Με το φουσκωτό τεχνητό χέρι μπορεί κάποιος να φάει ή ακόμα και να βάλει χυμό σε ένα ποτήρι... | MIT
Θέματα

Φουσκωτό τεχνητό χέρι λειτουργεί με νοητικές εντολές

Διεθνής ομάδα επιστημόνων θέλει να φέρει επανάσταση στον τομέα των τεχνητών μελών εγκαταλείποντας τα ρομποτικά και βιονικά συστήματα δημιουργώντας ένα χαμηλού κόστους αλλά λειτουργικό τεχνητό χέρι που λειτουργεί με… φούσκωμα.
Protagon Team

Ομάδα επιστημόνων του φημισμένου Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στην Κίνα δημιούργησε ένα τεχνητό μέλος, ένα χέρι, που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτά που κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια. Η βιομηχανία κατασκευής τεχνητών μελών βασίζεται στα ρομποτικά και βιονικά συστήματα, δημιουργώντας τεχνητά μέλη με πολλές δυνατότητες. Ομως, οι τιμές των βιονικών τεχνητών μελών ξεκινούν από ύψος περίπου 8.000 δολαρίων και φτάνουν μέχρι τα 70.000 δολάρια.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα τεχνητό χέρι που αναπτύσσεται με μια διαδικασία φουσκώματος. Αν και φαινομενικά σχετικά απλοϊκός, ο μηχανισμός ενσωματώνει τεχνολογία με την οποία ο χρήστης του χεριού μπορεί να το ελέγχει με νοητικές εντολές. Στις δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί οι χρήστες του φουσκωτού χεριού μπορούσαν να πιάνουν αντικείμενα, ακόμη και κάποια που θέλουν απαλό άγγιγμα για να μην καταστρέφονται, όπως για παράδειγμα, ποτήρια ή  τρόφιμα. Το φουσκωτό χέρι μπορεί να εκτελεί και διαφόρων ειδών απαραίτητες στην καθημερινότητά μας κινήσεις, όπως το να ανοιγοκλείνει τσάντες, να πιάνει κουτιά με γάλα ή χυμούς και να ρίχνει το περιεχόμενό τους σε ένα ποτήρι, να βάζει στο στόμα του χρήστη φαγητό ή να γυρίζει σελίδες βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Ο κάτοχος του φουσκωτού χεριού μπορεί επίσης να κάνει χειραψίες και να χαϊδεύει το κατοικίδιό του.

Οικονομικό και λειτουργικό

Με την τιμή του να μην ξεπερνάει τα 500 ευρώ, αυτό το φουσκωτό χέρι, αν τελικά πράγματι κάνει όλα όσα αναφέρουν οι δημιουργοί του, θα αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για όσους χρειάζονται τεχνητό μέλος, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιο βιονικό.

Τα τεχνητά νευροπροσθετικά μέλη συνήθως κατασκευάζονται γύρω από μεταλλικούς σκελετούς με ηλεκτρικούς μηχανισμούς κίνησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι πολύ βαριά και άκαμπτα. Το φουσκωτό χέρι αποτελείται από μαλακό εύκαμπτο υλικό και από ίνες που λειτουργούν με τρόπο τέτοιο, ώστε να προσομοιάζουν με τη λειτουργία των αρθρώσεων των οστών στα δάκτυλα του χεριού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στο χέρι, θέλοντας να βρουν λύσεις σε διάφορες αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα σε αυτό, ώστε να το τελειοποιήσουν.