Περιμέναμε τόσο καιρό κάποιον από τους γίγαντες στην αγορά έξυπνων κινητών να βγάλουν ένα εύκαμπτο κινητό. Τελικά το πρώτο κινητό που λυγίζει και έχει έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης, δημιουργήθηκε από ακαδημαϊκούς ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίνς του Καναδά, και το ονόμασαν Reflex.
Η ομάδα ανήκει στο τμήμα του εργαστηρίου Ανθρωπίνων Μέσων της σχολής υπολογιστών του Πανεπιστημίου.
Η συσκευή δημιουργήθηκε συνδυάζοντας πολλά εξαρτήματα που ήδη είναι διαθέσιμα αλλά ποτέ μαζί σε μία. Για παράδειγμα η οθόνη αφής είναι ανάλυσης 720p OLED και προέρχεται από την LG.
Οι αισθητήρες της συσκευής αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του χρήστη όταν την λυγίζει, και αντιδρά ανάλογα. Το σύστημα δόνησης είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα με το πόσο το λυγίζει για ακόμα καλύτερη αλληλεπίδραση με τον χρήστη.
Ο Ροέλ Βέτεργκααλ, μέλος της ομάδας, εξήγει ότι αν κάποιος θέλει να παίξει στο Reflex το παιχνίδι Angry Birds, ο παίκτης για να τεντώσει την σφεντόνα, αρκεί να λυγίσει το κινητό. Επίσης, το ίδιο περίπου συμβαίνει αν ο χρήστης έχει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ανοιχτό και θέλει να το ξεφυλλίσει γρήγορα. Οσο πιο πολύ λυγίσει το κινητό, τόσο πιο γρήγορα θα γυρίσουν οι σελίδες του βιβλίου. Όπως θα συνέβαινε και σε ένα κανονικό. Η συσκευή καταλαβαίνει ανά περίπτωση τι θέλει να κάνει ο χρήστης. Η ομάδα έχει προγραμματίσει προκαθορισμένες κινήσεις αλλά το εκπληκτικό είναι ότι μαθαίνει όσο την χρησιμοποιεί ο χρήστης.
Είναι η πρώτη φορά που μία συσκευή αντιδρά όταν λυγίζει. Επίσης έχει λειτουργικό Android 4.4 KitKat. Ο κ. Βέτεργκααλ πιστεύει ότι η τεχνολογία του Reflex θα κάνει την εμφάνισή της σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία.
Τα μέλη του εργαστηρίου μα έχουν συνηθίσει να παρουσιάζουν τεχνολογία αιχμής. Είναι οι δημιουργοί πίσω από το PaperPhone, επίσης ένα εύκαμπτο κινητό τηλέφωνο, ο πρόγονος του Reflex αν θέλετε. Το PaperPad, ένα iPad που λυγίζει. Δημιούργησαν το Telehuman, που προσομοιώνει ένα ολογραφικό σύστημα τηλεδιασκέψεων. Και μεταξύ άλλων δημιουργιών το εργαστήριο Ανθρώπινων Μέσων του Πανεπιστημίου έχει να επιδείξει και τα Bitdrones, τα μικροσκοπικά ιπτάμενα ρομπότ που «χορεύουν» κιόλας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Πάρτε μια γεύση με το παρακάτω βίντεο: