Φέτος το καλοκαίρι όλα θα είναι διαφορετικά -κυρίως για τους λουόμενους, καθώς ο κορονοϊός και η επέλαση της πανδημίας αλλάζουν άρδην τα δεδομένα για τις θερινές μας διακοπές.
Οι πρώτοι που το έχουν κατανοήσει αυτό ειναι οι Ιταλοί, που όπως και εμείς, ανησυχούν για το κατά πόσο θα επιδράσουν (θετικά ή αρνητικά) τα όποια μέτρα ληφθούν απέναντι στην «βαριά βιομηχανία» τους, τον τουρισμό και όλα όσα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, όπως το μπάνιο στη θάλασσα, η ηλιοθεραπεία στις παραλίες και η διαμονή στα ξενοδοχεία.
Με τον λόγο να τον έχουν πλέον οι ειδικοί, οι οποίοι προσπαθούν να κατευθύνουν τους πολίτες ώστε να είναι προστατευμένοι από τον ιό, οι Ιταλοί, με την βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας, επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να «διασωθεί» η τουριστική σεζόν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι λουόμενοι πλέον θα απολαμβάνουν απίστευτη… απλωσιά.
Στις παραλίες θα υπάρχουν μεν οι κλασικές… ατελείωτες σειρές από ομπρέλες (σε απόσταση πολλών μέτρων η μία από την άλλη), ωστόσο η καινοτομία είναι η ύπαρξη ξεχωριστών, σχεδόν… ημιαυτόνομων χώρων για κάθε οικογένεια ή ζευγάρι.
- Ενα δεύτερο «σπίτι» με διανομή φαγητού: Είτε από πλέξιγκλας (πολλοί ειδικοί διαφωνούν ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου υλικού), είτε από μπαμπού (που ιεωρείται ως το ιδανικό), τα οικογενειακά κουβούκλια θα αποτελούν το άβατό μας, κάτι σαν τις οικίες μας.
- Ξαπλώστρες και σεζλόνγκ σε απόσταση μεταξύ τους: Οι Ιταλοί προσανατολίζονται σε μια μίνιμουμ απόσταση 4 μέτρων για τις ομπρέλες. Κάποιοι άλλοι, υπολογίζουν, για λόγους… απλωσιάς, το κάθε κουβούκλιο να καταλαμβάνει χώρο 10 τετρ. μέτρων.
- Πύργοι με αντισηπτικά και θερμόμετρα: Στην είσοδο της κάθε παραλίας θα είναι τοποθετημένος ένας πύργος όπου θα διαθέτει αντισηπτικό σε… άπειρη ποσότητα καθώς και μετρητές θερμοκρασίας για τον κάθε λουόμενο.
Δυο, τρία ή τέσσερα άτομα θα ξαπλώνουν πάνω σε σεζλόνγκ που θα βρίσκονται μέσα σε ασκεπή κουτιά από πλεξιγκλάς ή μπαμπού, προστατευμένοι από τους… ιούς και τα μικρόβια των διπλανών τους.
Κάθε τέτοιο κουβούκλιο θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον τριών, ίσως και τεσσάρων μέτρων από τα παρακείμενα ενώ οι «ένοικοι» του κάθε κουβουκλίου θα παραγγέλνουν ό,τι θέλουν… από το κινητό τους τηλέφωνο και ένας σερβιτόρος με μάσκα και γάντια θα τους φέρνει την παραγγελία με τους καφέδες, τα αναψυκτικά και τα σνακ.
Επίσης, στην είσοδο της κάθε παραλίας θα είναι τοποθετημένος ένα πυργίσκος όπου θα διατίθεται αντισηπτικό σε… άπειρη ποσότητα καθώς και μετρητές θερμοκρασίας για τον κάθε λουόμενο, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή και να απολυμανθεί, αλλά και να μετρηθεί αν θεωρεί πως έχει πυρετό.
Είναι εφικτό να σωθεί η σεζόν με αυτά τα μέτρα;
Όπως τονίζει, μιλώντας στην Corriere della Sera, ο γενοβέζος ξενοδόχος Μάρκο Γκρεσπίνια που διατηρεί επιχείρηση στο δημοφιλές θέρετρο Κάλα Λόκα ντι Βαράτσε έξω από την Γένοβα, «πολλές παραλίες, αλλά και καταλύματα θα επιλέξουν να μην ανοίξουν καν από το να έρθουν αντιμέτωπα με όλο αυτό».
Πάντως, άλλοι συνάδελφοί του είναι πρόθυμοι να το… παλέψουν.
Το εξίσου δημοφιλές τουριστικό θέρετρο Ριτσόνε στις ακτές της Αδριατικής, ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς προκειμένου να υποδεχτεί τους πρώτους ξένους τουρίστες στα μέσα ή τα τέλη του Ιουνίου.
Για να συμβεί αυτό, θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό τουριστών στις παραλίες του Ριτσόνε.
«Οι παραλίες θα είναι προσβάσιμες από πολύ περιορισμένο αριθμό επισκεπτών οι οποίοι θα έχουν προηγουμένως κάνει κράτηση για την παραλία, ώστε να προληφθούν νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό», όπως δήλωσε η δήμαρχος της πόλης, Ρενάτα Τόσι.
Όπως τόνισε η δήμαρχος, «είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Η παραλία θα έχει λιγότερες ομπρέλες και θα στηριχθούμε στην υπευθυνότητα και την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς».
Χαρά στην αισιοδοξία της