Τέλος στην… παιδική εργασία για τα μοντέλα; Ο γαλλικός όμιλος μόδας Kering, του μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό, του οποίου τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Gucci και Saint Laurent, ανακοίνωσε ότι θα συνεργάζεται μόνο με μοντέλα ηλικίας άνω των 18 ετών, καθώς η βιομηχανία της μόδας προσπαθεί να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες δεοντολογίας βάσει των οποίων λειτουργεί. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι, από το 2020, θα προσλαμβάνει μοντέλα ηλικίας μόνο 18 ετών και άνω στα ντεφιλέ και τις φωτογραφίσεις των προϊόντων του.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε ευθύνη να εφαρμόζουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές στον κλάδο των προϊόντων πολυτελείας και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα ενθαρρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kering Φρανσουά-Ανρί Πινό.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, με αυτήν την κίνηση, ο συγκεκριμένος όμιλος λέει «τέρμα στα ανήλικα μοντέλα που υποδύονται τους μεγάλους», πρακτική που επιβάρυνε την παιδική ψυχολογία και ουσιαστικά, αφαιρούσε από τα παιδιά κάθε ίχνος παιδικότητας.
Μία αναδρομή όμως στα τοπ μόντελ που μεσουρανούσαν στα 90s, αλλά και αργότερα, αποδεικνύει ότι οι ντίβες τού τότε, άρχιζαν την καριέρα τους από τα 12. Ειδικοί ψυχολόγοι στα παρασκήνια επιδείξεων μόδας, επικίνδυνα κρούσματα νευρικής ανορεξίας, μάχη με την κατάθλιψη σε πολύ νεαρή ηλικία, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ μοντέλων που συχνά έφτανε στα άκρα. Αυτά τα σκηνικά αποτελούσαν και αποτελούν καθημερινότητα στον σκληρό χώρο της μόδας και τώρα, όλο και περισσότεροι υπεύθυνοι, εναρμονισμένoι με την αλλαγή πλεύσης και τη γενικότερη τάση ευαισθητοποίησης, προσπαθούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
Τα παραδείγματα λαμπερών γυναικών που κάποτε ήταν μικρά κοριτσάκια και εισέρχονταν στον κόσμο της μόδας, είναι πολλά. Η Ζιζέλ και η Κάρλι Κλος ξεκίνησαν την καριέρα τους σε ηλικία 14 ετών. Μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, 38 και 26 ετών αντίστοιχα, ωστόσο και οι δύο βρίσκονται ακόμα στις επάλξεις και τα πηγαίνουν περίφημα.
Η γαζέλα της πασαρέλας Ναόμι Κάμπελ, 48 ετών σήμερα, πάτησε τα καλλίγραμμα πόδια της στον χώρο της μόδας σε ηλικία μόλις 12 ετών, ενώ πρόσφατα, πόσταρε στο Instagram μία σέξι φωτογράφιση με μαύρα εσώρουχα που είχε κάνει το 1986, όταν ήταν 15 (φωτογραφία κάτω). Η συγκεκριμένη φωτογραφία, κάτω από το πρίσμα του σημερινού σκεπτικισμού για όλα αυτά, σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα χρηστών των social media, καθώς μία σέξι πόζα ενός ανήλικου κοριτσιού σήμερα μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και «επικίνδυνη» μέσα στον χαοτικό κόσμο του Ιντερνετ και του εφιάλτη κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφίας.
Τρανταχτό παράδειγμα του πόσο μπορεί να βλάψουν τα τόσα φλας μία ανοχύρωτη εφηβική ψυχή, είναι η Κέιτ Μος. Σήμερα είναι 45 ετών, που σημαίνει ότι μετά τριάντα ολόκληρα χρόνια καριέρας, αν αναλογιστούμε ότι ξεκίνησε από τα 15 της. Σε μία πρόσφατη συνέντευξή της, μίλησε ανοιχτά για το γεγονός ότι είχε πέσει σε κατάθλιψη όταν ήταν 17 ετών, εξαιτίας κάποιων συνθηκών εργασίας, για τις οποίες δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως κατά τη διάρκεια φωτογράφισης εσωρούχων Calvin Klein, την ανάγκασαν να ποζάρει γυμνόστηθη αγκαλιά με τον ράπερ Μάρκι Μαρκ.
Οσο για την πανέμορφη Μπρουκ Σιλντς, η 53χρονη σήμερα ηθοποιός, έκανε το ντεμπούτο της το 1980 σε μία σέξι καμπάνια επίσης του Calvin Klein, σε ηλικία 15 ετών.
Υπάρχει και η περίπτωση του μήλου που πέφτει κάτω από τη μηλιά: η Κάια Γκέρμπερ (φωτογραφία κάτω) είναι ίδια, αν όχι ωραιότερη και από τη μητέρα της, Σίντι Κρόφορντ. Η Γκέρμπερ είναι 17 ετών και ήδη κάνει τεράστια αίσθηση ως μοντέλο, ακολουθώντας το παράδειγμα της μαμάς Σίντι, η οποία, όταν ήταν 14 ετών, ξεκίνησε το μόντελινγκ, για να θεωρείται επιτυχημένο μοντέλο από τα 16 της.
Ενώ όμως στη Δυτική Ευρώπη αρχίζουν όλες αυτές οι κινήσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ανήλικα μοντέλα, όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα, συγκεκριμένη νομοθεσία δεν υπάρχει και όλα εξαρτώνται από την ηθική και τη νοοτροπία της κάθε εταιρείας. Υπάρχουν πολλοί ακόμη που προτιμούν να δουλεύουν με κορίτσια κάτω των 18, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η υπερπροσφορά από μοντέλα που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και από την Αφρική, με ανήλικες γυναίκες που βλέπουν στο μόντελινγκ μία ευκαιρία να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, διαιωνίζει αυτό το αμφιλεγόμενο φαινόμενο.
Και αν σε περασμένες δεκαετίες η καριέρα ενός μοντέλου ήταν επάγγελμα με ημερομηνία λήξης, τα πράγματα έχουν αγριέψει πολύ περισσότερο ύστερα από την εισβολή των social media και των αμέτρητων influencers που υποδύονται τα μοντέλα. Παλιότερα η καριέρα του μοντέλου διαρκούσε κάποια χρόνια, σήμερα ίσως να μιλάμε για μία σεζόν, ή μερικά likes.
Η Κάια Γκέρμπερ που ξεκίνησε και εκείνη από τα 14 όπως η διάσημη μητέρα της, είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς είχε το ηχηρό όνομα «Κρόφορντ» να την προστατεύει από πολλά και από πολλούς. Με όλα τα άλλα κορίτσια κάτω των 18, τι γίνεται όμως;