Η κατανάλωση βότκας πέφτει στη Ρωσία. Το πιστεύετε; Και όμως! Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρώσοι μείωσαν εντυπωσιακά την κατανάλωση του παραδοσιακού ποτού τους κατά 43% μέσα σε δεκατρία χρόνια, από το 2003 έως το 2016.
Ολοι προσπάθησαν να πολεμήσουν τον αλκοολισμό στη μεταπολεμική Ρωσία γράφει η Corriere della Sera, αλλά δεν τα κατάφεραν: ούτε ο Μπρέζνιεφ ούτε ο Γκορμπατσόφ. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το «θαύμα» το πέτυχε ο Πούτιν. Πλέον οι Ρώσοι πίνουν περί τα 12 λίτρα οινοπνεύματος ετησίως, κάτι περισσότερο από τους Γάλλους και τους Γερμανούς πάντα – αλλά όχι μόνο αυτό. Πέτυχαν σπουδαία πράματα: έχουν αντικαταστήσει στο ποτήρι τους τη βότκα με το κρασί και την μπίρα.
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας διατείνεται κιόλας ότι τα στοιχεία του 2018 θα δείξουν την κατά κεφαλήν κατανάλωση πεσμένη στα 9,7 λίτρα – και μόνο η μισή ποσότητα θα αφορά αποστάγματα, παρακαλώ.
Τι συνέβη και άλλαξαν τα πράγματα; Δεν χιονίζει πια; Μήπως δεν παγώνουν ο «αφέντης και ο δούλος», μπας και αβγάτισαν τα «μέτρα γης που χρειάζεται ο άνθρωπος» όπως βάφτισε ο Τολστόι τον τάφο; Οχι, όλα αυτά ισχύουν και με το παραπάνω. Αλλαξε απλώς ο τρόπος που βλέπουν οι νεόπλουτοι τη βότκα. Στα «ιν» στέκια της πρωτεύουσας και της Αγίας Πετρούπολης η βότκα θεωρείται «χυδαία» και παλιομοδίτικη. Πλέον όλο και περισσότεροι καταναλώνουν ποτά με λιγότερο οινόπνευμα, όπως το κρασί και η μπίρα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η καμπάνια του κράτους που από το 2011 απαγόρευσε τις διαφημίσεις βότκας και την κατανάλωση ποτών εν μέση οδώ.
Ετσι βελτιώθηκαν και οι συνθήκες διαβίωσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού μαζί με το «προσδόκιμο ζωής» και τους λοιπούς δείκτες του ΠΟΥ: οι άνδρες θα ζουν έως τα 68 έτη και οι γυναίκες έως τα 78 έτη, ενώ έως το 2014 ένας στους τέσσερις Ρώσους πέθαινε από το πιοτό προτού προλάβει να συμπληρώσει τα 55 έτη. Να σημειωθεί ότι η κρατική αντιαλκοολική καμπάνια στη Ρωσία συνοδεύει την αντικαπνιστική.
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Η οικονομική κρίση της δεκαετίας και η δυσπραγία που αντιμετωπίζει και η ρωσική κοινωνία είναι ένας παράγοντας που ευνοεί την «επιστροφή» στο ποτήρι. Εξάλλου λόγω της ανέχειας πολλοί είναι εκείνοι που παρασκευάζουν αλκοολούχα ποτά κατ’ οίκον – ένα στοιχείο εκτός των επισήμων στατιστικών, οι οποίες βασίζονται στις αγορές των προϊόντων.