Η κεντρική Plaza de Armas στο Σαντιάγο. H Χιλή διαθέτει μία από τις πιο σταθερές και αδιάφθορες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική | Shutterstock
Θέματα

Πώς είναι να ζεις σε μια χώρα με σωστή κυβέρνηση;

Η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, μαζί με τη Μποτσουάνα και τη Χιλή, είναι έξι από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών και στην αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης. Και γι' αυτό οι πολίτες τους εμπιστεύονται απόλυτα αυτούς που τους κυβερνούν
Protagon Team

Πότε μια χώρα κυβερνάται σωστά; Είτε το ζήτημα αφορά τον περιορισμό της διαφθοράς ή τη λήψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών παιδείας και υγείας, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας κοινωνίας που λειτουργεί το δυνατόν αρτιότερα.

Για την ποσοτική αποτίμηση της εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των όποιων πολιτικών εφαρμόζονται για αυτόν τον σκοπό έχουν δημιουργηθεί διάφοροι δείκτες, όπως ο Rule of Law Index του οργανισμού World Justice Project και οι Governance Index και Social Progress Index της Παγκόσμιας Τράπεζας, που κατατάσσουν τις χώρες με βάση τις επιδόσεις τους σε διάφορους τομείς, λαμβάνοντας πληροφορίες μέσω δημοσκοπήσεων και αξιοποιώντας δημόσια διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Και είναι αξιοσημείωτο πως, παρά τις όποιες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των τριών αυτών δεικτών, αναφέρει το BBC, υπάρχουν κάποιες χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις και για τις προοδευτικές πολιτικές που εφαρμόζουν και για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους και για την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.       

Δανία

Το ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Nordic Countries) διαθέτουν κρατικούς μηχανισμούς που λειτουργούν σχεδόν στην εντέλεια είναι γνωστό. Η Δανία, ωστόσο, ξεπερνά τους γείτονές της, αφήνοντας, ταυτόχρονα, πολύ πίσω τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Στη Δανία κανένας δεν πεινάει και κανένας δεν στερείται ιατρικής φροντίδας, η βασική εκπαίδευση είναι καθολική ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στην υποχρέωση του κράτους όσον αφορά την πληροφόρηση των πολιτών.

Βόλτες και καφέ στο γραφικό κανάλι Nyhavn της Κοπεγχάγης: η ζωή στη Δανία είναι πιο ακριβή σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι τα οφέλη ξεπερνούν το όποιο κόστος

Βάση αυτού του εξαιρετικού συστήματος κρατικής πρόνοιας αποτελεί κυρίως το αίσθημα εμπιστοσύνης που διακατέχει την πλειονότητα των Δανών. «Όταν οι Δανοί είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο ή στη δουλειά τους, αρκεί να τηλεφωνήσουν και να ενημερώσουν. Στη Γερμανία, ωστόσο, εργαζόμενοι και σπουδαστές υποχρεούνται να προσκομίσουν ένα επίσημο πιστοποιητικό από γιατρό», εξήγησε η Αν Στάινμπαχ, ταξιδιωτική συντάκτρια από τη Γερμανία που έζησε για κάποιο διάστημα στο Ααρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας. «Αμφότερες οι χώρες είναι ιδιαίτερα δομημένες όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζουν και τη δημόσια διοίκηση, αλλά οι Γερμανοί επιθυμούν να είναι όλα γραμμένα στο χαρτί, με τάξη και πιστοποιημένα, ενώ οι Δανοί συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλο ως φίλοι σχεδόν σε κάθε περίσταση», πρόσθεσε.

Σίγουρα η ζωή στη Δανία είναι πιο ακριβή σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αρκεί να σημειωθεί, για παράδειγμα, πως τα έσοδα από την φορολογία αντιστοιχούν στο 48% του ΑΕΠ. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι τα οφέλη ξεπερνούν το όποιο κόστος.

Νέα Ζηλανδία

Κινούνται σχεδόν παράλληλα σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις και στους τρεις δείκτες αλλά στην πράξη προηγείται η Νέα Ζηλανδία καθώς η γειτονική Αυστραλία τείνει να είναι περισσότερο ασταθής πολιτικά. Την ίδια ώρα οι Αυστραλοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τη (σχετική) βία αλλά και τη διαρκή απειλή της τρομοκρατίας.

