Κάποια από τα προβλήματα που προκύπτουν από την κακόβουλη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν, με εισαγωγή νέας νομοθεσίας, η Αγγλία κι η Ουαλία. Νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στοχεύει στην προστασία των θυμάτων του λεγόμενου «πορνό αντεκδίκησης».
Ο νόμος δικαιώνει τα θύματα της ανάρτησης γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο ερωτικών συνευρέσεων από πρώην ερωτικό σύντροφο που δεν έχει ζητήσει τη συναίνεσή τους. Ο στόχος αυτής της επιθετικής πράξης είναι συχνά η πρόκληση ψυχικού άλγους ή ο διασυρμός των θυμάτων, και πηγάζει συνήθως από την επιθυμία εκδίκησης σε περίπτωση χωρισμού ή δημιουργίας σχέσης με νέο σύντροφο.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς αναλυτές, πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που διαρκώς αυξανόταν το τελευταίο διάστημα έως ότου η ανάγκη αντιμετώπισής του από την δικαιοσύνη έγινε επιτακτική. Τώρα πια, με τη θέσπιση του νόμου, οι ένοχοι για τέτοιου είδους πράξεις θα τιμωρούνται με διετή φυλάκιση.
Την ίδια στιγμή, μεγάλα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και το twitter που χάνει καθημερινά χρήστες οι οποίοι δεν αντέχουν άλλο τις χυδαίες επιθέσεις και τον εκφοβισμό από τρολς, που συστηματικά ποστάρουν ρατσιστικά ή σεξιστικά σχόλια. Σε εταιρικό σημείωμα που διέρρευσε πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος του twitter, David Costolo, απολογείται για την αποτυχία του ν' αντιμετωπίσει δυναμικά το πρόβλημα και να προστατέψει τους χρήστες από ποταπές επιθέσεις.
Αρκετά δημόσια πρόσωπα -γυναίκες στην πλειονότητά τους- αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους, δηλώνοντας ότι αρνούνται να γίνονται σε καθημερινή βάση τα θύματα επιθέσεων, συκοφαντιών και απειλών κάποιων ανώνυμων παρανοϊκών. Η Χρυσή Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Rebecca Adlington, ένα από τα πιο γνωστά θύματα της διαδικτυακής κακοποίησης, παραδέχεται ότι μετά τους Ολυμπιακούς τους 2014 τα χυδαία σχόλια για την εμφάνισή της στο twitter την έκαναν να χάσει την αυτοπεποίθησή της.
Εν όψει αυτής της κατάστασης, που έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, ο David Costolo υπόσχεται ότι θα αντιμετωπίσει -όπως άλλωστε έχει υποχρέωση- τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Τους επόμενους μήνες θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για λογαριασμούς χρηστών που συστηματικά κακοποιούν άλλους χρήστες.
Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας; Όσοι χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι τα τρολς βασιλεύουν στο facebook και το twitter, ενώ επιδίδονται σε προβοκατόρικο σχολιασμό άρθρων σε πόρταλς και μπλογκς. Έχουμε τόσο εξοικειωθεί με αυτήν την κατάσταση που την θεωρούμε «φυσιολογική».
Το ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί από εμάς δηλώνουμε σοκαρισμένοι με τη συμπεριφορά κάποιων χρηστών που επωνύμως βρίζουν άλλους χρήστες, χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο υποκριτική μπορεί να είναι η καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς, τη στιγμή που ανεχόμαστε κάθε ανώνυμο τρολ να διασύρει, να δυσφημεί, ή και να απειλεί όποιον θέλει.
Προτιμάμε, μάλλον, να αφήνουμε τον καθένα να εκφράζει τον φασίστα που κρύβει μέσα του κάνοντας χυδαίες επιθέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή σε ομάδες ατόμων με κοινά χαρακτηριστικά, φοβούμενοι μην τυχόν και περιορίσουμε την ελευθερία του θύτη – ενώ αδιαφορούμε για την πραγματική βλάβη ή τον περιορισμό της ελευθερίας των θυμάτων.