Αν περπατούσε κανείς την λεωφόρο Αθηνάς πριν 60 περίπου χρόνια, φτάνοντας στο ύψος της Βαρβακείου Αγοράς δεν θα έβλεπε κρεοπωλεία και τα συναφή αλλά ένα πανέμορφο κτήριο του 1860 που στέγαζε ένα από τα παλαιότερα σχολεία της χώρας, το Βαρβάκειο Λύκειο. Το εκπαιδευτήριο αυτό, που σήμερα στεγάζεται στο Ψυχικό, πήρε το όνομά του από έναν Έλληνα πειρατή του 18ου αιώνα, τον Ιωάννη Βαρβάκη. Για όσους δεν συμπαθούν την ιστορία (πολύ κακώς) θα έχουν σε λίγους μήνες την ευκαιρία να μάθουν για τον άγνωστο πειρατή και την εθνική του προσφορά στη μεγάλη οθόνη… Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής κάτι «μαγειρεύει».
Την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης με αφορμή τη νέα του ταινία "ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι", που πραγματεύεται τη ζωή του πειρατή Ιωάννη Βαρβάκη που έγινε εθνικός ευεργέτης, θα είναι καλεσμένος της Λίνας Νικολακοπούλου και του Μάκη Προβατά σε μία από τις εξαιρετικές συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται στο Loft του πολυχώρου Gazarte, κάθε Κυριακή απόγευμα στις 6:30.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ στο τέλος της συνέντευξης, πού διαρκεί μία ώρα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει ερωτήσεις στον καλεσμένο. Η συζήτηση θα θίξει το ζήτημα των ευεργετών της παλαιάς Ελλάδας, όπως ήταν ο Βαρβάκης, αλλά και της σύγχρονης, όσων έχουμε εν τέλει, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη προβολή σκηνών από το γύρισμα της ταινίας "ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι".
Ο πολυβραβευμένος Ηρακλειώτης σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Σμαραγδής έχει μια λαμπρή φιλμογραφία από την οποία θυμίζουμε ότι ξεχωρίζουν οι μεγάλου μήκους ταινίες: "El Greco", το φιλμ που έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων φτάνοντας τους 1.200.000 θεατές τη χρονιά που προβλήθηκε, "Καβάφης", "Κελί μηδέν", "Αλαλούμ", "Το τραγούδι της επιστροφής" , αλλά και πολυβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως τα: "Σιγά η πατρίδα κοιμάται" ,"Χαίρε Τάσο Καρατάσο", "Χατζηεμμανουήλ" κ.α. Ενώ να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι αρκετοί φοιτητές του τμήματος Μ.Μ.Ε. του Παντείου Πανεπιστήμιου είχαν την τύχη να τον έχουν καθηγητή..