Πατέρας και γιος απολαμβάνουν ένα μαγευτικό τοπίο στη Νέα Ζηλανδία. Oταν ένας πολίτης της Νέας Ζηλανδίας φτάνει στην ηλικία των 65 ετών αρχίζει αυτόματα να λαμβάνει μια πλουσιοπάροχη σύνταξη

«Η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέσπισε το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο», επισήμανε η Ζόι Χέλεν, ιδρύτρια μιας οικοφεμινιστικής οργάνωσης η οποία έζησε επί μια δεκαετία στη Νέα Ζηλανδία. Οι Νεοζηλανδοί εφαρμόζουν γενναιόδωρες πολιτικές για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών, των παιδιών, των μαθητών και των ηλικιωμένων.

«Γνωρίζετε τη ρήση ‘μπορεί κανείς να κρίνει έναν πολιτισμό από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους ηλικιωμένους του. Όταν ένας πολίτης της Νέας Ζηλανδίας φτάνει στην ηλικία των 65 ετών αρχίζει αυτόματα να λαμβάνει μια πλουσιοπάροχη σύνταξη, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έβγαλε ή κληρονόμησε και ανεξάρτητα από το πότε έφτασε στη χώρα», πρόσθεσε η κυρία Χέλεν.

Καναδάς

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο Καναδάς κατατάσσονται ψηλά σε όλους τους δείκτες αλλά οι Αμερικανοί δεν χαίρουν ούτε της πολιτικής σταθερότητας ούτε της απουσίας βίας και τρομοκρατίας που απολαμβάνουν οι Καναδοί. Η καθολική πρόσβαση σε τρόφιμα και στις υπηρεσίες υγείας και παιδείας καθώς και ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων επιτρέπει στους Καναδούς να συγκρίνονται με τους Σκανδιναβούς.

Καναδοί γιορτάζουν την 150ή επέτειο από την ίδρυση της χώρας, στην πλατεία Νέιθαν Φίλιπς του Τορόντο, τον περασμένο Ιούλιο. Ο Καναδάς είναι προοδευτικότερος, όσον αφορά τις αξίες του, σε σύγκριση με τον γείτονά του στον νότο

«Ο Καναδάς είναι προοδευτικότερος, όσον αφορά τις αξίες του, σε σύγκριση με τον γείτονά μας στο νότο. Σπάνια, εδώ, ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών ή των μελών της ΛΟΑΤ κοινότητας θα αποτελούσαν σοβαρά ζητήματα συζήτησης. Φυσικά, τα άτομα έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά στο σύνολό της η χώρα υποστηρίζει πολιτικές που συνάδουν με τη συμπόνοια και την αποδοχή των διάφορων επιλογών ζωής», υποστήριξε η Άλια Μπίκσον, μία ξεναγός που ζει στο Τορόντο και έχει διπλή, αμερικανική και καναδική, υπηκοότητα.

Συχνά, όμως, οι νεοφερμένοι στη χώρα, θεωρούν λανθασμένα πως η φυσική ευγένεια και η σύνεση των Καναδών, τους καθιστά αδύναμους και αφελείς. Αντιθέτως, υποστηρίζει η Άλια Μπίκσον, «οι Καναδοί διαθέτουν ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης και θα κρίνουν την συμπεριφορά των ξένων αμερόληπτα. Οι Καναδοί δεν ανέχονται πρόθυμα τους ανόητους», επεσήμανε.

Ιαπωνία

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κατέχει την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ασίας για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, για την επιβολή του νόμου και για την πολιτική σταθερότητα ενώ λαμβάνει και την υψηλότερη βαθμολογία και στον δείκτη Κοινωνικής Προόδου κυρίως για τις επιδόσεις της στην παιδεία, την υγιεινή, τη διατροφή του γενικού πληθυσμού και τις υπηρεσίες υγείας.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στην φυσική τάση των Ιαπώνων να εκτιμούν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και να τηρούν τους τύπους. Σημαντική είναι, ωστόσο, και η συμβολή αποτελεσματικών και σε ορισμένες περιπτώσεις φιλελεύθερων πολιτικών, ειδικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», επισήμανε ο Άνταμ Γκάλστον, συγγραφέας από τις ΗΠΑ που ζει και εργάζεται στην Φουκουόκα.

