Tο νέο σύστημα ασφαλείας κάνει τον λογαριασμό του Facebook απόρθητο φρούριο | Shutterstock
Θέματα

To Facebook (λέει ότι) θα κάνει τους λογαριασμούς απόρθητους!

Η δημοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την χρήση μιας νέας τεχνολογίας ασφαλείας ώστε να κρατήσει μακριά από αδιάκριτα μάτια και κακόβουλα... χέρια τους λογαριασμούς των χρηστών
Protagon Team

Ανησυχείς μήπως το έτερον σου ήμισυ ψαχουλέψει τον υπολογιστή για να μπει στο Facebook και να δει με ποιους μιλάς και πού έχεις κάνει like; Φοβάσαι μήπως κάνουν το ίδιο συνάδελφοι σου στο γραφείο; Μήπως ανησυχείς ότι κάποιος χάκερ θα μπει στον λογαριασμό σου και θα κάνει διάφορα πολύ κακά πράγματα εξ ονόματός σου;

Μην ανησυχείς πλέον αφού η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει στα συστήματα της μια προηγμένη τεχνολογία κρυπτογράφησης. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στο U2F (Universal 2nd Factor), ένα ανοιχτό πρότυπο ασφάλειας που ανέπτυξε η κοινοπραξία FIDO, στην οποία ανήκουν μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Microsoft.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα φυσικό κλειδί ασφαλείας που συνδέεται στη θύρα USB του υπολογιστή και επιτρέπει γρήγορη και ασφαλή σύνδεση στους λογαριασμούς των χρηστών. Μετά την είσοδο του κλειδιού ενεργοποιείται η λειτουργία «επαλήθευσης σε δύο βήματα» (2-Step Verification). Το σύστημα κανονικά ζητά από το χρήστη να εισάγει όχι μόνο τον κωδικό πρόσβασης αλλά και έναν δεύτερο, μοναδικό κωδικό, που λαμβάνει με γραπτό μήνυμα ή μέσω ειδικής εφαρμογής.

Οπως αναφέρει το Inforworld το Facebook για να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τους χρήστες θα χρησιμοποιήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του συστήματος. Ο χρήστης το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει θα είναι να τοποθετήσει στον υπολογιστή το κλειδί όταν θελήσει να μπει στον λογαριασμό του. Το Facebook θα δίνει πρόσβαση μόνο στον χρήστη που έχει εγκατεστημένο το USB και δεν θα του ζητά νέους κωδικούς και επαληθεύσεις. Ως δεύτερο αντίμετρο ο κωδικός του χρήστη θα είναι κρυπτογραφημένος εκμηδενίζοντας έτσι τις πιθανότητες κατασκοπίας ή παρέμβασης στον λογαριασμό ακόμη και από έμπειρους χάκερ.