία ταπετσαρία από λεφτά. Ο Τζεφ «πλήρωσε» τον χωρισμό του από τη ΜακΚένζι με 36 δισ. δολάρια | REUTERS/CreativeProtagon
Θέματα

Βασίλισσα της φιλανθρωπίας αφ’ ότου έμεινε… μόνη!

Η ΜακΚένζι Σκοτ, που έγινε δισεκατομμυριούχος παίρνοντας διαζύγιο από τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, μοίρασε 4 δισ. δολάρια μέσα σε ένα τετράμηνο και θα μοιράσει και άλλα αφού αναγνωρίζει ότι ο κόσμος ταλανίζεται από ταξικές και φυλετικές ανισότητες
Protagon Team

Από τη φιλολογία, έστω την αγγλική, δεν βγαίνουν λεφτά – πόσο μάλλον ένα κάρο λεφτά. Ομως από τον «καλό γάμο» που εξεμέτρησε το ζην (έπειτα από 26 χρόνια τριβής) βγαίνουν και παραβγαίνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που το διαζύγιο δεν είναι παρά η απόδοση της επένδυσής σου στην πιο άυλη από όλες τις αξίες: στην ευτυχία.

Το ποσόν πάντως που εισέπραξε η ΜακΚένζι Σκοτ, με σπουδές φιλολογίας στο Κέιμπριτζ και στο Πρίνστον, μετά τη διάλυση του γάμου της με τον Τζεφ Μπέζος ήταν 36 δισ. δολάρια. Οποιος πόνος και αν τρώει την καρδιά του ανθρώπου, όση ξεραΐλα και αν έχει μαράνει τον κήπο του, το πολύ δολάριο λειτουργεί σαν βάλσαμο και λίπασμα, δουλεύει ασυγκρίτως αποτελεσματικότερα από οποιαδήποτε άλλη «πράσινη» ανάπτυξη επί Γης – κακά τα ψέματα.

Ομως μόνος του ούτε στον Παράδεισο ζει ο άνθρωπος, όσο χρήμα και αν διαθέτει. Θέλει να πατάει Γη και αυτός, το παλιοχώραφο αυτό όπου δυστυχώς κατοικούν και δισεκατομμύρια φτωχοί. Ο πλούσιος που τα σκέφτεται αυτά τα πράγματα, θέλει και να βοηθήσει.

Ετσι έπραξε και η 50χρονη ΜακΚένζι, πιθανότατα επειδή οι ανθρωπιστικές σπουδές της νιότης της υπήρξαν καλή μαγιά για την ψυχή της.

Αλλά όχι μόνο αυτές. Και η ίδια η επιχειρηματική εμπειρία σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της, αφού η Σκοτ ίδρυσε μαζί με τον πρώην σύζυγό της και εργάστηκε στην Amazon όλα τα χρόνια του κοινού βίου τους, άρα συνετέλεσε στη δημιουργία του αμύθητου πλούτου της επιχείρησης. Αν, λοιπόν, μιλάμε για έναν «καλό γάμο», στην περίπτωση των Τζεφ και ΜακΚένζι υπάρχει αμοιβαίο κέρδος.

Η είδηση ότι μόλις μέσα σε τέσσερις μήνες μοίρασε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σάρωσε τα πρακτορεία και τα media, μαζί με την πρόσθετη πληροφορία ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της εσχάτως βρέθηκαν οι οργανισμοί οι οποίοι βοηθούν και παραστέκουν όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Από το φθινόπωρο του 2019 μέχρι τώρα η Σκοτ κατάφερε να αναρριχηθεί στον γυναικείο θρόνο του αμερικανικού πλούτου. Της άρεσε, φυσικά, εκεί επάνω, αλλά δεν αρκέστηκε σε αυτό: ήθελε να γίνει και η βασίλισσα της φιλανθρωπίας. Ε, ξοδεύτηκε αλλά τα κατάφερε!

Η αλήθεια είναι –και το σωστό να λέγεται– ότι από την πρώτη στιγμή του διαζυγίου της είχε υποσχεθεί ότι μέρος από το 4% της αξίας της Amazon που της παραχώρησε ο Μπέζος ώστε να μείνει μόνος του θα το έδινε αριστερά και δεξιά σε αναξιοπαθούντες. Εκανε την αρχή τον περασμένο Ιούλιο με το πρώτο πακέτο δωρεών, ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, και μάλιστα το ανακοίνωσε η ίδια. Η ίδια ανακοίνωσε και τώρα τα καθέκαστα με τα υπόλοιπα 4 δισ. Τα λεφτά της δεν πήγαν, βέβαια, σε έναν μόνο φορέα διανομής, αλλά σε 384 διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Εντύπωση δημιουργεί το σκεπτικό της Σκοτ όσον αφορά τις δωρεές που με γαλαντομία κάνει. Η «επισιτιστική ανασφάλεια» η «φυλετική ανισότητα», τα «υψηλά κατά τόπους ποσοστά φτώχειας», η «χαμηλή πρόσβαση στο φιλανθρωπικό κεφάλαιο» είναι φράσεις που η ίδια χρησιμοποιεί στις αναρτήσεις της ώστε να δείξει τα πεδία στα οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί και να επιλύσει ζητήματα.

Εγραψε: «Αυτές οι 384 προσεκτικά επιλεγμένες οργανώσεις έχουν αφιερώσει τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους άλλους, να εργάζονται και να προσφέρουν εθελοντισμό και να εξυπηρετούν πραγματικούς ανθρώπους, πρόσωπο με πρόσωπο, σε τράπεζες συσσιτίων, σε φυλακές και σε δικαστήρια, σε αίθουσες διδασκαλίας, σε δρόμους και σε νοσοκομειακούς θαλάμους, κάθε ημέρα που περνάει».

Μάλιστα η Σκοτ ενθάρρυνε και άλλους Κροίσους να προσφέρουν τον «οβολόν» τους στο φιλόπτωχο ταμείο της Γης, καθώς φαίνεται ότι χρειάζονται μπόλικο θάρρος και συνεπώς προτροπές ώστε να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. «Υπάρχουν χιλιάδες οργανισμοί που κάνουν αξιοσημείωτη δουλειά σε όλη τη χώρα» υπέδειξε. Ειδικά στην κορονοϊκή εποχή, η Σκοτ επεσήμανε ότι μεγαλύτερη οικονομική στήριξη χρειάζονται οι γυναίκες, οι μαύροι και οι πιο φτωχοί. Ηταν το τελευταίο σχόλιό της στο ίντερνετ, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου.

Η Σκοτ ​​μαζί με άλλους Κροίσους, ειδικά από τον χώρο της τεχνολογίας, συμμετέχει και στην εκστρατεία «Giving Pledge» την οποία εγκαινίασαν το 2010 ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς ώστε να εισαγάγουν την έννοια του νέου τρόπου φιλανθρωπίας. Ποιος είναι αυτός; Η προσφορά του ενός χιτώνος εκ των δύο, δηλαδή η δωρεά των μισών περιουσιακών στοιχείων του καθενός Κροίσου. Αν το ζητούμενο είναι αυτό το ήμισυ, η Σκοτ πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Διότι μέχρι στιγμής έχει προσφέρει «μόνο» το ποσόν των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το συνολικό κομπόδεμα…