Ενα εικονικό σύμπαν, στο οποίο θα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού μας, επιχειρεί να δημιουργήσει ο ιδρυτής του Facebook | Shutterstock
Θέματα

O Ζάκεμπεργκ φτιάχνει τον διάδοχο του Facebook, το «μετασύμπαν»

Ο άνθρωπος που έφερε στη ζωή μας τo σύμπαν των social media οραματίζεται τη δημιουργία ενός νέου, εικονικού κόσμου, μέσα στον οποίο θα κάνουμε τα πάντα καθισμένοι στον καναπέ μας
Protagon Team

Oι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), η εμφάνιση νέων τεχνολογιών όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), της μεικτής πραγματικότητας (Mixed Reality) και άλλων συστημάτων και εφαρμογών δίνουν το έναυσμα στη βιομηχανία της τεχνολογίας να σχεδιάζει τις επόμενες καινοτόμες και επιδραστικές κινήσεις της.

Ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ, έχοντας προκαλέσει με το Facebook τεκτονικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, θέλει να είναι και πάλι πρωτοπόρος στην έναρξη αυτής της νέας επανάστασης που κυοφορείται στα εργαστήρια εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων. Τα τελευταία δύο χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες για το τι σχεδιάζει ο Ζάκεμπεργκ για να ανανεώσει ή και να αντικαταστήσει τις σημερινές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 

Με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα The Verge, o 37χρονος αμερικανός μεγιστάνας μιλάει για το νέο του όραμα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί. Ο ίδιος το ονομάζει «metaverse» (μετασύμπαν). Πρόκειται για έναν νέο, εικονικό κόσμο, ο οποίος θα αξιοποιεί και θα συνθέτει όλες τις νέες τεχνολογίες (VR, AR, MR) για να δημιουργεί ένα ψηφιακό σύμπαν μέσα στο οποίο οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο, καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού τους. 

Πολυδιάστατος υβριδικός κόσμος

Οι χρήστες του νέου συστήματος θα μπορούν να εργάζονται στο σπίτι σαν να βρίσκονται στο γραφείο τους, θα μπορούν να συναντιούνται με τους φίλους τους ή και με αγνώστους οπουδήποτε επιθυμούν, θα μπορούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια κ.ά. Θα μπορούν να εμφανίζονται είτε με τη δική τους μορφή είτε να χρησιμοποιούν κάποιο άβαταρ, που θα έχει όποια μορφή εκείνοι επιθυμούν και οι εφαρμογές και δυνατότητες θα είναι ανεξάντλητες, καθώς ο νέος αυτός ψηφιακός κόσμος θα λειτουργεί και θα εξελίσσεται. Ο Ζάκεμπεργκ αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας του μετασύμπαντός του, που θα αποτελέσει τον διάδοχο του Facebook. 

«Ευελπιστώ ότι αν το δουλέψουμε σωστά, θα αποτελέσει το επόμενο κεφάλαιο στην εταιρεία μας. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το έχουμε έτοιμο μέσα στην επόμενη πενταετία. Θεωρώ ότι αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει ώστε να γίνει η μετάβαση και οι χρήστες να πάψουν να μας βλέπουν ως μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ως μια εταιρεία που αποτελεί ένα μετασύμπαν. Ξοδεύω πολύ χρόνο πάνω σε αυτή τη νέα προσπάθεια» λέει το αφεντικό του Facebook και του Instagram. 

Στην ερώτηση τι ακριβώς είναι αυτό το μετασύμπαν, o Ζάκεμπεργκ εξηγεί: «Είναι ένα όραμα που αφορά και διαπερνά όλη τη βιομηχανία της τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως τον διάδοχο του φορητού Internet. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως ένα ενσωματωμένο επάνω στον χρήστη Διαδίκτυο. Ο χρήστης, αντί να βλέπει απλώς κάποιου είδους περιεχόμενο, θα βρίσκεται μέσα σε αυτό. Θα αισθάνεσαι την παρουσία των άλλων ανθρώπων και θα βιώνει εμπειρίες που θα δεν μπορούσε σε μια απλή ιστοσελίδα ή σε μια εφαρμογή δύο διαστάσεων. Θα μπορεί για παράδειγμα, να χορεύει ή να γυμνάζεται. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συνεχές σύγχρονο περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούμε να βρισκόμαστε μέσα σε αυτό. Εναν κόσμο που να αποτελεί υβρίδιο ανάμεσα στα σημερινά μέσα κοινωνική δικτύωσης και ένα περιβάλλον όπου θα μπορείς να είσαι παρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία σου εκεί».