Με λίγο σάλιο και 500 ευρώ, το τεστ μπορεί να προβλέψει κατά προσέγγιση τη βιολογική μας ηλικία | Shutterstock
Θέματα

Το «ρολόι» που μετρά την ηλικία μας με το… σάλιο

Μία εξέταση που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας λειτουργεί ως βιολογικός «μάντης» και προβλέπει αν θα έρθουν γρήγορα ή αργά τα καλά ή τα κακά γεράματά μας. Πόσο έγκυρη είναι όμως;
Protagon Team

Το μοτίβο της χημικής αλυσίδας που προσκολλάται στο DNA και ονομάζεται επιγενετικός δείκτης είναι το μέσο μοριακής πρόβλεψης του μέλλοντος ενός ανθρώπου. Πιο απλά, οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μας πουν πόσο γρήγορα θα γεράσουμε, συνδυάζοντας το γενετικό υλικό με τους επιγενετικούς παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί; Ο,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι αναπνέουμε. Δηλαδή η καθημερινότητά μας. Διότι αλλιώς γερνάει το δέρμα ενός καπνιστή και με τελείως διαφορετικές ταχύτητες κάποιου που κάνει υγιεινή ζωή.

Οι επιγενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τα γονίδιά μας, τον τρόπο και την ταχύτητα που θα γεράσουμε, εξωτερικά και εσωτερικά. Και μετατρέπουν την ηλικία μας σε τελείως διαφορετική από αυτήν που υπολογίζουμε κάθε φορά που έχουμε γενέθλια. Πώς;

Δυνητικώς, ένας άνθρωπος που ζει μακριά από τα καυσαέρια της πόλης, ως οργανισμός, υφίσταται λιγότερες βλάβες από κάποιον που μεγαλώνει στο κέντρο της. Μπορεί όμως αυτός που ζει στην ύπαιθρο να είναι καπνιστής, πότης, να μην ασκείται και να είναι παχύσαρκος, ενώ αυτός που ζει στην πόλη να έχει τελείως διαφορετικές και πολύ πιο υγιεινές συνήθειες. Ποιος θα ζήσει περισσότερα χρόνια; Κανείς δεν γνωρίζει, και αυτό έρχεται να μας πει το τεστ.

Το 2011 και αφού είχαν ήδη αναλύσει εκατοντάδες επιγενετικούς δείκτες, επιστήμονες από τo Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Στιβ Χόρβαρθ, ανέπτυξαν το πρώτο επιγενετικό «ρολόι», έναν νέο τρόπο μέτρησης της ηλικίας: χρησιμοποιώντας ως παράγοντα τον μέσο όρο ηλικίας του ανθρώπου, μπορεί να δώσει πληροφορίες για το πόσο γρήγορα ή αργά θα γεράσει κάποιος.

Τα πακετάκια με όλα τα απαραίτητα για εξετάσεις DNA στο σπίτι είναι περισσότερο μάρκετινγκ παρά ουσιαστικά και χρηστικά

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος που έχει γενέθλια και γίνεται 50 ετών, στην πραγματικότητα η βιολογική του ηλικία να είναι 40 ή 59.

Επιστημονικά… lifestyle

Το «ρολόι της μακροζωίας», όπως ονομάστηκε, συνυπολογίζει 42 επιλεγμένα γονίδια και στην πραγματικότητα βρίσκει κατά προσέγγιση πόσο θα ζήσει κάποιος.

Ωστόσο, ο υπολογισμός που κάνει δεν είναι αρκετά ακριβής, διότι ελέγχει μόνο τα γονίδια και πόσο τα έχουν επηρεάσει οι επιγενετικοί παράγοντες. Οπως γράφει το Wired, οι εξετάσεις αυτού του τύπου, έπρεπε να περιλαμβάνουν και άλλους παράγοντες, όπως οι φυλές και τα χαρακτηριστικά τους. Χωρίς αυτά τα δεδομένα στον αλγόριθμο των συναρτήσεων, η απόκλιση από το πραγματικό αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλη.

Μάλιστα, σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα από τέσσερα τέτοιου τύπου τεστ στο Διαδίκτυο και πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές…

500 ευρώ για το τίποτα

Αν θέλει κάποιος να μάθει πόσο θα ζήσει ή πόσο γρήγορα γερνάει σε σχέση με τον μέσο όρο, πρέπει να πληρώσει από 300 έως 500 ευρώ, να παραλάβει το ειδικό σωληνάριο, να αφήσει λίγο σάλιο να πέσει μέσα σε αυτό και ακολούθως να το στείλει στη διεύθυνση των εργαστηρίων και να περιμένει με email τα αποτελέσματα.

Το τεστ είναι lifestyle, δηλαδή η επιστημονική του εγκυρότητα δεν υφίσταται, για αυτό και δεν χρειάζεται άδεια από τις αρμόδιες αρχές για να κυκλοφορήσει. Και αυτό διότι δεν υπόσχεται τίποτα.

Αν κάποιος το αγοράσει, το μόνο που θα τον βοηθήσει είναι να του προτείνει αλλαγές στις καθημερινές του συνήθειες, ώστε να βελτιώσει ό,τι του προκαλεί προβλήματα στην υγεία. Κάτι που πιθανότατα να γνωρίζει και απλώς να μην τον ενδιαφέρει.

Είναι δηλαδή ένα ακόμη προϊόν σχεδιασμένο από τη βιομηχανία μάρκετινγκ του DNA, που δεν έχει τίποτα να αποκαλύψει και δεν είναι σε τίποτα χρήσιμο…