Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της μελέτης βασικών παραγωγικών κλάδων και προϊόντων της χώρας και της ανάδειξης της τοπικής παραγωγικής ιστορίας της, οργανώνει θεματική ημερίδα με τίτλο «σταφίδα, ιστορία και κληρονομιά ενός προϊόντος», την Παρασκευή 31 Μαρτίου (ώρα 17:30), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
Η ανάπτυξη της καλλιέργειας, η εμπορική προώθηση, ο υλικός πλούτος που παρήχθη κατά την ακμή της και η σταφιδική κρίση, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, ανέδειξαν τη σταφίδα σε προϊόν με κεντρικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το πρώτο και πιο προσοδοφόρο αγροτικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας τον 19ο αιώνα συνδέθηκε με θεωρίες ανάπτυξης, οικονομικής μεγέθυνσης, συγκυρίας και κοινωνικής διαφοροποίησης.
Η υπερτοπική παρέμβαση, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της, ήταν ευρηματική και επιχειρηματικά προσανατολισμένη προς την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής με την οινοποιία και την οινοπνευματοποιία.
Η λύση στη διάθεση της σταφιδικής παραγωγής ήρθε με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο που άλλαξε συνολικά τους όρους και τις συνθήκες της Οικονομίας, αλλά και με τη φυσική γήρανση των ίδιων των σταφιδαμπέλων.
Το αναγκαίο ιστορικό πλαίσιο θα θέσει ο μελετητής του θέματος, ιστορικός οικονομικής ιστορίας Αλέξης Φραγκιάδης, σε παρέμβασή του με τίτλο «Η κορινθιακή σταφίδα και οι απαρχές της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα». Τη διαχρονική ιστορία του προϊόντος θα φωτίσει η προβολή δύο τεκμηριωτικών ταινιών, παρουσία των σκηνοθετών τους:
- Η μαυρομάτα (1994, 69’) του Δημήτρη Σπύρου αφορά τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και εστιάζει στη διάδοση του προϊόντος στο πέρασμα του χρόνου, γεγονός που συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της δυτικής Πελοποννήσου.
- Σταφίδα η Χρυσοφόρος (2006, 27’) της Δήμητρας Ζήρου (σειρά Φωτόσφαιρα), μια περιήγηση στους χώρους και τους χρόνους της σταφίδας, τις αποθήκες και τα αρχοντικά των σταφιδεμπόρων και μια συνάντηση με τους ανθρώπους της σταφίδας, που μιλούν με συγκίνηση για τον παρελθόντα πλούτο, ενώ οι νεότεροι κάνουν σχέδια για το μέλλον.
Η ημερίδα θα συνδυασθεί με έκθεση αρχειακού και βιβλιακού υλικού από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, ειδικότερα το Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος με έμφαση σε συναφείς συνεταιριστικές προσπάθειες και μέτρα κατά τον Μεσοπόλεμο.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλέφωνο 210 3418011, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00).