Μπορούν οι συμβουλές ψυχολόγων μέσω Instagram να αντικαταστήσουν τις πατροπαράδοτες συνεδρίες; | Shutterstock/CreativeProtagon
Θέματα

Ψυχοθεραπευτές του Instagram, η νέα μόδα στα social media

Ολο και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας μιλούν και βοηθούν online τους χρήστες του Διαδικτύου. Παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και η ζήτηση όλο και μεγαλώνει
Protagon Team

Τα social media έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο ψυχαναλυτικό ντιβάνι. Ολοι έχουν την τάση να «ανοίγονται», να μιλούν ανοιχτά για τραυματικές εμπειρίες της ζωής τους, να διαλαλούν την ερωτική σχέση ή τον χωρισμό τους. Αυτή η φαστ φουντ-ψυχοθεραπεία, στην ουσία κρύβει πολύ βαθύτερα προβλήματα, όπως διαπιστώνει το ενδιαφέρον δημοσίευμα των New York Times.

Υπάρχει για παράδειγμα, η μάστιγα της «therapy generation» (θεραπευτική γενιά), που απαρτίζεται από άτομα τα οποία επιμένουν ότι αν κάνεις εντατικά γιόγκα, πίνεις ζεστό νερό με τζίντζερ και λεμόνι και κάνει απολέπιση τρίβοντας το σώμα σου με χοντρό αλάτι, θα κρατήσεις όλα τα κακά μακριά σου.

Προκειμένου να καλύψουν λοιπόν αυτήν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για ψυχοθεραπεία, και φυσικά παρατηρώντας πόσες κραυγές αγωνίας αφήνουν καθημερινά οι χρήστες των social media, πολλοί επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές άρχισαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους μέσω Instagram.

Παρά όλη αυτή την εξομολογητική διάθεση μέσω κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντική ψυχοθεραπεία παραμένει ακριβό σπορ στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Και το παράδοξο είναι, πως σύμφωνα με έρευνες, ο κόσμος προτιμά να βγάζει τα εσώψυχά του online, ενώ εξακολουθεί να θεωρεί ότι θα στιγματιστεί αν ζητήσει τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχολόγου. Στις ΗΠΑ, 1 στους 5 ενήλικες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα ψυχικής υγείας, με μόνο το 47% εκ των οποίων, να καταφεύγει τελικά σε κάποιον ειδικό μέσα στο 2017.

Οι ψυχοθεραπευτές του Instagram, έρχονται λοιπόν να διερευνήσουν αυτό ακριβώς, με έναν ομολογουμένως έξυπνο τρόπο: αφού δεν έρχεστε εσείς σε εμάς, ερχόμαστε εμείς σε εσάς. Ποστάροντας χρήσιμες συμβουλές που έχουν να κάνουν με το να αγκαλιάσεις τις ατέλειές σου, να φροντίζεις τον εαυτό σου, να αντιμετωπίζεις μία τραυματική εμπειρία, θυμίζουν τους «ποιητές του Instagram». Μόνο που αντί να ανεβάζουν διαρκώς στίχους γνωστών λογοτεχνών ή δικούς τους, κάνουν κάτι πολύ πιο πρακτικό, απλώνουν μία χείρα βοηθείας μέσα στον ωκεανό του Ιντερνετ. και το καλύτερο: δεν ζητούν κανένα χρηματικό αντάλλαγμα.

Η Λάιζα Ολιβέρα (φωτογραφία κάτω) είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση ψυχοθεραπεύτριας, που τον Νοέμβριο του 2017 απέκτησε λογαριασμό στο Instagram, πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την πελατεία της. Μέσα σε δύο χρόνια απέκτησε 161.000 followers.

«Ηταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις πόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ασχοληθούν με τον ψυχικό τους κόσμο και να κάνουν την αυτοκριτική τους. Πολλοί από αυτούς, για πολλούς και διάφορους λόγους δεν είχαν πρόσβαση στην κανονική ψυχοθεραπεία και αυτό που συνέβαινε online τους βοήθησε πραγματικά» λέει η ίδια.

Η Αλισον Ντάινιν (φωτογραφία κάτω), σύμβουλος γάμου, έχει παρόμοια άποψη και 130.000 followers: «Το Ιντερνετ είναι γεμάτο με προστάγματα. Κάνε αυτό, κάνε εκείνο, σταμάτα να κάνεις το άλλο, κτλ κτλ. Οι άνθρωποι όμως, δυσκολεύονται να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Χρειάζονται κατανόηση και φροντίδα, όχι υποδείξεις και κάποιον να τους κουνάει διαρκώς το δάχτυλο».

Και οι δύο ψυχοθεραπεύτριες επιμένουν ότι σε καμία περίπτωση οι… συνεδρίες μέσω Instagram δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την κανονική και σκληρή δουλειά που γίνεται όταν έχεις τον ειδικό πρόσωπο με πρόσωπο, ωστόσο είναι μία καλή αρχή για προσωπική αναζήτηση και κάποιας μορφής αυτοβοήθειας.

Και κάπως έτσι, αφού όλοι πλέον, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ζητούν βοήθεια μέσω social media, υπάρχουν και κάποιοι που είναι διατεθειμένοι να την προσφέρουν.