Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Facebook. Μας προτείνει πιθανούς φίλους. Μαθαίνοντας πού βρισκόμαστε... | REUTERS/Stephen Lam/File Photo
Θέματα

Πώς μας προτείνει τους πιθανούς φίλους το Facebook;

Μας τα μασάει ο κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Πρώτα συμφώνησε ότι τα «δεδομένα τοποθεσίας» μας ήταν ένας από τους παράγοντες του συστήματος εύρεσης και πρότασης «φίλων» και μετά ανασκεύασε και είπε ότι δεν τα χρησιμοποιεί - πλέον...
Protagon Team

 

Το Facebook αρνήθηκε ότι κάνει χρήση δεδομένων εντοπισμού ώστε να προτείνει πιθανούς φίλους στους χρήστες του.

Το χαρακτηριστικό του διάσημου κοινωνικού δικτύου («άτομα που μπορεί να γνωρίζετε) είναι γνωστό ότι προτείνει στους χρήστες άτομα που δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστους κοινούς φίλους στο δίκτυο – και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές δεν έχουν τίποτα κοινό πέρα του ότι μοιράζονται το ίδιο φυσικό χώρο. Και όπως είναι φυσικό, προκάλεσε ανησυχίες για το πώς πραγματικά λειτουργεί, σύμφωνα με Ελ Χαντ στη Guardian.

Το θέμα ξανά ήρθε στην επιφάνεια όταν την Τρίτη (5/7) το Fusion ανέφερε ότι το Facebook αντλούσε δεδομένα θέσης από τα έξυπνα κινητά των χρηστών του για να ενημερώσει τις προτάσεις για τα άτομα που μπορεί να γνωρίζετε. Χαρακτήρισε μάλιστα την όλη κατάσταση μια «καταστροφή της ιδιωτικότητας». Πολύ απλά η ανάγνωση από το Facebook της πληροφορίας για το πού βρίσκεστε το οδηγούσε στο να προτείνει να γίνετε φίλος με κάποιον που βρίσκεται εκεί κοντά – και ίσως να τον είχατε ήδη δει… Οργουελικό;

Εκπρόσωπος του Facebook είχε παραδεχτεί παλαιότερα ότι οι «πληροφορίες τοποθεσίας» είναι ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιεί το σύστημα για να βρίσκει και να προτείνει άτομα στους χρήστες του.

Η Βιολέτα Μπλου, ρεπόρτερ στο Cybercrime έγραψε στο Twitter της ότι έχει βαρεθεί να την ρωτάνε φρικαρισμένοι οι συνάδελφοί της γιατί το Facebook τους προτείνει τις προστατευόμενες πηγές τους. Η απάντηση της ήταν απλή: «Σταματήστε να το χρησιμοποιείτε».

Στην συνέχεια το Fusion δημοσίευσε μια ενημερωμένη δήλωση του Facebook όπου έλεγε μεταξύ άλλων ότι δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών, αν και παλιότερα το έκανε για μικρό χρονικό διάστημα.

Η δημοσιογράφος του Fusion, Κασμίρ Χιλ, έγραψε ότι είχε ένα «ρεπορταριακό χτύπημα στο λαιμό». Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν της είχε τύχει ένας εκπρόσωπος την μία στιγμή να επιβεβαιώνει κάτι και να το ανακαλεί μετά τόσο γρήγορα.

Σύμφωνα με την ενημερωμένη δήλωση της εταιρείας, το Facebook έκανε μια μικρή δοκιμή για τέσσερις εβδομάδες στο τέλος του 2015. Κατά την διάρκειά της δοκιμής χρησιμοποίησε τις πόλεις των χρηστών για να δημιουργήσει μια κατάταξη πιθανών φίλων. Επίσης, ανέφερε ότι δεν ήταν όλοι ενήμεροι στην εταιρεία ότι η δοκιμή είχε τελειώσει.

«Μπορεί να σας προβάλουμε άτομα που έχετε κοινούς φίλους ή έχετε κοινά σε τομείς όπως η εργασία και η εκπαίδευση. Ακόμα και από δίκτυα που συμμετέχετε ή από τις επαφές που έχετε εισάγει στο Facebook ή από άλλους παράγοντες», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Επίσης, στο τμήμα βοήθειας του κοινωνικού δικτύου αναφέρει σχεδόν τα ίδια πράγματα με την διαφορά ότι προσθέτει στο τέλος «και άλλους πολλούς παράγοντες» που δεν ονομάζει.

Πέρυσι το Vice προσπάθησε να ερευνήσει γιατί τα ταιριάσματα για ραντεβού των χρηστών εμφανίζονταν ως προτεινόμενοι φίλοι. Αλλά έβγαλε αμφίβολα αποτελέσματα. Το ίδιο το Facebook είχε αρνηθεί ότι χρησιμοποιούσε δεδομένα από εφαρμογές τρίτων όπως το Tinder και το OKCupid.

Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι οι προτάσεις της πλατφόρμας ενημερώνονται από εύρωστη «πρόβλεψη συνδέσμων» και μοντελοποίηση του επεκτατικού κοινωνικού γραφήματος της.

«Στο τέλος η υπηρεσία του Facebook που σου προτείνει φίλους δεν είναι ούτε μαγική ούτε μοχθηρή. Είναι πολύ καλά μαθηματικά» έγραψε πέρυσι η Καιτλίν Ντεγουέι στην Washington Post.

Οι χρήστες που ανησυχούν για την χρήση των δεδομένων τοποθεσίας τους μπορούν να αποτρέψουν την πρόσβαση σε αυτά με μια ρύθμιση στις επιλογές απορρήτου του τηλεφώνου τους. Επίσης, μπορούν να δουν ποιες από τις επαφές τους έχουν εισαχθεί και να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους στην σελίδα ιστορικού προσκλήσεων.