Με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για ενήλικες και παιδιά, ομιλίες, εργαστήρια και εκθέσεις, γίνεται φέτος το 4ο Athens Science Festival 2017 |
Θέματα

Το Athens Science Festival 2017 αρχίζει στην Τεχνόπολη

Πιο πλούσιο από κάθε άλλη χρονιά, το φετινό Athens Science Festival συνδέει την τεχνολογία με την επιστήμη και τις τέχνες και παρουσιάζει μια σειρά από πολύ σπουδαίους ομιλητές
Protagon Team

Μία ημέρα πριν το Athens Science Festival 2017 μας υποδεχτεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μας αποκαλύπτει λίγα ακόμα από τα δυνατά του χαρτιά και μας δίνει ακόμα περισσότερους λόγους και αφορμές για να το επισκεφτούμε, όχι μία ούτε δύο αλλά πέντε ημέρες, και να αφεθούμε στον υπέροχο κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης, καθώς αυτές συναντούν το θέατρο, τα εικαστικά και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πεδία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το φεστιβάλ θα είναι πιο συναρπαστικό από κάθε άλλη χρονιά, αφού είναι εντυπωσιακά τόσο τα ονόματα των ομιλητών όσο και, μία προς μία, όλες οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Τεχνόπολης. Ποιος φανταζόταν ότι η επιστήμη θα μπορούσε να «δέσει» με τις τέχνες τόσο αρμονικά, να βοηθήσει στην εξέλιξη της λογοτεχνίας και να αποτελέσει αφορμή για πλήθος ευφάνταστων διαδραστικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων; Το Athens Science Festival τα συνθέτει όλα αυτά και μας προσκαλεί να τα απολαύσουμε. Και θυμηθείτε το hashtag των εκδηλώσεων, #asf2017: Τα φεστιβαλικά νέα δεν έχουν stop.

Ο Αρμάν Μαρί Λερουά είναι καθηγητής Εξελικτικής Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου

Ομιλητές

Ο Αρμάν Μαρί Λερουά είναι καθηγητής Εξελικτικής Αναπτυξιακής Βιολογίας (“evo-devo”) στο Imperial College του Λονδίνου, εκπληκτικός εκπρόσωπος της επικοινωνίας της επιστήμης, πρωταγωνιστής τηλεοπτικών προγραμμάτων και ντοκιμαντέρ του BBC και συγγραφέας πολλών επιτυχημένων βιβλίων.

Ο Αχιλλέας Γ. Σαμαράς είναι Πολιτικός Μηχανικός, Ph.D. Συνιδρυτής – “THALASSA – Coastal Engineering Modelling” Ερευνητικός Συνεργάτης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η θεατρική ομάδα ΟΜΟΡΟΣ (μορος < μός + ρος = που συνορεύει με)   μέσα από πολλαπλούς τρόπους αφήγησης επιχειρεί να κρυφοκοιτάξει μέσα στο μυαλό του Αϊνστάιν την περίοδο που δημιουργούσε τη διάσημη θεωρία του περί χρόνου.

Σκηνοθεσία/Δραμ.Επεξεργ: Ελένη Βλάχου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Αγγελική Παναγιωτοπούλου

Η παράσταση παίζεται έως και τις 9 Απριλίου στο Θέατρο του Νέου Kόσμου.
Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί απόσπασμα-διασκευή διάρκειας 15 λεπτών.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ακόλουθοι Έλληνες καλλιτέχνες του MEDinART: Γιώργος Βαρδάκης, Σοφία Βίνη, Μάνια Ευσταθίου, Χριστιάνα Καζάκου, Πέγκυ Κλιάφα, Μαρία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Ελένη Πετρίδου, Καίτη Χαλιορή, Βάσια Χατζή, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, FAME Lab.

Η συνύπαρξή μας με την ακτινοβολία είναι διαρκής, καθώς στο φυσικό περιβάλλον και στην τροφική αλυσίδα ανιχνεύονται φυσικά ραδιενεργά στοιχεία. Η ακτινοβολία παράγεται και τεχνητά, ώστε να χρησιμοποιείται στην ιατρική για λόγους διάγνωσης και θεραπείας, στη βιομηχανία, στην παραγωγή ενέργειας (πυρηνικά εργοστάσια), στην έρευνα κ.λ.π. Έχουμε εικόνα της ακτινοβολίας που δεχόμαστε; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την έκθεσή μας σε ακτινοβολία; Μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη και να αποφεύγουμε τις βλαβερές συνέπειες;

Συμμετέχοντες: Γιώργος Σημαντηράκης, Ακτινοφυσικός, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμμετέχει στο φεστιβάλ με τρία εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο ASF

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που συμμετέχει με 3 πολύ ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο μέσα από ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Σαν πραγματικοί ντέτεκτιβ, ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής, κρατούν σημειώσεις και λύνουν «πολύχρωμα» μυστήρια.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν με διασκεδαστικό τρόπο το άτομο, το φως, τα άστρα και τους πλανήτες, την ηλεκτρική και τη βαρυτική δύναμη, μέσα από ένα συναρπαστικό ChallengeGame περιπέτειας, ενώ στη συνέχεια κατασκευάζουν με απλά υλικά το δικό τους τηλεσκόπιο.

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι μηχανικοί του σύμπαντος» πραγματοποιείται από την ομάδα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Challedu, σε συνεργασία με το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Μικροί και μεγάλοι παίρνουν τα βουρτσάκια τους, φορούν τα γάντια τους και πιάνουν δουλειά! Σ’ ένα μοναδικό διαδραστικό εργαστήριο, γνωρίζουν από κοντά τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι συντηρητές αντικειμένων και μαθαίνουν να συντηρούν μετρητές, εργαλεία και εξοπλισμό του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, πάντοτε με τη βοήθεια σπουδαστών και καθηγητών από το  Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

*Το εργαστήριο «Γίνε κι εσύ συντηρητής!» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Info

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109324

Πρόσβαση

Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Γενικές Πληροφορίες

Εισιτήρια

http://www.athens-science-festival.gr/
press@athens-technopolis.grwww.technopolis-athens.com