Ο Σεμπάστιαν Φέτελ και το κράνος που άναψε φωτιές | motorsportweek.com
Θέματα

Η σημαία του ψευδοκράτους βγήκε άμεσα από το κράνος του Φέτελ

Πήγαινε για καλό αλλά του βγήκε ανάποδα καθώς, λίγες ώρες πριν την εκκίνηση του Γκραν Πρι στο Μπαχρέιν αυτό το Σαββατοκύριακο, ο γερμανός πρωταθλητής αναγκάστηκε να πει ότι το μήνυμα που ήθελε να στείλει για την επέμβαση στην Ουκρανία δεν πέρασε
Γιάννης Κωνσταντόπουλος

Η είδηση κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου. Και όχι μόνο στα κυπριακά Μέσα που εύλογα αντέδρασαν πρώτα αναμεταδίδοντάς την.

Ομως, ας το πάρουμε από την αρχή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η αφορμή για διάφορες εξελίξεις στη Φόρμουλα 1, μεταξύ των οποίων και την απόφαση του Φέτελ να διακοσμήσει το κράνος του με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Μέχρι εδώ καλά.

Στο κάτω μέρος του, σαν περίγραμμα, με πολλές μικρές φωτογραφίες, απεικονίζονται 250 σημαίες διαφόρων κρατών, ως ένδειξη της παγκόσμιας αντίθεσης στον εξελισσόμενο πόλεμο. Μέχρι εδώ καλά. Μόνο που μεταξύ αυτών υπάρχει και η σημαία του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου που έχει συστήσει η τουρκική πλευρά.

Τα αντανακλαστικά του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου (CAA) ήταν άμεσα και κατέθεσε καταγγελία στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, τη γνωστή FIA, που είναι και η διοργανώτρια Αρχή της Φόρμουλα 1. Αίτημά του η αφαίρεση της σημαίας και η επιβολή προστίμου στον ίδιο και την ομάδα του οδηγού, Aston Martin. Στη συνέχεια ο Φέτελ μιλώντας στα μίντια δήλωσε πως η αναστάτωση που προκλήθηκε ήταν, τελικά, αντίθετη με το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Αναμενόμενα, η σχετική σημαία αφαιρέθηκε.

Η σημαία του ψευδοκράτους στο κράνος του γερμανού πρωταθλητή

Μέχρι να συμβεί αυτό, στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα εμφανίστηκε χολή. Κλασικά. Συγγνώμη κιόλας, αλλά περίμενε κανείς ότι ο Φέτελ ή οποιοσδήποτε αθλητής επιπέδου σταρ είναι ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στη βόρεια Κύπρο; Ή ασχολείται ο μέσος πολίτης του κόσμου για τη βάρβαρη μεν αλλά όχι διεθνούς βεληνεκούς επέμβαση των Τούρκων το ’74; Οσο δεν ξέραμε πολλοί από εμάς για το πού ακριβώς πέφτει η Ουκρανία μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Κακώς; Ναι. Ομως αυτή είναι η πραγματικότητα. Στην ουσία; Ούτε καν θα έκατσε να δει από κοντά ο γερμανός πρωταθλητής τις μινιατούρες από τις 250 σημαίες. Εννοείται. Ενα μήνυμα ήθελε να περάσει και ήταν το σωστό – όσο και αν εμπίπτει ενδεχομένως σε μια γενικότερη δημοσιοσχετίστικη προσέγγιση. Αλλωστε, τα γράψαμε  και πρόσφατα. Εγκλήματα κατά ανθωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν και στο Μπαχρέιν, όπου αυτό το σαββατοκύριακο γίνεται το Γκραν Πρι και οι οδηγοί είναι όλοι εκεί, χαρούμενοι στο grid.

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο μονοθέσιο της Αστον Μάρτιν κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, στο Μπαχρέιν REUTERS/Hamad I Mohammed

Οπως δήλωσε η πλευρά της ομάδας του στην F1, η Aston Martin, η εταιρεία που διακοσμεί τα κράνη του Φέτελ, η Jens Munser Designs, αγόρασε ένα στίκερ με τις σημαίες του κόσμου από μια γνωστή πλατφόρμα με στοκ εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μετά την τοποθέτησε στο κράνος. Εύλογα δεν θα περίμενε κανείς να αναλύσει ο κάθε γραφίστας ή ντιζάινερ κράνων τι ακριβώς συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο για κάθε μια από τις χώρες αυτές. Προφανώς ούτε το επικοινωνιακό τμήμα της Aston. Οσο δε για το tweet που «ανέβηκε» πριν λίγες ώρες από τη γραφιστική εταιρεία, είναι σεμνό και εύστοχο.

Κοντολογίς. Ο Φέτελ είχε την καλή πρόθεση. Ομως η χολή είναι περιττή.