Διαγωνισμός καλλιγραφίας στο Τόκιο: η Παιδεία είναι ισχυρό χαρτί των Ιαπώνων (REUTERS/Kim Kyung-Hoon)

Στην Ιαπωνία η δημόσια ασφάλιση υγείας είναι καθολική, παρόλο που το κόστος είναι υψηλό. Υπάρχει ο βραχνάς της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων αλλά προς το παρόν το σύστημα εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στις όποιες ανάγκες. Στην Ιαπωνία εργάζονται επίσης μερικοί από τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο με ειδίκευση στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ισχυρό χαρτί των Ιαπώνων είναι και η παιδεία. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτικές ενώ τα ιαπωνικά σχολεία έχουν καλές επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρότι τα σχολεία τους είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένα, γεγονός που μπορεί να οδηγεί στην ομογενοποίηση, οι Ιάπωνες προσέχουν ιδιαίτερα και τη διατροφή των τέκνων τους, με τα σχολικά γεύματα τους να παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα.

Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των χωρών της Αφρικής με τις αποδοτικότερες κυβερνήσεις, ειδικά όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε περιφερειακό επίπεδο και στους τρεις δείκτες.

Μετά από μια σειρά σκανδάλων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η τότε κυβέρνηση προέβη το 1994 στη σύσταση της Διεύθυνσης Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία συνεχίζει ακόμα να διερευνά και να διώκει διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. Επιπλέον, επιτεύχθηκε τελικά, μετά από χρόνια άκαρπων προσπαθειών και και η ισότιμη κατανομή ανά τις περιφέρειες της χώρας των δημόσιων εσόδων από την εκμετάλλευση των αδαμαντορυχείων της.

Κάθε κοινότητα της Μποτσουάνα με περισσότερους από 500 κατοίκους διαθέτει δημοτικό σχολείο και κέντρο υγείας

Οι προσωπικές ελευθερίες των πολιτών της Μποτσουάνα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, η ελευθεροτυπία δεδομένη και τα προσωπικά δικαιώματα ιδιοκτησίας κατοχυρωμένα. Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αποτέλεσαν τη βάση για τη σημαντική ανάπτυξη στην παροχή υπηρεσιών παιδείας και υγείας. Κάθε κοινότητα με περισσότερους από 500 κατοίκους διαθέτει δημοτικό σχολείο και κέντρο υγείας. Με στόχο τη θωράκιση της χώρας από την πανδημία του HIV/AIDS οι αρχές ανέπτυξαν ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πληροφόρησης του γενικού πληθυσμού με τους πολίτες που είναι θετικοί στον ιό να λαμβάνουν δωρεάν αντιρετροϊκή αγωγή.

Αξιοσημείωτες είναι και οι επιδόσεις των κυβερνήσεων της χώρας στην προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός που συνέλαβε στην αύξηση του τουρισμού που παράγει το 12% του ΑΕΠ της Μποτσουάνα. Τα έσοδα από τον τουρισμό αξιοποιούνται για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, τον έλεγχο της άγριας ζωής και την πάταξη της λαθροθηρίας.

Χιλή

Κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις χάρη στη διαφάνεια, τον έλεγχο της διαφθοράς και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας. Την ίδια ώρα η Χιλή διαθέτει μία από τις πιο σταθερές και αδιάφθορες κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική.

Eνα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο, το Parque Metropolitano de Santiago, στην πρωτεύουσα της Χιλής

Έχει επίσης επιτευχθεί ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ασφάλιση είναι οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική ενώ οι υποδομές της χώρας χαρακτηρίζονται υψηλών προδιαγραφών. Ξεχωρίζει το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ενώ η πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα είναι επίσης καθολική. Στο Σαντιάγο, πρωτεύουσα της χώρας των 18 εκατ. κατοίκων, υπάρχει και το Parque Metropolitano de Santiago, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο, η έκταση του οποίου ξεπερνά 7.000 στρέμματα.