| CreativeProtagon
Θέματα

Πώς μπαίνουν από «κόκκινη» χώρα στην Ελλάδα δίχως τεστ κορονοϊού

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, όποιος δεν είναι κάτοικος χώρας της ΕΕ, δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα. Για τους πολίτες, όμως, από χώρες με υψηλή δραστηριότητα της νόσου ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί, τους οποίους αρκετοί παραβαίνουν... νομίμως
Γιάννης Δεβετζόγλου

Διάτρητο θα παραμείνει το σύστημα ελέγχου εισόδου στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς οποιοσδήποτε προέρχεται από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ ή χώρα της ΕΕ με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (κόκκινη) και θέλει να περάσει τα σύνορα χωρίς να υποβληθεί σε υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό, μπορεί να επιλέξει κάποια άλλη χώρα εισόδου ως ενδιάμεσο σταθμό και να μην ελεγχθεί.

Για παράδειγμα, μπορεί επισκέπτες ή ακόμη και Ελληνες που ζουν τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία, όχι απλώς να φτάσουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω Γερμανίας ή Αυστρίας, αλλά να μην υποβληθούν και σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό.

Το ίδιος ακριβώς συμβαίνει και με τους έλληνες πολίτες ή πολίτες της ΕΕ που έρχονται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Αν για παράδειγμα κάποιος ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Νέα Υόρκη, κάνει στάση στη Φρανκφούρτη και από εκεί πάρει πτήση για την Αθήνα, δεν θα περάσει απολύτως κανέναν έλεγχο. Πώς;

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι όσοι θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελέγχονται μόνο δειγματοληπτικά.

Στην κατηγορία της ελεύθερης εισόδου στη χώρα με δειγματοληπτικό έλεγχο ανήκει κατ’ εξαίρεσιν και η Σερβία με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Οποιος υποβάλλεται σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, πρέπει να ζητηθεί από τους αρμόδιους να παραμείνει κατ’ οίκον για 24 ώρες.

Αν σε αυτό το διάστημα δεν τον καλέσουν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να τον ενημερώσουν ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, τότε «συνεχίζει κανονικά τη ζωή του». Εάν τον ενημερώσουν ότι είναι θετικός, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Οσον αφορά τις χώρες της ΕΕ, εξαίρεση αποτελούν όσοι έρχονται από τις «κόκκινες χώρες» –Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Σουηδία και Ολλανδία– οι οποίοι ελέγχονται καθολικά, δηλαδή όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στο αεροπλάνο.

Οι πολίτες από αυτές τις χώρες μετά τον έλεγχο (θεωρητικά) παραμένουν υποχρεωτικά σε απομόνωση για 24 ώρες.

Ωστόσο, αρκετοί, ειδικά όσοι έρχονται από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, που δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, επιλέγουν ως ενδιάμεσο σταθμό «πράσινες» χώρες, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψουν και έτσι δεν υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό.

Αυτό που ελέγχουν οι αρχές στα ελληνικά αεροδρόμια, είναι η χώρα προέλευσης του αεροπλάνου και όχι έναν έναν τους επιβάτες του, ώστε να διαπιστωθεί από πού ξεκίνησαν.

Εξαιρέσεις

Σε αυτή τη φάση μπορούν να έρθουν στη χώρα Ελληνες που βρίσκονταν ή ζούσαν σε χώρα του εξωτερικού ή όσοι έχουν σημαντικό λόγο υγείας ή επαγγελματικό, έχουν συγγενείς στην Ελλάδα και κάποιες ακόμη ελάχιστες εξαιρέσεις. Αυτές οι κατηγορίες μπορούν να έρθουν από οποιαδήποτε χώρα, εφόσον βρουν χώρα-γέφυρα, η οποία μάλιστα δεν τους βάζει σε 14ήμερη καραντίνα.

Επίσης, μπορεί ένας Ελληνας ή πολίτης της ΕΕ να έρθει από την Αλβανία στην Ελλάδα, δεν μπορεί όμως να έρθει ένας Αλβανός στην Ελλάδα ή άλλη χώρα της ΕΕ.

Τέλος από 1η Ιουλίου

Καθώς σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι ενδιάμεσοι σταθμοί ενός ταξιδιώτη, τέλος στην αυθαιρεσία αναμένεται να μπει από την 1η Ιουλίου με το νέο σύστημα Passenger Locator Form (PLF).

Με το σύστημα αυτό, κανένας επιβάτης δεν θα μπορεί να κάνει check-in, εάν δεν δηλώσει πρώτα και υποχρεωτικά τη χώρα από την οποία ξεκινά το ταξίδι του.

Κάτι που θα ελέγχεται και ηλεκτρονικά με το IP της σύνδεσης του υπολογιστή. Ακόμη όμως και αν χρησιμοποιήσει κάποιος proxy server για να «ξεγελάσει» το σύστημα, δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο και με την κάρτα επιβίβασης.

Το σύστημα αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία αυστηρά από την 1η Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ανοίγουν τα αεροδρόμια όλης της χώρας και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός στους ελέγχους των επιβατών.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος στα αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου δεν θα γίνεται πλέον με βάση τη χώρα άφιξης του αεροσκάφους, αλλά ανάλογα με το PLF του κάθε επιβάτη, δηλαδή τη χώρα από την οποία ξεκίνησε, κάτι που αναμένεται να λύσει και το σημερινό πρόβλημα.

Ακριβώς το ίδιο θα ισχύει και για τις οδικές, αλλά και τις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Εκτός οι ΗΠΑ;

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ετοιμάζονται» να εμποδίσουν Αμερικανούς να εισέλθουν στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται προσχέδια καταλόγων για ταξιδιώτες που μπορούν να γίνουν δεκτοί από την 1η Ιουλίου και μετά (εδώ). Πάντως, το σχέδιο της Κομισιόν με τους περιορισμούς βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση.

Η «λευκή λίστα»  με τις 29 χώρες

Η ανακοίνωση που είχε γίνει από το υπουργείο Τουρισμού και έδινε το πράσινο φως σε πτήσεις από 29 χώρες να καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα από τις 15 Ιουνίου, δεν ίσχυσε ποτέ, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την Οδηγία που εξέδωσε στα μέσα Ιουνίου η ΕΕ, η οποία προτρέπει τις χώρες-μέλη της να κρατήσουν κλειστά τα σύνορα μέχρι τις 30 Ιουνίου.