O Μάριος Γιαννάκου (αριστερά) στην ολοκλήρωση του αγώνα 150 χιλιομέτρων στον Αρτικό Κύκλο | Φωτογραφίες: Μπάμπης Γκιριτζιώτης
Θέματα

Από τη Δράμα στον Αρκτικό Κύκλο – σέρνοντας ένα έλκηθρο

«Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε την προσπάθεια των 150 χιλιομέτρων σέρνοντας το έλκηθρό μας στον Αρκτικό Κύκλο, σε κάτι λιγότερο από 40 ώρες. Πολικό κρύο, αϋπνία, πόνος αλλά και κοσμογονικά τοπία που χαράζονται μέσα στην ψυχή μας περιγράφουν την εμπειρία που ζήσαμε»: ο Μάριος Γιαννάκου, από τη Δράμα διηγείται μιαν αξέχαστη γι αυτόν εμπειρία
Χριστίνα Ταχιάου

«Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε την προσπάθεια των 150 χιλιομέτρων σέρνοντας το έλκηθρό μας στον Αρκτικό Κύκλο, σε κάτι λιγότερο από 40 ώρες. Πολικό κρύο, αϋπνία, πόνος αλλά και κοσμογονικά τοπία που χαράζονται μέσα στην ψυχή μας περιγράφουν την εμπειρία που ζήσαμε δύο μέρες μέσα στο αφιλόξενο πεδίο της Αρκτικής. (…) Τα όνειρα είναι σαν το έλκηθρο. Αν το θες πραγματικά, όσο βαρύ και να είναι, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να το τραβήξεις ως το τέλος!».

Με αυτήν την αισιόδοξη ανάρτηση, ο Μάριος Γιαννάκου ανακοίνωσε μέσω Facebook ότι έφερε εις πέρας έναν απίστευτο άθλο. Ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 150 χιλιομέτρων σε έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες. Πρόκειται για αγώνα σε πολικό ψύχος, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, που ονομάζεται Rovaniemi 150. Από τους 57 συμμετέχοντες, τερμάτισαν μόλις 17! «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν το κρύο. Είχαμε την έγνοια της πρόληψης ώστε να μην πάθουμε κρυοπαγήματα. Το σώμα εξασθενεί λόγω της ταλαιπωρίας και είναι ευάλωτο, οπότε είχαμε την ανησυχία να μην πάθουμε κάτι. Ευτυχώς, όλα πήγαν πολύ καλά», λέει στο protagon ο Μάριος Γιαννάκου. Μαζί του έτρεχε ο Πολυχρόνης Μυλωνάς, εκπαιδευτής του στις Ειδικές Δυνάμεις. «Ξεκίνησα αποφασισμένος να ολοκληρώσω τον αγώνα. Δεν υπήρχε η επιλογή της εγκατάλειψης», τονίζει.

Ο Μάριος Γιαννάκου κατά την εκκίνηση του αγώνα

Στον αγώνα αυτόν ο αθλητής είναι αυτόνομος. Δεν επιτρέπεται κανενός είδους βοήθεια. Ό,τι χρειάζονται για τη διαβίωσή τους στη διάρκεια του αγώνα βρίσκεται στο έλκηθρο το οποίο σέρνουν σε όλη τη διαδρομή. Μαζί με τους αθλητές ταξίδεψαν ο Γιώργος Λέντζας, ο οποίος κινηματογράφησε την προσπάθεια και θα φτιάξει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ και ο φωτογράφος Μπάμπης Γκιριτζιώτης, ορειβάτης και φυσιολάτρης. Μετά το τέλος του αγώνα, έμειναν λίγες ημέρες στη Φινλανδία για περιηγήσεις στη φύση με χάσκι.

Ο Μάριος Γιαννάκου είναι 25 ετών και ζει στη Δράμα. Προπονείται σε αγώνες ορεινού τρεξίματος στη Ροδόπη και τον Όλυμπο. Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να απουσιάζει συχνά προκειμένου να ταξιδεύει για τις αθλητικές του διαδρομές. Οι επιδόσεις του είναι πολύ εντυπωσιακές για την ηλικία του, καθώς οι μεγάλες διαδρομές συνήθως απαιτούν ώριμους δρομείς. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στην περίπτωση του Μάριου. Είναι και το ότι άρχισε να προπονείται μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. «Μπήκα απότομα και στους αγώνες, με μόλις 9 μήνες προπόνησης. Μάλιστα, κατάφερα να κατεβώ στο Ultra Trail της Ροδόπης (πλέον ο αγώνας ονομάζεται ROUT), των 100 μιλίων, δηλαδή 164 χιλιομέτρων», μας λέει σεμνά.

Στο Facebook έχει μια φωτογραφία με έναν στρουμπουλό νεαρό παιδί που χαμογελά. Στη λεζάντα γράφει: «Κάπως έτσι ήμουν το 2014 στα 135 κιλά. Τότε πήρα ένα σακίδιο γεμάτο τροφές, λίγο νερό και αρκετά πακέτα τσιγάρα και ανεβήκαμε με τον φίλο μου για πρώτη φορά στον Όλυμπο. Η ανάβαση από την απλή διαδρομή κράτησε περίπου 8 ώρες. Την ίδια διαδρομή την κάνω τώρα τρέχοντας περίπου σε 1μιση ώρα. Παρατηρώντας τον ήλιο να δύει από τις κορυφές του Ολύμπου, τότε κατάλαβα πως ανήκω εκεί.

Το Σάββατο τρέχω στον Αρκτικό Κύκλο 150 χιλιόμετρα, περίπου 50 κιλά ελαφρύτερος από τότε. Και θυμάμαι πως πριν 4 χρόνια θεωρούσα κατόρθωμα να τρέξω 5,6 χιλιόμετρα. Δεν υπήρξα ποτέ σπουδαίος αθλητής, ούτε είχα διακρίσεις αυτά τα χρόνια που τρέχω. Στόχος μου είναι μόνο να γίνω λίγο καλύτερος από αυτό που ήμουν χθες!

Υ.Γ. Μην σταματήσετε να κυνηγάτε τα όνειρά σας, όσο τρελά και να είναι. Πολλοί θα γελάσουν μαζί σας. Απλώς δείξτε τους πως γίνεται».

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;