Μια τεχνολογία βγαλμένη από ταινίες επιστημονικής φαντασίας δοκιμάζει ο βρετανικός στρατός. Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιών που ενσωματώνουν τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) με την βοήθεια των οποίων θα μπορεί ένας χειρουργός να πραγματοποιεί επέμβαση ή να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph οι ερευνητές του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από αυτά τα γυαλιά αναπτύσσουν και άλλα προηγμένα συστήματα τηλε-ιατρικής ώστε να παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα στους στρατιώτες, ακόμα και στα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη. Το Project Lara, όπως έχει ονομαστεί το πρόγραμμα, περιλαμβάνει τα γυαλιά AR, ένα κρυπτογραφημένο σύστημα παροχής ιατρικών πληροφοριών σε κάθε σημείο της Γης και ένα σύστημα παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών ενός ασθενούς και μετάδοσης των δεδομένων σε κάποιον γιατρό που πιθανώς να βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά.
«Οσο πιο μακριά πηγαίνει ένας στρατιώτης σε ένα πεδίο μάχης ή σε μια αποστολή τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη που θα έχει για ιατρική υποστήριξη σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Οταν μια μονάδα προχωρά πολύ σε μια αποστολή συνήθως τους ακολουθεί ένας νεαρός γιατρός και οι πιο έμπειροι μένουν πίσω για να ελέγχουν συνολικά την κατάσταση. Αυτός ο νεαρός γιατρός θα πρέπει να έχει στην διάθεσή του εξαιρετικά συστήματα επικοινωνίας για να μπορέσει να παράσχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και μέχρι σήμερα όσο πιο πολύ απομακρύνεται κάποιος από την βάση του τόσο μειώνεται η ποιότητα της επικοινωνίας του με αυτή» αναφέρει ο Ολι Μπάρτελς αντισυνταγματάρχης του Ιατρικού Σώματος του βρετανικού στρατού.
Κατά την διάρκεια αποστολών ή μιας ένοπλης σύγκρουσης τις μονάδες συνοδεύουν ένας γενικός χειρουργός και ένας ορθοπεδικός χειρουργός που πριν ξεκινήσουν κάνουν μια βασική εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν και καταστάσεις εκτός της ειδικότητας τους. Αν, όμως, χρειαστεί να εκτελέσουν, για παράδειγμα, μια λεπτή νευροχειρουργική επέμβαση θα χρειαστούν βοήθεια από κάποιον ειδικό και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.
Φορώντας τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας ή έχοντας δίπλα τους κάποιο από τα συστήματα επικοινωνίας που αναπτύσσουν οι επιστήμονες, οι γιατροί στο πεδίο της μάχης θα μπορούν να εκτελέσουν δύσκολες επεμβάσεις υπό την καθοδήγηση ειδικών που θα βρίσκονται πολύ μακριά. Τα συστήματα του προγράμματος δοκιμάζονται τους τελευταίους 18 μήνες από όλα τα σώματα του βρετανικού στρατού και αν οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και επισήμως από τον προσεχή Απρίλιο.