Η πρώτη καρδιά που εκτυπώθηκε από ανθρώπινα κύτταρα έχει το μέγεθος κερασιού | REUTERS/Amir Cohen
Θέματα

Τυπώστε μου μία καρδιά σας παρακαλώ!

Τελευταίο επίτευγμα η ζωντανή καρδιά. Με όλα τα βιολογικά χαρακτηριστικά του οργάνου, αλλά χωρίς παλμό. Κατασκευασμένη από τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος αντί για μελάνι, είχε ως αναλώσιμο... ανθρώπινα κύτταρα. Πόσο κοντά είμαστε στη λύση;
Γιάννης Δεβετζόγλου

Eνα μικρό βήμα κάθε φορά. Και από τη στιγμή που θα τελειοποιηθεί η μέθοδος, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για την ευρεία εφαρμογή της. Οι ελλείψεις οργάνων για μεταμόσχευση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας. Και οι ειδικοί από το Τελ Αβίβ έχουν επενδύσει δεκαετίες στην έρευνα, με στόχο στο μέλλον να εκτυπώνουν ανθρώπινα όργανα για όποιον τα χρειάζεται, όταν τα χρειάζεται.

Το τελευταίο εγχείρημά τους είναι μία ζωντανή καρδιά. Με όλα τα βιολογικά χαρακτηριστικά του οργάνου, αλλά χωρίς παλμό. Κατασκευασμένη από τρισδιάστατο εκτυπωτή, ο οποίος αντί για μελάνι, είχε ως αναλώσιμο… ανθρώπινα κύτταρα. Η διαφορά με τη φυσική καρδιά, ήταν μόνο ως προς το μέγεθος, αφού η εκτυπωμένη καρδιά είχε μέγεθος κερασιού. Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν ότι σε δύο χρόνια όχι απλώς θα έχουν εκτυπώσει ίσες σε μέγεθος καρδιές, αλλά θα είναι και έτοιμες προς μεταμόσχευση.

Εκτυπώνοντας μία ζωντανή καρδιά

Ο εκτυπωτής χρειάστηκε μόλις τρεις ώρες για να ολοκληρώσει τη δημιουργία της μίνι καρδιάς. Είναι η πρώτη που τυπώνεται και είναι ανατομικά εξαιρετικά κοντά στην ανθρώπινη καρδιά. Περιλαμβάνει αιμοφόρα αγγεία, κόλπους και κοιλίες. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της είναι λίγος λιπώδης ιστός από έναν εθελοντή. Ο στόχος των ειδικών, ο οποίος και επιτεύχθηκε, ήταν να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο ανθρώπινης καρδιάς, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση.

Οι ίδιοι, αλλά και άλλα εργαστήρια στον κόσμο είχαν καταφέρει στο παρελθόν να αναπαραγάγουν τη δομή μιας καρδιάς, όμως με συνθετικά ή φυσικά στοιχεία τα οποία δεν προέρχονταν από τον ασθενή, με κίνδυνο να υπάρξει ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή είναι η πρώτη εκτύπωση αληθινής καρδιάς!

O Ταλ Ντβιρ, υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής Μηχανικής Ιστών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με τη μικροσκοπική καρδιά στα χέρια

Εκτός από τη λύση του προβλήματος έλλειψης οργάνων προς μεταμόσχευση, η δημιουργία καρδιάς από βιολογικό υλικό του ίδιου του ασθενούς, με τις ίδιες ιδιότητες και το ακριβές σχήμα και μέγεθος, ελαχιστοποιεί σημαντικά τις πιθανότητες απόρριψης μετά τη μεταμόσχευση.

«Είναι απόλυτα συμβατή και ταιριάζει “γάντι” στον ασθενή. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απόρριψης», ανέφερε ο Ταλ Ντβιρ, υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής μηχανικής ιστών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Ελπίζουμε σε 10 χρόνια το κάθε νοσοκομείο να έχει τον δικό του τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα παράγει ανθρώπινους ιστούς και όργανα. Ωστόσο, από τη μία η τεχνολογία εξελίσσεται, από την άλλη εμφανίζονται νέες δυσκολίες και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Άρα θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και εγκρατείς», καταλήγει ο ίδιος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advanced Science.