Φιαλίδια αίματος για κάθε είδους εξέταση (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Feisal Omar
Θέματα

Στο βρετανικό ΕΣΥ τεστ αίματος που ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου

Πρόκειται για μία εξέταση που γίνεται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος και σε πρώτη φάση θα την κάνουν 165.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες θα είναι ηλικίας από 50 έως και 79 ετών
Protagon Team

Αν με μία απλή λήψη αίματος μπορούσαν να ανιχνευθούν 50 τύποι καρκίνου, θα άλλαζαν για πάντα οι κανόνες στο παιχνίδι με την επικίνδυνη νόσο. Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, η έγκαιρη διάγνωση σε αυτήν την περίπτωση έχει πάντα αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης, λιγότερα χειρουργεία, μειωμένη χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπείες κ.λπ. Μοιάζει με κάτι εντελώς θεωρητικό, όμως είναι απτή πραγματικότητα, έστω και σε πειραματικό στάδιο.

Το τεστ ξεκινά να γίνεται σε βρετανούς πολίτες δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας και στην πρώτη φάση θα εξεταστούν 165.000 άτομα.

Ερευνα έχει δείξει ότι οι μοριακές αλλαγές για διάφορους τύπους ασθενειών που είναι δύσκολο να διαγνωστούν σε αρχικά στάδια, όπως είναι ο καρκίνος των ωοθηκών, του παγκρέατος και του οισοφάγου, μπορούν να τις διαγνωστούν με αυτό το τεστ.

Οι πρώτοι συμμετέχοντες θα είναι ηλικίας μεταξύ 50 και 79 ετών και θα κληθούν να κάνουν κάθε χρόνο εξετάσεις αίματος επί τρία έτη. Εάν το πρόγραμμα αποδείξει ότι η δοκιμή «Gallieri», όπως ονομάζεται, είναι αποτελεσματική, θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει 1 εκατομμύριο Βρετανούς μέχρι το 2025, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος ανιχνεύει ενδεικτικές χημικές αλλαγές σε τμήματα του γενετικού κώδικα, που διαρρέουν από τους όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα.

Επιτυχία 96% στις δοκιμές

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του τεστ, ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber και την Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Francis Crick και το University College του Λονδίνου, έλεγξαν περισσότερα από 4.000 δείγματα ασθενών για περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου (πνευμόνων, ωοθηκών, παχέος εντέρου κ.ά.). Το τεστ κατάφερε να ανιχνεύσει με επιτυχία το 96% των περιπτώσεων με καρκίνο.

Οπως είχαν υπογραμμίσει οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology, «τα θετικά αποτελέσματα είναι ακριβή σε ποσοστό άνω του 99%, αλλά θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες για να διασφαλιστεί ότι δεν διαφεύγουν κάποια κρούσματα από το τεστ αυτό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ψευδαίσθηση ασφάλειας στους ασθενείς».

Ο επικεφαλής του τμήματος πρώιμης διάγνωσης του Cancer Research UK, δρ Ντέιβιντ Κρόσμπι, διευκρίνισε ότι «η ανίχνευση των καρκίνων σε αρχικά στάδια, όταν είναι λιγότερο επιθετικοί και μπορούν να αντιμετωπιστούν ευκολότερα, έχει τεράστιες πιθανότητες να σώσει ζωές. Χρειαζόμαστε τεχνολογικές καινοτομίες που θα κάνουν αυτές τις πιθανότητες πραγματικότητα».